Competentie: persoonlijk leiderschap

De regie nemen over je eigen leven zodat je er het beste uit haalt, dat is waar persoonlijk leiderschap allemaal om draait. Klinkt als een hele mooie skill, maar er actief mee aan de slag gaan is andere koek. Daarom hebben we tips voor je verzameld waarmee je persoonlijk leiderschap kunt ontwikkelen. Volg ze op en werk stapje voor stapje aan je leerdoelen. Dan laat jij straks tijdens het solliciteren trots zien dat je hard op weg bent met persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap betekenis

Wat is persoonlijk leiderschap (of innerlijk leiderschap) nou precies? Goede vraag, want het is best een vaag begrip. Hoewel je dit misschien wel zou denken, heeft persoonlijk leiderschap niet te maken met leiding geven aan anderen, maar juist met je zelfontwikkeling. De betekenis van persoonlijk leiderschap is namelijk jezelf aansturen zodat je je persoonlijke leerdoelen bereikt en controle hebt (en houdt) over je leven. Dat doe je door goed te begrijpen wat jouw sterke en zwakke punten zijn en deze optimaal in te zetten. Wat je wilt bereiken? Lekker in je vel zitten, veel energie hebben en voldoening halen uit je persoonlijke en professionele leven. Zo neem je als het ware regie over je eigen leven.

Vergelijkbare competenties

Persoonlijk leiderschap heeft veel raakvlakken met competenties als zelfkennis, zelfontwikkeling en zelfreflectie, maar ze zijn niet hetzelfde. Dat zit zo: voor persoonlijk leiderschap heb je ten eerste veel zelfkennis nodig. Je moet namelijk weten wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn. Vervolgens gebruik je deze kennis om aan je zelfontwikkeling te werken en veranderingen aan te brengen in je leven. Je stelt doelen en werkt hiernaartoe door jouw talenten te gebruiken. Ondertussen reflecteer je constant op jezelf. Je bekijkt je voortgang, stelt je doelen bij, checkt hoe jouw sterke en zwakke punten zich ontwikkelen en bekijkt welke invloed dit heeft op jouw leven. Persoonlijk leiderschap neemt dus al deze competenties samen.

Wanneer je persoonlijk leiderschap onder de knie hebt, heb je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, ben je zelfstandig en doe je aan zelfsturing. Je weet namelijk goed wie je bent en waar je naartoe wilt en blijft hier consistent aan werken. Dit betekent dat je al deze competenties moet ontwikkelen om met persoonlijk leiderschap aan de slag te gaan. En eh, je bent niet zomaar klaar met persoonlijk leiderschap. Zie dit dus niet als een skill die je op een gegeven moment onder de knie hebt, maar waar je constant mee bezig bent.

Persoonlijk leiderschap voorbeelden

Omdat persoonlijk leiderschap raakvlakken heeft met zoveel andere competenties, is het best lastig om te bedenken wanneer je hier nou eigenlijk mee bezig bent. Daarom maakten we deze handige checklist. Hoe meer punten jij herkent, hoe beter jij op weg bent met persoonlijk leiderschap. Jij:

  • Weet waar je goed en minder goed in bent.
  • Weet wat je waarden zijn.
  • Maakt keuzes die in lijn zijn met jouw waarden en doelen.
  • Neemt verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt.
  • Weet waar je energie uit haalt en wat je energie kost.
  • Reflecteert regelmatig op jezelf, je gedrag en je keuzes.
  • Bent bereid om te veranderen.
  • Herkent je emoties en hoe ze jouw gedrag beïnvloeden.
  • Stelt duidelijke doelen voor jezelf en werkt hier stap voor stap naartoe.
  • Leert van je fouten en vindt het niet erg om je aanpak aan te passen.
  • Staat open voor feedback.
  • Motiveert jezelf en anderen om door te gaan.
  • Zit lekker in je vel en haalt voldoening uit je werk en privéleven.
  • Bent van nature optimistisch.

