Zwanger solliciteren

Zwanger solliciteren: het is nog steeds een beetje taboe. Kom je nieuw binnen bij een bedrijf, piep je er meteen een paar maanden tussenuit… Lekker dan. Toch mag en kun je gewoon solliciteren als je zwanger bent, want die baby in je buik zegt natuurlijk niks over jou als werknemer. Dus eh, gewoon doen, dan ben je straks misschien een kersverse boss mama mét een nieuwe baan. Hoe je dat fixt en of je de werkgever het nieuws moet vertellen? Wij delen alle ins en outs over solliciteren en zwanger zijn.

Moet je je zwangerschap melden bij je sollicitatie?

Nope, je bent niet verplicht om bij je sollicitatie te vertellen dat je zwanger bent of wilt worden. Net als medewerkers die al in dienst zijn, hoef je dit nieuws officieel pas drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat te delen met je baas. Een werkgever mag ook niet aan jou vragen of je zwanger bent of graag kinderen wilt. Da’s namelijk helemaal niet relevant. Het feit dat je (mogelijk) een kind krijgt zegt immers niks over jouw geschiktheid voor de baan. Een werkgever mag je tijdens het solliciteren wettelijk gezien dan ook nooit afwijzen vanwege je zwangerschap.

Wanneer tijdens het solliciteren vertel je dat je zwanger bent?

Als je zwanger bent en gaat solliciteren mag je dus je mond houden over je bun in the oven. Maar het is de vraag of het wel slim is om je zwangerschap te verzwijgen bij je sollicitatie. Grote kans dat je nieuwe baas not amused is als jij op je eerste werkdag met een dikke babybuik verschijnt. Surprise. Als je graag een goede werkrelatie wilt met je nieuwe werkgever en de sfeer het liefst een beetje gezellig houdt, is het slim om open en eerlijk te zijn als je gaat solliciteren als je zwanger bent.

Vaak is het tweede sollicitatiegesprek een goed moment om te vertellen dat je zwanger bent. Houd tijdens het eerste gesprek lekker je mond, zodat jij en de werkgever zo objectief mogelijk kunnen ontdekken of er een match is. Ben je door naar de tweede ronde en heb je een goed gevoel over de job? Dan kun je ervoor kiezen om aan het einde van het gesprek te vertellen dat je in verwachting bent. Op deze manier voorkom je geheimen die de arbeidsrelatie met je nieuwe baas kunnen verstoren. Maar je hebt wel mooi twee keer kunnen laten zien wie je bent en wat je in mars hebt, zonder dat je zwangerschap meespeelt in de beoordeling. Dat is wettelijk gezien verboden, maar gebeurt (onbewust) vaak toch. We’re only human, after all.

Uiteindelijk kies je natuurlijk zelf of en wanneer je besluit om je zwangerschap te melden bij je sollicitatie. Als je zwangerschap bijvoorbeeld nog heel pril is, hoef je het nieuws echt niet meteen op tafel te gooien. Ben je bang dat je je eigen glazen ingooit door te vertellen dat je zwanger bent? Wacht dan eventueel tot het arbeidsvoorwaardengesprek, want dan ben je de enige overgebleven kandidaat en heb je de job zo goed als binnen.

Hoe vertel je dat je zwanger bent tijdens je sollicitatiegesprek?

En eh, hoe vertel je dan een beetje tactisch dat je er binnenkort een paar maanden tussenuit bent? Zeg bijvoorbeeld zoiets:

“Ik vind het een lastige situatie, maar wil er graag open en eerlijk over zijn dat ik zwanger ben. Ik heb dit bewust niet tijdens het eerste sollicitatiegesprek verteld, omdat ik graag op m’n skills beoordeeld word. Dit tweede gesprek betekent in ieder geval dat jullie positief over me zijn.”

Dat meeste werkgevers kunnen het gelukkig alleen maar waarderen als je open kaart speelt.

Zwanger solliciteren? 5 tips

Solliciteren als je zwanger bent is nou eenmaal extra lastig. Ook als je eenmaal weet of, hoe en wanneer je het nieuws gaat delen, zit je misschien nog met vragen of twijfels. Daarom delen we nog 5 tips met je om succesvol zwanger te solliciteren.

