Zelfleiderschap

Misschien heb je de term zelfleiderschap al eens voorbij zien komen in vacatures of tijdens een gesprek. Maar wat houdt zelfleiderschap eigenlijk in? In dit artikel leggen we uit wat zelfleiderschap betekent, hoe je het herkent en waarom het zo handig is in je werk en privéleven. Zo weet je straks zeker of dit een competentie is die je wilt bijschrijven op je cv.

Zelfleiderschap betekenis

Zelfleiderschap is best een zweverig begrip. De een betrekt het op z’n carrière en de ander op self care. Maar ehm, stiekem is zelfleiderschap een beetje van beide. Zelfleiderschap betekent namelijk dat je jezelf motiveert en de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling, keuzes en acties. Dit betekent dat je proactief aan de slag gaat en jezelf continu uitdaagt om te groeien.

Het tegenovergestelde van zelfleiderschap is afhankelijkheid. Als je afhankelijk bent, wacht je tot anderen jou vertellen wat je moet doen. Niet gek dus dat zelfleiderschap juist goed past in een rol waarbij je veel verantwoordelijkheid krijgt en discipline nodig hebt, en afhankelijkheid juist niet.

Vergelijkbare competenties

Zelfleiderschap heeft veel overeenkomsten met persoonlijk leiderschap. Toch zit er een subtiel verschil tussen de twee. Persoonlijk leiderschap draait om het beste uit jezelf halen. Je stuurt jezelf dan aan om je persoonlijke doelen te bereiken. Bij zelfleiderschap heb je niet per se een doel waar je naartoe wilt werken. Het draait er juist om dat je jezelf net zo kunt aansturen als dat je anderen zou aansturen. Bijvoorbeeld door jezelf te motiveren en een planning te maken waarmee je je werk op tijd kunt afronden.

Als je aan zelfleiderschap denkt, denk je misschien ook wel aan leiderschap. Het verschil is alleen dat je je met zelfleiderschap bezighoudt met (guess who) jezelf, terwijl je bij leiderschap juist anderen aanstuurt. Voor functies waarbij je remote kunt werken, is zelfleiderschap bijvoorbeeld handig. Dit betekent dat je de discipline hebt om jezelf nieuwe dingen aan te leren en geconcentreerd aan je werk te zitten, zonder afgeleid te raken. Leiderschap is dan weer een fijne competentie voor een functie waarin je anderen leiding geeft, zoals een managersfunctie.

Voorbeelden van zelfleiderschap

Je bent vast benieuwd of jij je genoeg bezighoudt met zelfleiderschap om dit onder vaardigheden op je cv te zetten. Lucky for you kom je daar met onze checklist zo achter. Hoe meer kenmerken je afvinkt, hoe beter je deze vaardigheid in de vingers hebt.

  • Duidelijke, haalbare doelen stellen voor jezelf en stap voor stap naar deze doelen toewerken.
  • Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwikkeling en actief zoeken naar kansen om te leren.
  • Tijd vrijmaken voor zelfreflectie, zodat je kunt leren van je ervaringen.
  • Feedback vragen aan je collega’s en deze gebruiken om jezelf te verbeteren.
  • Gemotiveerd blijven en doorzetten, zelfs als je obstakels tegenkomt of tegenslagen ervaart.
  • Weten wanneer je hulp moet vragen en niet bang zijn om ondersteuning te zoeken bij anderen.

Zelfleiderschap valkuilen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar voor zelfleiderschap heb je een flinke dosis discipline nodig. Een valkuil van zelfleiderschap die vaak voorkomt, is het verlies van motivatie en focus. Het gevolg? Je geeft op en bereikt je doelen niet. Word jij dus ondernemer, ga je remote werken of zoek je een andere baan waarbij zelfleiderschap belangrijk is? Bekijk onze voorbeelden van zelfleiderschap dan nog eens en ga bij jezelf na of jij het echt in je hebt om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ontwikkeling, keuzes en acties.

Waarom is zelfleiderschap belangrijk?

Door zelfleiderschap te ontwikkelen, word je beter in timemanagement. Je deelt je eigen agenda in en zorgt ervoor dat je je taken netjes en op tijd afrondt. Dat is ook de reden waarom zelfleiderschap vaak zorgt voor een verhoogde productiviteit. En lukt het niet om al je taken op tijd af te ronden? Dan schiet je niet in de stress, maar zie je het juist als een leermoment. Volgende keer beter, zullen we maar zeggen.

