‘Je gevoel klopt altijd’ zeggen sommige mensen, terwijl andere juist roepen dat je je gezonde verstand moet gebruiken, zeker op de werkvloer. Hoe zit het met jouw intuïtie? Vertrouw je op je intuïtie, of redeneer je liever logisch? De ene persoon is meer intuïtief ingesteld en de ander meer rationeel, maar je kunt altijd leren luisteren naar je intuïtie. En laten wij nou net handige tips hebben om je intuïtie verder te ontwikkelen. Weten of jij intuïtief bent ingesteld? Ook dat ontdek je verderop. Lees dus vlug verder en leer meer over luisteren naar je intuïtie en intuïtief denken op het werk.
Intuïtie betekenis
Intuïtief ingesteld zijn, dat heeft iets te maken met naar je gevoel luisteren, toch? Maar wat is intuïtie nou concreet? Intuïtie is het gevoel dat je iets weet zonder dat je daar een logische reden voor hebt. Iets aanvoelen dus, of een onderbuikgevoel hebben als je iets ziet, hoort of inbeeldt. Je gebruikt dan geen logica om zaken te beoordelen, maar doet dit gevoelsmatig.
Het tegenovergestelde van intuïtief ingesteld zijn is rationeel ingesteld zijn. Je denkt dan juist logisch of analytisch na en kunt zaken verklaren, beargumenteren en onderbouwen. Vaak heb je vanuit jezelf de neiging om eerder intuïtief of eerder rationeel na te denken. Zie intuïtie dus als een eigenschap, maar je kunt jezelf wel trainen om je intuïtie meer te volgen.
Vergelijkbare competenties
Om een sterke intuïtie te hebben en daar ook op te vertrouwen, heb je flink wat inlevingsvermogen en empathie nodig. Ook is het belangrijk om goed te kunnen luisteren. Intuïtie werkt namelijk op basis van wat je waarneemt. Dus wat je ziet, hoort of voelt. Gaat dit bijvoorbeeld om de emoties van iemand anders, dan interpreteer jij deze emotie en krijg je daar een bepaald gevoel bij. Dat is je intuïtie. Je inlevingsvermogen, luistervermogen en empathie helpen je dus om op je intuïtie te vertrouwen.
Blindelings vertrouwen op je intuïtie is niet altijd slim. Je moet wel een stap terug kunnen zetten en je afvragen: waar komt dit gevoel vandaan? Is het slim om op basis hiervan te handelen? Daarom heb je zelfkennis nodig. Dan begrijp je namelijk hoe jouw denkproces werkt, wat je kwaliteiten zijn en welke valkuilen en ontwikkelpunten je hebt.
Voorbeelden van intuïtie
Ben jij een gevoelsmatig persoon die snel vertrouwt op intuïtie? Of ben je rationeler? Intuïtieve personen:
- Weten snel gevoelsmatig of iets ‘goed’ of ’fout’ is.
- Gebruiken eerder hun zintuigen, en minder logica.
- Hebben een ‘onderbuikgevoel’ voor dingen die verkeerd kunnen gaan.
- Kunnen hun waarnemingen vaak lastig verklaren of onderbouwen.
- Krijgen regelmatig zomaar ingevingen als ze iets zien of horen.
- Hebben soms een voorgevoel zonder dat ze dit kunnen beargumenteren.
- Zijn goed in het oppikken van details en non-verbale communicatie.
- Worden sneller beïnvloed door de werksfeer of energie van hun collega’s.
Intuïtie volgen valkuilen
We noemden het al eventjes: altijd alleen maar van je intuïtie uitgaan is niet slim. Vertrouw je te veel op je intuïtie, dan loop je het risico dat je overhaaste beslissingen neemt die achteraf toch niet de beste blijken te zijn. Een andere valkuil is dat je logische argumenten misschien wel volledig negeert als die jouw intuïtie tegenspreken. Maar vergeet niet: het is wél belangrijk om te blijven luisteren naar je onderbuikgevoel. De challenge is dus om de beste balans te vinden tussen luisteren naar je gevoel en naar je brein.
Waarom is luisteren naar je intuïtie belangrijk?
Intuïtie wordt soms gezien als een mysterieus zesde zintuig, maar eigenlijk is het gebaseerd op jouw inzicht in situaties die je eerder in je leven bent tegengekomen. Denk aan een ervaren brandweerkracht die tijdens een brand een slecht voorgevoel krijgt en het team opdracht geeft om het gebouw zo snel mogelijk te verlaten. Kort daarna stort het pand in. Dit voorgevoel komt niet vanuit het niks. Het komt omdat de kracht al twintig jaar in het vak zit en onbewust signalen oppikte die net anders waren dan bij andere branden.
Ditzelfde geldt in andere situaties. Ben je klantenservice medewerker en heb je een naar gevoel bij een klant? Wie weet komen de lichaamshouding en het taalgebruik overeen met die van een eerdere klant die heel vervelend was. Oftewel: luisteren naar je intuïtie is belangrijk, want het is je (levens)ervaring die je probeert te waarschuwen. Of je voorgevoel altijd terecht is, is een ander verhaal. Het is daarom slim om naar je gevoel te luisteren en daarna meer onderzoek te doen om dit gevoel te onderbouwen.
