Concullega

Je vist in dezelfde vijver en jullie willen allebei de nummer één zijn: je concullega en jij. Concullega? Inderdaad. Geen taalfout, wel een nieuwe term. Steeds meer organisaties en werknemers zien het voordeel van samenwerken met concurrenten. Of beter gezegd: concullega’s. Jullie kunnen namelijk kennis delen, projecten samen oppakken of gewoon even sparren. Maar hoe werkt dat eigenlijk, samenwerken met een (soort van) concurrent? En wat leveren concullega’s op? Scrol snel verder, want in dit artikel leer je meer over wat een concullega is en hoe je er slim mee samenwerkt.

Wat is een concullega?

Als je ‘concullega’ opzoekt in de Dikke Van Dale, dan kom je bedrogen uit. Het staat er namelijk niet in. Toch gebruiken we de term concullega steeds vaker als jargon op de werkvloer. Wat is de betekenis dan? Een concullega is een mix van een collega en een concurrent. Je doet hetzelfde werk, vist in dezelfde vijver en hebt (bijna) dezelfde doelen. Soms werk je zelfs bij hetzelfde bedrijf, maar is er sprake van onderlinge competitie. En toch kun je elkaar als concullega’s juist versterken. Door samen te werken, elkaar feedback te geven of gewoon slim gebruik te maken van elkaars kennis. Want samen kom je verder dan alleen.

Verschil collega, concullega en concurrent

Even cocnreet: een collega is iemand die bij hetzelfde bedrijf werkt. Jullie hebben een gezamenlijke missie en vaak ook dezelfde leidinggevende. Een concurrent daarentegen doet ongeveer hetzelfde werk, maar dan bij een ander bedrijf en richt zich op dezelfde klanten of doelen. En dan heb je de concullega: iemand die in hetzelfde werkveld zit, maar waar je óók mee samenwerkt. Soms werk je allebei bij een ander bedrijf, soms bij hetzelfde bedrijf, maar op een andere locatie of in een ander team. Jullie doen vergelijkbaar werk, er is wat gezonde spanning, maar jullie kunnen elkaar ook versterken.

Wie zijn concullega’s?

Concullega’s kunnen overal zitten. Soms zelfs dichterbij dan je denkt. Denk aan iemand in een ander team van jouw organisatie, waarmee je regelmatig ‘strijdt’ om dezelfde klant of opdracht. Of jouw concullega is juist iemand die bij een ander bedrijf in dezelfde branche werkt. In beide gevallen geldt: jullie doen ongeveer hetzelfde werk, mikken op dezelfde doelgroep en willen graag de beste zijn. Als je meer junior bent in je functie, zie je jouw concullega misschien als concurrent en dus een bedreiging. Heb je een meer senior mindset? Dan weet je dat samenwerken met concullega’s veel waardevoller is.

Voorbeeldje nodig? Stel: je werkt in een kledingwinkel en een medewerker van de vestiging een paar straten verder plant dezelfde salesactie. Jullie willen allebei zoveel mogelijk klanten trekken. Dat kan wat spanning geven en in eerste instantie zien jullie elkaar misschien als concurrenten. Maar start je met samen overleggen, ideeën uitwisselen of elkaar tips geven over wat wel of niet werkt? Dan worden jullie elkaars concullega’s.

Samenwerken met concullega’s: do’s en don’ts

Samenwerken met je concullega: hoe pak je dat in de praktijk aan? Je kunt bijvoorbeeld bij netwerkevents kennis met elkaar delen. Of wat dacht je van samen trainingen volgen of zelfs helpen met projecten draaien als je extra handen nodig hebt? Voordelen hiervan zijn dat je van elkaar leert, dubbele fouten voorkomt en je netwerk vergroot. Maar er zijn ook dingen die niet handig zijn in de samenwerking met concullega's. Met deze do’s en don’ts haal je het beste uit de samenwerking zonder dat je in elkaars vaarwater zwemt.

Do’s concullega

  • Maak duidelijke afspraken over wat je wel en niet deelt (en zet deze zwart-op-wit).
  • Wees open over je intenties: waarom wil je samenwerken?
  • Denk in win-win: hoe profiteren jullie allebei?
  • Geef elkaar credits bij gedeelde successen.
  • Wees eerlijk over je capaciteit en planning.

Don’ts concullega

  • Geen afspraken maken en ‘gewoon zien waar het schip strandt’.
  • Belangrijke bedrijfsgeheimen delen.
  • Alleen halen en niks brengen.
  • Roddelen of elkaar zwartmaken bij klanten.
  • Wacht niet af tot de ander initiatief neemt, maar ga juist zelf proactief te werk.

Key takeaways

  • Een concullega zit tussen een collega en concurrent in.
  • Een concullega kan iemand zijn binnen jouw organisatie of bij een ander bedrijf. Jullie hebben in ieder geval ongeveer hetzelfde werk.
  • Do’s voor samenwerken met concullega’s zijn onder andere: duidelijke afspraken maken, open communiceren over je intenties en elkaar credits geven.
  • Don’ts voor samenwerken met concullega’s zijn onder andere: geen afspraken maken, informatie achterhouden of de ander zwartmaken.

Klaar om te solliciteren?




Veelgestelde vragen

  • Wat is een concullega?

  • Een concullega is een mix van collega en concurrent. Het is iemand die ongeveer hetzelfde werk doet als jij en zich op dezelfde klanten of doelen richt. Je komt elkaar dus regelmatig tegen in het werkveld.

  • Wat is het verschil tussen een collega en een concurrent?

  • Een collega werkt samen met jou bij hetzelfde bedrijf en heeft vaak dezelfde doelen. Een concurrent werkt bij een ander bedrijf en strijdt om dezelfde klanten of opdrachten. Een concullega zit er precies tussenin: je bent geen teamgenoten, maar ook geen rivalen.

  • Kan een concullega ook binnen mijn eigen bedrijf werken?

  • Jazeker. Dan is je concullega bijvoorbeeld iemand van een ander team of een andere vestiging die soortgelijk werk doet. Jullie doelen overlappen, waardoor er soms spanning ontstaat. Maar de voordelen zijn dat je makkelijker kunt samenwerken om van elkaar te leren.

  • Hoe ga je om met concullega's?

  • De beste manier om met een concullega om te gaan, is door samen te werken. Wees professioneel, maak heldere afspraken en denk in gezamenlijke kansen. Zo leer je van elkaar en behaal je betere resultaten.