Gedreven zijn we allemaal wel eens, bijvoorbeeld als we onze doelen willen bereiken of erg enthousiast over iets zijn. Maar wanneer ben je eigenlijk echt een gedreven persoon? En hoe laat jij tijdens een sollicitatiegesprek zien dat je een drive hebt? Op YoungCapital vind je alle info over gedrevenheid op een rij. Check de betekenis achter gedrevenheid, hoe je het ontwikkelt en voor welke valkuilen je als gedreven persoon moet oppassen.
Gedreven betekenis
Gedrevenheid is meer dan alleen hard werken. Het is de innerlijke motivatie om jezelf altijd te verbeteren en het beste uit jezelf en je werk te halen. Wanneer je gedreven bent, haal je voldoening uit vooruitgang en groei, of dat nu op persoonlijk of professioneel vlak is. Je voelt een drang om jezelf uit te dagen en je persoonlijke doelen te bereiken. Het verschil met gewoon ‘hard werken’ is dat gedrevenheid samengaat met een grote passie en doorzettingsvermogen, ook wanneer het tegenzit. Als gedreven persoon laat je je dus niet snel uit het veld slaan en kijk je altijd vooruit.
Vergelijkbare competenties
Gedreven zijn wordt vaak verward met eigenschappen als enthousiasme, gemotiveerd en passievol, maar het is net even anders. Als je enthousiast bent over iets, geeft dit je even een energieboost. Maar als je echt gedreven bent, duwt dit je op de lange termijn vooruit. oel je je gemotiveerd? Dan ben je geïnspireerd om aan de slag te gaan, maar gedrevenheid zorgt ervoor dat je blijft doorgaan, ook als het tegenzit. En passie? Als je gepassioneerd bent, heb je liefde voor iets specifieks. Gedrevenheid is breder: het betekent dat je altijd actief en doelgericht aan jezelf en je werk blijft werken, hoe uitdagend het ook wordt.
Gedreven zijn gaat vaak samen met eigenschappen zoals doorzettingsvermogen, leergierigheid en ambitie. Als gedreven persoon leer je graag nieuwe dingen en heb je de ambitie om vooruit te komen. Lukt dan even niet? Dan geef je niet op. Daarbij ben je ook proactief. Je wacht niet af tot ontwikkelingsmogelijkheden je in de schoot geworpen worden, maar blijft zelf actief op zoek naar manieren om jezelf en je werk te verbeteren.
Voorbeelden van gedrevenheid
Ben jij een gedreven persoon? Als je jezelf in onderstaande situaties herkent, is de kans groot dat gedrevenheid een van jouw sterke eigenschappen is.
- Je zoekt naar mogelijkheden om te groeien, ook buiten je normale werkuren.
- Je zet door bij tegenslagen en ziet problemen eerder als uitdagingen dan als obstakels.
- Je blijft gefocust op je doelen, zelfs als je niet direct resultaat ziet.
- Je hebt een passie voor wat je doet en dit motiveert je om jezelf steeds verder te verbeteren.
- Je neemt initiatief om jouw werk te verbeteren, zelfs als dit niet van je gevraagd wordt.
Gedreven valkuilen
Gedrevenheid is een fijne eigenschap, zeker op je werk, maar gedreven zijn kan ook nadelen hebben. Gedreven mensen nemen vaak te veel hooi op hun vork, omdat ze zichzelf blijven pushen en moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen. Ook hebben ze de neiging om in hun eigen wereldje te duiken, waardoor ze minder oog hebben voor wat er om hen heen gebeurt.
Herken jij je hierin? Dan is het belangrijk om hier goed op te letten. Las regelmatig pauzes in om je gedachten te ordenen en jezelf even op te laden. Gebruik een planner om je taken en verantwoordelijkheden te structureren, zodat je niet overweldigd raakt. Leer ook om prioriteiten te stellen en soms ‘nee’ te zeggen tegen extra verantwoordelijkheden, zodat je de focus houdt op wat echt belangrijk is.
Waarom is gedreven zijn belangrijk?
