Competentie: overtuigingskracht

Alle neuzen dezelfde kant (jouw kant) op krijgen? Daar heb je overtuigingskracht voor nodig. Met deze communicatie skill overtuig je anderen van jouw mening, zonder dat je ’m doordramt. Dat klinkt vast handig, en gelukkig kun je ook leren overtuigen als je hier nog niet zo’n ster in bent. Verderop geven we je allerlei tips om jouw overtuigingskracht te verbeteren. Hoe je vervolgens een voorbeeld van je overtuigingskracht geeft tijdens een sollicitatie? Verklappen we je ook. Lees snel verder en word een pro in overtuigen.

Overtuigingskracht betekenis

Je hebt misschien wel een bepaald gevoel bij het woord ‘overtuigingskracht’ en een idee van de betekenis. Maar wat is overtuigen nou eigenlijk? Overtuigingskracht is het vermogen om anderen de waarde in te laten zien van jouw ideeën (of meningen, voorstellen of inzichten). Het gaat erom dat je de juiste argumenten begrijpelijk en logisch presenteert, zodat de ander het met je eens wordt. Overtuigen heeft dus te maken met effectief communiceren.

Vergelijkbare competenties

Yep, overtuigen is een communicatieve skill, dus als je een beetje een vlotte babbel hebt, sta je alvast 1-0 voor wat betreft je overtuigingskracht. Maar je hebt meer nodig dan dat, want als je goed kunt overtuigen, ben je ook een goede luisteraar en weet je precies met welke argumenten jij elke collega om kunt krijgen. Je moet dus een dosis inlevingsvermogen hebben en bij de ander bekendstaan als betrouwbaar persoon. Anders gaat ie echt niet naar jouw ideeën luisteren.

Overtuigen lijkt een beetje op enthousiasmeren, en vaak moet je daar ook goed in zijn als je iemand met je mee wilt krijgen. Maar overtuigingskracht gaat een stapje verder. Krijg je iemand enthousiast, dan zit die vol met positieve energie. Dat gaat dus vooral om emotie. Maar als je iemand overtuigt, dan zit er ook een rationele kant aan. Diegene begrijpt jouw standpunt en is het met je eens.

Voorbeelden van overtuigingskracht

Hieronder sommen we een paar kenmerken op van mensen met een sterke overtuigingskracht. Kun je er meerdere afstrepen? Nice, dan ben je waarschijnlijk goed in overtuigen. Al eens gedacht aan een baan in de sales?

  • Duidelijke voordelen geven van eigen standpunt.
  • Anderen snel weten te winnen voor een idee, mening of plan.
  • Argumenten gebruiken waar de ander gevoelig voor is.
  • Tegenargumenten ombuigen naar iets positiefs.
  • Actief en enthousiast overkomen.
  • Anderen hun eigen standpunten laten aanpassen.
  • Naar gezamenlijke belangen zoeken.
  • Streven naar win-winsituaties.
  • Bekendstaan als betrouwbaar persoon.
  • Zich niet door anderen laten ondersneeuwen.
  • Goed kunnen luisteren.
  • Non-verbale communicatie goed kunnen interpreteren.

Overtuigingskracht valkuilen

Ben je goed in anderen overtuigen? Pas dan op dat je jouw mening niet te veel doordramt of aan anderen opdringt. Daar zit niemand op te wachten, en zal dus ook niet helpen met jouw overtuigingskracht. Een andere valkuil van goed zijn in overtuigen is dat je niet genoeg openstaat voor de ideeën van anderen. Tuurlijk is jouw mening belangrijk, maar die van je collega’s zijn net zo waardevol, ook al zijn ze misschien wat minder goed in hun standpunt beargumenteren. Zorg er dus voor dat je aandachtig luistert naar een ander en goed doorvraagt totdat je echt weet wat diegene er van vindt.

Waarom is overtuigingskracht belangrijk?