Persoonlijk leiderschap valkuilen

Als je effectief bezig bent met persoonlijk leiderschap heeft dit veel voordelen. Maar het is niet altijd makkelijk. Misschien heb je niet genoeg tijd om aan je persoonlijke leerdoelen te werken. Of vind je het lastig om te reflecteren op jezelf. De grootste valkuil van persoonlijk leiderschap is dan ook onrealistische verwachtingen aan jezelf stellen, waardoor je te veel op je bordje hebt. Daardoor raak je gefrustreerd of teleurgesteld. Probeer daarom niet te snel te veranderen, maar ontwikkel jezelf stap voor stap. Hoe je dit doet, verklappen we je verderop.

Pas ook op dat je niet te veel op eigen houtje doet. Blijf nauw samenwerken met anderen en vraag om hulp aan je collega's, want van hen kun je juist zoveel leren. Persoonlijk leiderschap betekent namelijk niet dat je alles in je eentje kunt doen. Het betekent inzien waar jij goed en minder goed in bent en je leven op basis daarvan indelen. Om hulp vragen wanneer je ergens zelf niet uitkomt, past hier juist goed bij.

Waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk?

Als je inzicht hebt in jouw sterke en zwakke punten, handelt naar je waarden en consistent aan je persoonlijke ontwikkeling werkt, ben je beter in balans. Je kunt je vast voorstellen dat je je dan zelfverzekerder voelt en meer energie haalt uit je werk en privéleven. Persoonlijk leiderschap is dus dé manier om lekkerder in je vel te zitten en controle te krijgen over je persoonlijke en professionele leven.

Als je bewuste keuzes maakt en weet hoe je richting geeft aan je eigen leven, kun je ook beter anderen aansturen en begeleiden. Daarom is deze skill een perfect ontwikkelpunt voor als je manager wilt worden. Niet gek dus dat persoonlijk leiderschap mooi op je cv staat voor leidinggevende functies.

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen doe je niet zo 1-2-3. Dat komt omdat er zoveel andere competenties bij komen kijken. Bovendien gaat persoonlijk leiderschap niet over je doelen bereiken, maar om de regie over je leven blijven houden, ook zodra je een persoonlijk doel hebt bereikt. Dus hoe begin je hier nou mee? Volg ons maar:

  • Inzicht krijgen in jezelf. Da’s een hele klus op zich, zeker als je nog geen duidelijk beeld hebt van je sterke en zwakke punten. Hoe je hier achter komt? Door regelmatig op jezelf te reflecteren en veel feedback te vragen aan je collega’s. Concrete tip: houd een dagboek bij. Schrijf daarin dagelijks op wat je gedaan hebt, waar je energie uit haalde en wat je juist moeite kostte. Een persoonlijkheidstest maken kan ook helpen. Race in ieder geval niet te snel door deze stap heen. Zelfkennis ontwikkelen kost veel tijd en dat is helemaal niet erg.
  • Persoonlijke leerdoelen stellen. Je weet nu steeds beter waar je goed in bent en wat je valkuilen zijn. Dan is de volgende vraag: waar wil je aan werken? Vraag een POP-gesprek aan bij je manager om hier hulp bij te krijgen. Of ga zelf aan de slag met SMART-doelen.
  • Veranderingen aanbrengen in je leven. Persoonlijk leiderschap gaat niet alleen om doelen stellen, maar ook om je leven inrichten op de manier die jij wilt. Bij stap 1 heb je nagedacht over waar jij energie van krijgt en wat je energie kost. Bepaal op basis daarvan jouw ideale levensritme met de start stop continue methode. Waar wil je mee stoppen, doorgaan en beginnen? Dit kan over je werk gaan, maar dat hoeft niet per se. Denk maar aan willen beginnen met sporten of doorgaan met een boekenclub. Hoe je jouw vrije tijd indeelt, heeft namelijk een grote invloed op jouw energie en vitaliteit.
  • Reflecteren. Blik regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks) terug op hoe het gaat met je persoonlijke leerdoelen en de veranderingen in je leven. Waar heb je de afgelopen tijd aan gewerkt? Welke veranderingen zie je? Welke invloed heeft dat op jouw energie? Wil je zo doorgaan of iets aanpassen in je doelen? Je blijft dus continu op zoek naar de beste balans in je leven.