1. Bij twijfel doen

Tuurlijk, eerlijkheid duurt het langst en zwangerschapsdiscriminatie is verboden, maar vertellen dat je zwanger bent tijdens het solliciteren blijft spannend. We begrijpen het dan ook helemaal als je twijfelt of je tijdens het sollicitatieproces wel of niet moet delen dat je een kindje verwacht. Toch is ons advies: bij twijfel doen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je de baan niet krijgt. Da’s natuurlijk even balen, maar je zit toch helemaal niet te wachten op een werkgever die het een probleem vindt dat je kinderen wilt? Ga in zo’n situatie liever op zoek naar een baas die jou en je gezin wél support.

2. Blijf professioneel

Veel werkgevers waarderen het alleen maar als je open en eerlijk tegen ze bent over je zwangerschap. Daar scoor je dus punten mee. Maar zorg er wel voor dat het gesprek professioneel blijft. Blijf dus niet te lang hangen bij het onderwerp privéleven en ga verder met waar je voor gekomen bent: die baan binnenhengelen door jezelf te presenteren als de beste kandidaat.

3. Deel je ambities

Als zwangere vrouw of jonge moeder heb je ermee te dealen: hardnekkige voordelen. Misschien verwacht de werkgever wel dat je na de bevalling minder wilt gaan werken of geen ambities hebt om te groeien. Aan jou om die vooroordelen weg te nemen. Vertel daarom uitgebreid wat je plannen zijn, hoe je je toekomst binnen het bedrijf voor je ziet en hoe je werkende leven gaat combineren met je kind(eren).

4. Bereid je tot in de puntjes voor

Als sollicitant moet je je natuurlijk altijd goed voorbereiden, maar dat geldt extra als je gaat solliciteren en zwanger bent. Het is daarom slim om over een aantal dingen na te denken en dit op papier te zetten. Zo weet de werkgever alvast hoe de situatie precies is en wanneer je afwezig bent. Dat vergroot de kans dat de baan straks van jou is.

Denk bijvoorbeeld na over het volgende:

  • Wanneer wil je starten met werken?
  • Wanneer wil je met zwangerschapsverlof?
  • Hoelang wil je met verlof?
  • Wanneer zou je weer kunnen beginnen met werken?
  • Hoeveel uur wil je werken na je verlof?

5. Voorkom teleurstellingen

Of je nou zwanger bent of niet, je kunt worden afgewezen door een werkgever. Hoewel je zwangerschap daar niet de reden voor mag zijn, verkleint het soms wel je kansen. Want eerlijk is eerlijk: als een andere kandidaat die geen kind hoeft te baren net zo geschikt is voor de functie als jij, gaat die er waarschijnlijk met de job vandoor. Die kandidaat heeft dan namelijk een betere beschikbaarheid. Voorkom onnodige teleurstellingen door te reageren op passende vacatures. Laat een tijdelijke job van een jaar bijvoorbeeld links liggen als je nu al weet dat je een groot deel van dat jaar met verlof bent, maar ga bijvoorbeeld voor iets voor de lange termijn.

Key takeaways

  • Het is niet verplicht om tijdens je sollicitatie te vertellen dat je zwanger bent. De werkgever mag ook niet vragen of je zwanger bent of een kinderwens hebt.
  • Toch is het wel netjes om op tijd aan te geven dat je zwanger bent. Als je er een geheim van maakt, verstoor je misschien meteen de werkrelatie met je nieuwe baas.
  • Het tweede sollicitatiegesprek is een goed moment om te vertellen dat je in verwachting bent. De werkgever heeft dan al een objectief beeld van jouw kwaliteiten.
  • Als je zwanger gaat solliciteren kun je vast wat tips gebruiken. We delen er vijf in dit artikel.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Kun je zwanger solliciteren?

  • Als jij daar energie voor hebt, kan dat zeker. Je hoeft de werkgever niet (meteen) te vertellen dat je zwanger bent, dus je wordt beoordeeld als ieder ander. Bovendien mag een werkgever je niet afwijzen vanwege je zwangerschap.

  • Kun je aangenomen worden als je zwanger bent?

  • Nou en of. Als jij de beste persoon bent voor een baan, ziet een werkgever dat echt wel, of je nou wel of geen dikke buik hebt. Laat je dus niet tegenhouden door de gedachte dat werkgevers geen zwangere sollicitant aannemen en show ’em dat jij de beste kandidaat bent.