Zelfleiderschap ontwikkelen

Wil je je zelfleiderschap verbeteren? Hier zijn drie oefeningen om deze competentie verder te ontwikkelen en versterken:

  • Stel haalbare doelen. Begin met het stellen van duidelijke, haalbare doelen voor jezelf. Schrijf deze doelen op en breek ze op in kleine stappen. Hulp nodig? De SMART-methode is je beste vriend.
  • Vraag actief om feedback. Vraag regelmatig feedback aan collega’s over je prestaties en gedrag, ook als je op afstand zit. Gebruik deze feedback om je aanpak te verbeteren. Wie weet willen je collega’s wel dat je vaker van je laat horen via een chatje of dat je niet steeds te laat aanschuift bij een meeting.
  • Plan tijd in voor zelfontwikkeling. Plan momenten in om te werken aan je vaardigheden, of dat nu met een cursus of een goed boek is. Zorg dat je die tijd echt inplant en vasthoudt aan je plan. Zo werk je niet alleen aan jezelf, maar train je ook je discipline.

Zelfleiderschap aantonen

Werk aan de winkel, want als je gaat solliciteren wil je natuurlijk jouw zelfleiderschap aantonen. Toegegeven: een competentie als zelfleiderschap komt niet snel voor bij functies waarbij je in loondienst bent. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je solliciteert op een baan waarbij je remote gaat werken. Zelfleiderschap onder vaardigheden op je cv zetten is dan een optie, maar het is nog beter om het te benoemen tijdens je sollicitatiegesprek. Gebruik de STAR-methode om een situatie uit te leggen waarin jij zelfleiderschap toonde. Zo, bijvoorbeeld:

Zelfleiderschap aantonen: voorbeeld 1

‘Als remote journalist had ik de verantwoordelijkheid om mijn eigen tijd en werk te managen, zonder directe supervisie. Ik stelde mezelf elke dag duidelijke doelen om artikelen en reportages op tijd af te ronden. Door een strakke planning te maken en mezelf gemotiveerd te houden, zorgde ik ervoor dat ik elke deadline haalde. Daarnaast vroeg ik regelmatig feedback aan redacteuren om mijn werk continu te verbeteren, zelfs op afstand.’

Zelfleiderschap aantonen: voorbeeld 2

‘Als ondernemer moest ik elke dag zelf de motivatie vinden om mijn bedrijf draaiende te houden. Of het nu ging om klantcontact, boekhouding of marketing, ik had geen baas die me vertelde wat ik moest doen. Door dagelijks een plan te maken, doelen te stellen en gemotiveerd te blijven, slaagde ik erin mijn bedrijf succesvol te runnen. Ook bij tegenslagen bleef ik volhouden en leerde ik van iedere uitdaging om mijn bedrijf sterker te maken.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: zelfleiderschap betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling en acties.
  • Voorbeeld: kenmerken van zelfleiderschap zijn onder andere duidelijke doelen stellen, veel feedback vragen en tijd maken voor zelfreflectie.
  • Valkuil: verlies van motivatie en focus kan ervoor zorgen dat je je doelen niet behaalt.
  • Belang: zelfleiderschap verhoogt je productiviteit en helpt je om beter om te gaan met uitdagingen en tegenslagen.
  • Ontwikkelen: stel haalbare doelen, vraag om feedback en plan regelmatig tijd in om iets nieuws te leren.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is zelfleiderschap?

  • Zelfleiderschap betekent dat jij de touwtjes in handen hebt als het gaat om jouw eigen ontwikkeling. Je motiveert jezelf om je doelen te bereiken, neemt verantwoordelijkheid voor je keuzes en acties en wacht niet tot anderen je vertellen wat je moet doen.

  • Wat is het verschil tussen zelfleiderschap en leiderschap?

  • Bij zelfleiderschap richt je je op jezelf en je eigen ontwikkeling, terwijl leiderschap gaat over het aansturen en begeleiden van anderen.

  • Hoe weet ik of ik goed ben in zelfleiderschap?

  • Als je proactief je eigen doelen stelt, verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling en jezelf blijft motiveren, ben je goed bezig met zelfleiderschap.

  • Hoe word ik beter in zelfleiderschap?

  • Begin met het stellen van duidelijke doelen en zorg dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen groei. Vraag om feedback, leer ervan en maak regelmatig tijd vrij om te reflecteren. Oefening baart kunst.