Persoonlijk leiderschap aantonen

Ben je bewust bezig met persoonlijk leiderschap? Dan mag je daar best een beetje over opscheppen bij het solliciteren. Zorg alleen wel dat je écht werkt aan persoonlijk leiderschap en verwar dit niet met werken aan je zelfontwikkeling of veel zelfkennis hebben. Geef dus een duidelijk voorbeeld van hoe jij werkt aan je persoonlijk leiderschap en leg uit waarom je dit belangrijk vindt. Zo, bijvoorbeeld:

Persoonlijk leiderschap aantonen: voorbeeld 1

‘Ik vind het belangrijk om een gezonde werk-privébalans te hebben en energie te halen uit mijn werk en privéleven, omdat ik dan productiever ben en lekkerder in mijn vel zit. Daarom neem ik aan het einde van elke maand een momentje om op mezelf te reflecteren. Ik bekijk wat er goed is gegaan en wat er beter kon, zowel privé als op werk. Vervolgens bepaal ik waar ik verder mee wil gaan en wat ik wil veranderen. Deze methode werkt voor mij supergoed om controle te houden over mijn leven en energielevels.’

Persoonlijk leiderschap aantonen: voorbeeld 2

‘Bij mijn vorige baan werkte ik jarenlang aan allerlei leerdoelen, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik hier niet genoeg energie uit haalde. Gek, want dat zou juist moeten. Met de hulp van mijn manager ontdekte ik dat ik uit balans was, omdat ik moeite had met leren van mijn fouten en mijn privéleven niet optimaal indeelde. Stapje voor stapje heb ik meer zelfkennis ontwikkeld en begon ik veranderingen in gang te zetten in mijn leven. Eén van de belangrijkste stappen is dat ik nu op zoek ben naar een andere baan die beter bij me past.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: de controle hebben over je eigen leven, doordat je je sterke en zwakke punten kent en consistent werkt aan leerdoelen waar je energie uit haalt.
  • Voorbeeld: persoonlijk leiderschap gaat onder andere om keuzes maken die passen bij je waarden en doelen en weten waar je energie uit haalt en wat je energie kost.
  • Valkuil: als je werkt aan persoonlijk leiderschap, kun je soms onrealistische verwachtingen aan jezelf stellen. Daar raak je gefrustreerd door.
  • Belang: persoonlijk leiderschap is belangrijk, omdat je lekkerder in je vel zit als je de regie neemt over je eigen leven.
  • Ontwikkelen: ontwikkel inzicht in je sterke en zwakke punten, stel persoonlijke doelen, breng veranderingen aan in je leven en reflecteer regelmatig op jezelf.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Hoe toon je persoonlijk leiderschap?

  • Door jezelf zo aan te sturen dat je je persoonlijke doelen bereikt en controle hebt over je leven. Dat doe je door je sterke en zwakke punten goed te kennen en veranderingen aan te brengen in je leven waardoor je meer energie haalt uit je werk en privéleven.

  • Is persoonlijk leiderschap een competentie?

  • Ja, persoonlijk leiderschap is een overkoepelende competentie die gaat over het vermogen om jezelf effectief aan te sturen. Het bestaat uit verschillende onderdelen, onder andere zelfkennis, zelfontwikkeling en zelfreflectie.

  • Wat is persoonlijk leiderschap in de zorg?

  • Persoonlijk leiderschap in de zorg gaat over hoe goed je jezelf als zorgmedewerker kunt aansturen. Denk aan de verantwoordelijkheid nemen voor je acties en beslissingen en je gedrag afstemmen op je persoonlijke waarden.