Intuïtie ontwikkelen
Intuïtie waarschuwt je voor mogelijke goede of slechte situaties. Een soort alarmbellen dus, en op basis daarvan kun je jezelf voorbereiden op wat er komen gaat. Handig, maar de ene persoon heeft van nature nou eenmaal een sterkere intuïtie dan de ander. Gelukkig kun je je intuïtie wel verder ontwikkelen en leren luisteren naar je intuïtie. This is how:
- Ontwikkel je zelfkennis. Om naar je intuïtie te durven luisteren, moet je wel weten hoe je in elkaar steekt. Reflecteer daarom regelmatig op je gedachten en emoties. Waarom voel je wat je voelt? Waarom heb je bepaalde gedachtes? Welke gebeurtenissen uit het verleden hebben hiermee te maken? Zo krijg je steeds meer grip op je eigen gevoelens en begin je te begrijpen hoe jouw intuïtie werkt.
- Houd een dagboek bij. Klinkt misschien suf, maar schrijf eens dagelijks op welke intuïtieve ingevingen jij hebt gehad en wat je daarbij zag en dacht. Neem regelmatig (bijvoorbeeld een keer per week) een moment om terug te lezen en te reflecteren. Dit geeft je meer inzicht in hoe je handelt en waar je jouw keuzes op baseert.
- Leer van anderen. Vraag eens aan je manager of een collega hoe diegene keuzes maakt en welke rol intuïtie daar in speelt. Wie weet hebben zij handige tips over hoe je de juiste balans vindt tussen rationeel en intuïtief denken.
- Neem een time-out. Moet je een beslissing nemen? De kans is groot dat je meteen een gevoel hebt over wat te doen. Of misschien komt dit pas later. Neem in ieder geval niet meteen een besluit, maar slaap er een nachtje over en laat je onderbewuste z’n werk doen. Wat voel je? Waar komt dit vandaan? Als je goed reflecteert op je emoties, maak je het beste gebruik van je intuïtie.
Intuïtie aantonen
Heb jij een sterke intuïtie? Dan is het belangrijk dat je de voordelen én de valkuilen kent. Ga dus op beide kanten in als je jouw intuïtie graag wilt noemen tijdens een sollicitatie. Erken dat alleen maar naar je gevoel luisteren niet slim is, maar benoem wel hoe waardevol jouw intuïtie is. Dit laat zien dat je heel bewust omgaat met jouw onderbuikgevoel. Zo doe je dit bijvoorbeeld:
Intuïtie aantonen: voorbeeld 1
‘Bij mijn vorige baan als klantenservice medewerker ben ik in de loop van 3 jaar doorgegroeid naar teamleider. Ik heb veel verschillende situaties meegemaakt, waardoor ik heb leren vertrouwen op mijn intuïtie. Zodra ik een slecht gevoel heb bij een klant of een medewerker, onderneem ik dus gelijk actie om dit uit te pluizen. Dit heeft mij onder andere geholpen om een klant af te kappen die mijn collega lastig viel en een sollicitant af te wijzen die helemaal geen diploma bleek te hebben.’
Intuïtie aantonen: voorbeeld 2
‘Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen op verschillende scholen en daar merkte ik dat ik een sterke intuïtie heb, zeker als het gaat om de mentale toestand van studenten. Zo pik ik het meteen op als een student niet lekker in z’n vel zit en onderneem ik snel actie zodat ik mijn gevoel kan bevestigen en waar nodig hulp kan aanbieden. Ik merk dat studenten dit enorm waarderen. Dit is dan ook een van mijn sterkste punten als docent.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: intuïtie is het gevoel dat je iets weet zonder dat je daar (meteen) een logische reden voor hebt.
- Voorbeeld: intuïtieve mensen hebben een ‘onderbuikgevoel’ voor dingen die verkeerd kunnen gaan en kunnen hun waarnemingen vaak lastig verklaren of onderbouwen.
- Valkuil: als je te veel en alleen maar van je intuïtie uitgaat loop je het risico dat je overhaaste beslissingen neemt.
- Belang: het is belangrijk om te luisteren naar je intuïtie, want het is gebaseerd op eerdere ervaringen uit het verleden. Bedenk je dus waar jouw gevoel vandaan komt.
- Ontwikkelen: je kunt je intuïtie verder ontwikkelen door te reflecteren op je gedachten en emoties, bij te houden wanneer je intuïtieve keuzes maakt en te leren van anderen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat houdt intuïtie in?
-
Wat is een sterke intuïtie?
-
Wat is intuïtief denken?
-
Heeft iedereen intuïtie?
-
Is je intuïtie altijd juist?
-
Hoe vertrouw ik op mijn intuïtie?
Intuïtie is het onderbuikgevoel dat je soms hebt als je iets ziet of hoort. Het is het gevoel dat je iets als weet zonder dat je daar een verklaring voor hebt of het goed kunt onderbouwen.
Als je een sterke intuïtie hebt, heb je vaak een voorgevoel bij situaties en weet je of iets een goed of slecht idee is zonder dat je dit kunt uitleggen. Toch klopt het bijna altijd.
Intuïtief denken houdt in dat je in eerste instantie uitgaat van je gevoel en je waarnemingen, in plaats van dat je logisch redeneert of analytisch nadenkt.
Iedereen heeft intuïtie, maar de een vindt het makkelijker om ernaar te luisteren dan de ander. Mensen met een sterke intuïtie zijn eerder geneigd om op hun gevoel te vertrouwen.
Zeker niet. Zie je intuïtie eerder als een alarmbel die je aanspoort om een situatie verder uit te zoeken. Benader de situatie daarna met je gevoel én door je brein te gebruiken.
Door je zelfkennis te ontwikkelen. Dan weet je waar jouw emoties vandaan komen en waar jij keuzes op baseert. Durf je tijd te nemen wanneer je keuzes moet maken. Dan kun je beter nadenken over je gevoel en een besluit nemen op basis van je intuïtie en rationeel denken.