Slagvaardigheid is zo’n term die je misschien niet dagelijks gebruikt, maar het is zeker een handige competentie om op je cv te hebben staan. Want of je nu aan een nieuwe uitdaging begint of in een lastige situatie terechtkomt, als slagvaardig persoon vind jij snel en effectief handelen geen probleem. Maar wat zijn de valkuilen van slagvaardigheid? En hoe kun je deze skill verder ontwikkelen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over slagvaardigheid. Zo weet je straks precies hoe je deze competentie inzet en aantoont tijdens een sollicitatie.
Slagvaardig betekenis
Wat is slagvaardig nou eigenlijk voor competentie? Als je slagvaardig bent, handel je snel en effectief in onverwachte of lastige situaties. Dat betekent dat je niet blijft hangen in twijfels of te lang nadenkt, maar juist gelijk actie onderneemt. Denk aan een manager die direct een oplossing vindt voor een conflict in het team of een klantenservice medewerker die snel schakelt als een klant ontevreden is.
Vergelijkbare competenties
Slagvaardigheid lijkt op competenties als besluitvaardigheid, snel schakelen en proactiviteit, maar er is een subtiel verschil. Besluitvaardigheid draait om knopen doorhakken en bij snel schakelen ga je snel over van de ene taak naar de andere. Slagvaardigheid daarentegen, betekent dat je niet alleen snel besluiten neemt, maar vervolgens ook meteen actie onderneemt. En proactiviteit betekent dat je vooruitdenkt en problemen probeert te voorkomen, terwijl slagvaardigheid juist van pas komt als er al een probleem is. Je bent dus vooral slagvaardig als je direct actie onderneemt in situaties die onverwacht op je pad komen.
Voorbeelden van slagvaardigheid
Er zijn allerlei beroepen waarbij je best slagvaardig moet zijn. Journalisten, verkeersregelaars, winkelmedewerkers en zorgmedewerkers mogen deze competentie bijvoorbeeld echt niet vergeten op hun cv. Maar voor je van de daken roept dat je zo slagvaardig bent, moet je dat natuurlijk wel eerst zeker weten. Daar is onze checklist voor. In hoe meer punten jij je herkent, hoe slagvaardiger je bent:
- Direct actie ondernemen als er een fout wordt gemaakt en het probleem snel oplossen.
- Goed kunnen omgaan met onverwachte uitdagingen en je direct aanpassen aan de situatie.
- Wanneer een klant een klacht heeft, kom je meteen met een voorstel of oplossing om het probleem weg te nemen.
- Verantwoordelijkheid nemen en knopen doorhakken, zelfs in stressvolle situaties.
- Kalm blijven, zelfs als anderen in paniek raken.
Slagvaardig valkuilen
Zoals met elke competentie, zijn er ook bij slagvaardigheid valkuilen. Als je altijd snel wilt handelen, kun je namelijk overhaaste beslissingen nemen of te snel te veel willen oplossen. Herken je jezelf hierin? Dan is het handig om tijdens je sollicitatiegesprek aan te geven dat je hieraan werkt. Bijvoorbeeld door meer tijd te nemen om belangrijke beslissingen te overwegen, of door anderen om advies te vragen voordat je actie onderneemt.
Waarom is slagvaardigheid belangrijk?
Slagvaardig zijn is op veel werkplekken een handige skill. Werkgevers zijn altijd op zoek naar mensen die snel handelen, omdat je op die manier ervoor zorgt dat problemen zich niet opstapelen en kansen niet verloren gaan. Dit geldt vooral in sectoren waar situaties snel veranderen, zoals in de horeca, retail, sales of projectmanagement. Hier is het belangrijk dat je flexibel inspeelt op nieuwe informatie of plotselinge veranderingen.
Slagvaardigheid ontwikkelen
Wil je je slagvaardigheid naar een hoger niveau tillen? Check dan deze drie tips en oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt:
- Prioriteiten stellen. Komt er veel op je af? Dan is het tijd om snel te schakelen. Maak een korte (mentale) to-dolijst en begin met de taak die de grootste impact heeft op het probleem of de situatie. Zo werk je je taken één voor één af.
- Blijf kalm onder druk. Dingen lopen niet altijd zoals gepland, maar dat is geen reden voor stress. Train jezelf om rustig te blijven. Ademhalingstechnieken en zo nu en dan een korte pauze nemen doen al wonderen.
- Oefen met snelle beslissingen nemen. Oefening baart kunst, ook bij beslissingen nemen. Daag jezelf uit om kleine beslissingen binnen vijf minuten te maken. Een snel plan van aanpak voor kleine problemen helpt je om slagvaardig te worden en met zelfvertrouwen knopen door te hakken.
Slagvaardigheid aantonen
Hoe show je tijdens een sollicitatiegesprek dat je een slagvaardig type bent? Simpel: vertel over een moment waarop je snel en efficiënt hebt gehandeld. Hier zijn twee voorbeelden om je op weg te helpen:
Slagvaardigheid aantonen: voorbeeld 1
‘Tijdens een drukke zaterdagavond in de horeca kreeg ik te maken met een lege biertap. Een nieuwe tap kon ik zelf niet aansluiten, maar mijn collega wel. In plaats van op hem te wachten, dook ik de kelder in om een nieuw biervat te halen. Toen het biervat eenmaal boven was, stond mijn collega klaar om het vat aan te sluiten. Door direct te handelen was het probleem dus snel opgelost.’
Slagvaardigheid aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn werk als winkelmedewerker kwam er een boze klant naar de balie omdat hij een kapot product had gekocht. In plaats van meteen in de stress te schieten, bleef ik rustig en luisterde goed naar zijn verhaal. Vervolgens stelde ik een oplossing voor: ik regelde een omruiling en gaf de klant een tegoedbon als extra tegemoetkoming. Hierdoor was hij snel weer tevreden.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: slagvaardigheid betekent dat je snel en effectief handelt in onverwachte situaties.
- Voorbeeld: je bent slagvaardig als je snel problemen tackelt en direct actie onderneemt.
- Valkuil: een valkuil van slagvaardigheid is dat je overhaaste beslissingen neemt, zonder voldoende na te denken.
- Belang: slagvaardige werknemers zorgen ervoor dat problemen snel opgelost worden.
- Ontwikkelen: vergroot je slagvaardigheid door rustig te blijven onder druk, prioriteiten te stellen en snel beslissingen te leren nemen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent slagvaardig zijn?
-
Hoe word ik slagvaardig?
-
Waarom is slagvaardigheid belangrijk?
Slagvaardig zijn betekent dat je snel en effectief kunt handelen in onverwachte situaties, zonder te blijven hangen in twijfels.
Verbeter je slagvaardigheid door dagelijks te oefenen met het nemen van beslissingen, goed prioriteiten te stellen en rustig te blijven onder druk.
Slagvaardigheid is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat problemen snel en efficiënt opgelost worden. En dat zonder dat zaken onnodig vertraagd worden.