Een gedreven instelling is goud waard op de werkvloer. Als jij gedreven bent, blijf je jezelf continu uitdagen om het beste uit jezelf en je werk te halen. Geen wonder dat mensen zoals jij vaak goede resultaten behalen en worden gezien als harde werkers. Als gedreven persoon toon je niet alleen aan dat je gemotiveerd en betrokken bent, maar blijf je jezelf ook ontwikkelen. Tja, als dat geen reden is om aan je gedrevenheid te werken, wat dan wel?
Gedrevenheid ontwikkelen
Wil je jezelf ontwikkelen tot een gedreven persoon? Met deze tips komt dat sowieso goed:
- Stel duidelijke doelen. Zonder doel raak je snel je motivatie kwijt. Maak daarom concrete plannen en focus op wat je écht wilt bereiken. Gebruik de SMART-methode om realistische en uitdagende doelen te stellen.
- Zoek een motivatiebron. Wat geeft jou energie en maakt je blij? Dit kan van alles zijn, zoals een uitdaging in je werk of persoonlijke ontwikkeling. Hoe beter je weet wat jou motiveert, hoe makkelijker het is om die drive vast te houden.
- Vier kleine successen. Elke stap vooruit is er eentje. Als je stilstaat bij wat je al hebt bereikt, houd je de motivatie om door te gaan. Of je nu een project hebt afgerond of een leerdoel hebt behaald, het vieren van mijlpalen houdt de gedrevenheid erin.
- Omring jezelf met inspirerende mensen. Mensen die net zo gedreven zijn, kunnen jou inspireren en motiveren. Door samen te werken met positieve, ambitieuze mensen blijf je dus zelf ook scherp en gemotiveerd.
Gedrevenheid aantonen
Heb je jouw gedrevenheid goed onder de knie en wil je dat laten zien tijdens een sollicitatiegesprek? Gebruik dan de STAR-methode om jouw gedrevenheid aan te tonen met een praktijkvoorbeeld. Zo, bijvoorbeeld:
Gedrevenheid aantonen: voorbeeld 1
‘Bij mijn vorige baan was ik betrokken bij een groot marketingproject met een strakke deadline. Ik heb extra tijd gestoken in het uitwerken van de strategie en nam het initiatief om nieuwe ideeën te onderzoeken en testen. Hierdoor behaalden we betere resultaten dan verwacht. Ik werd zelfs gevraagd om deze nieuwe strategie met andere teams te delen.’
Gedrevenheid aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn studie was ik vrijwilliger bij een stichting. Ik merkte dat de organisatie behoefte had aan een nieuwe digitale aanpak, dus heb ik me verdiept in social media marketing. Met mijn nieuwe kennis heb ik een campagne opgezet die veel extra donaties opleverde. Mijn gedrevenheid om bij te dragen aan het succes van de stichting werd gewaardeerd en gaf mij waardevolle praktijkervaring.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: gedreven zijn betekent dat je gemotiveerd bent om je doelen te bereiken, ongeacht eventuele obstakels.
- Voorbeeld: gedreven mensen stellen hoge eisen aan zichzelf, laten zich niet ontmoedigen en zoeken altijd naar mogelijkheden om te groeien.
- Valkuil: een valkuil van gedrevenheid is dat je te veel hooi op je vork neemt en in je eigen wereldje duikt.
- Belang: gedrevenheid laat zien dat je niet zomaar opgeeft en strijdt om het beste uit jezelf en je werk te halen.
- Ontwikkelen: stel doelen, zoek een motivatiebron, vier successen en omring jezelf met inspirerende mensen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is de betekenis van gedreven?
-
Wat is een gedreven persoon?
-
Hoe ontwikkel ik meer gedrevenheid?
De betekenis van gedrevenheid is dat je gemotiveerd en vastberaden bent om je doelen te behalen.
Een gedreven persoon is iemand die gemotiveerd is om doelen te bereiken en zichzelf continu te verbeteren. Gedreven mensen laten zich niet snel ontmoedigen en blijven gefocust op hun persoonlijke en professionele groei.
Door duidelijke doelen te stellen, jezelf te motiveren, successen te vieren en jezelf te omringen met inspirerende mensen, kun je jouw gedrevenheid verder ontwikkelen.