Logisch: als je goed bent in overtuigen, zorg je er niet alleen voor dat je collega’s en leidinggevende jouw standpunt begrijpen, maar ook dat ze de waarde van jouw ideeën inzien en je mening overnemen. Dus als je ideeën wilt aandragen of veranderingen wilt doorbrengen, is overtuigingskracht een onmisbare skill. Verder sta je ook steviger in je schoenen als je goed bent in overtuigen. Je straalt namelijk zelfvertrouwen uit als jij je standpunt goed kunt onderbouwen. En dat voel je. Je gaat dus meer in jezelf geloven en daarom helpt een sterke overtuigingskracht je verder in je carrière en persoonlijke ontwikkeling, welke baan je ook hebt.

Waarom overtuigingskracht ook mooi op je cv staat? Medewerkers met een sterke overtuigingskracht zorgen ervoor dat collega’s op één lijn zitten en het doel van een idee of project begrijpen. Je draagt dus bij aan een betere samenwerking en motivatie binnen je team.

Overtuigingskracht ontwikkelen

Zelfs als je nog niet zo’n makkelijke prater bent, kun je jouw overtuigingskracht verbeteren. Overtuigingskracht is namelijk geen persoonlijke eigenschap, maar een competentie die je kunt ontwikkelen. Hoe je overtuigend kunt overkomen? Nou, zo:

  • Wees eerst zelf overtuigd. Flauw misschien, maar je kunt niet iemand overtuigen als jij zelf niet overtuigd bent. Probeer dus je collega niet over te halen als je zelf nog niet honderd procent achter het idee staat. Hoe je jezelf overtuigt? Maak een lijstje met voor- en tegenargumenten, weeg ze tegen elkaar af en schrijf vervolgens op waarom dit het beste idee ooit is.
  • Stem je argumenten af op je gesprekspartner. Overtuigen gaat niet om het hardste schreeuwen of de mooiste speech voorbereiden. Het gaat erom dat jij inspeelt op de belevingswereld van de ander. Geef argumenten die jouw gesprekspartners echt belangrijk vinden en neem hen mee in jouw standpunt. Alleen op deze manier kun je hen overtuigen.
  • Houd het simpel. Je kunt iemand niet overtuigen met een ingewikkeld of ellenlang verhaal. Geef dus duidelijke en simpele argumenten die lekker to the point zijn. Dan houden al je collega’s de aandacht erbij en kunnen zij zich in je verhaal vinden.
  • Let op je lichaamstaal. Sta rechtop, zet kracht achter je verhaal met passende handgebaren, stem je gezichtsuitdrukking af op je verhaal, praat niet te snel en let op de intonatie van je stem. Afgezaagde tip misschien, maar oefen eens voor de spiegel. Dan weet je hoe je eruitziet als je je verhaal doet.
  • Ga in op tegenargumenten. Krijg je tegengas? Blijf rustig, luister aandachtig en reageer. Je komt namelijk niet overtuigend over als je andere meningen negeert of meteen in de prullenbak gooit. Laat zien dat je de ander begrijpt en weerleg het argument op een rustige en respectvolle manier. En niet te vergeten: ga het gesprek echt aan totdat de ander jou begrijpt.

Overtuigingskracht aantonen

Overtuigingskracht is een mooie competentie om op je cv te zetten, zeker als je solliciteert op een baan waarbij je nieuwe ideeën presenteert of projecten opzet. Bereid je dan ook voor om tijdens je sollicitatie uit te leggen waarom jij nou zo overtuigend bent. Gelukkig is het voor jou een eitje om een werkgever van jouw overtuigingskracht te, eh, overtuigen, toch? Oké, flauw, we geven je een paar tips. Let op dat je een concreet voorbeeld van jouw overtuigingskracht geeft tijdens je sollicitatie. En als je écht indruk wilt maken, verwijs dan meteen naar een referent die kan bevestigen hoe overtuigend jij bent.

Overtuigingskracht aantonen: voorbeeld 1

‘Bij mijn baan als callcenter medewerker was een van mijn taken om nieuwe vaste collectanten te werven. In het begin vond ik dat heel moeilijk, maar hoe meer ik het deed, hoe sterker ik werd in mensen overtuigen van de meerwaarde van het goede doel. Ik leerde hoe belangrijk het is om goed naar mensen te luisteren en hun belevingswereld tegemoet te komen. Hier haalde ik veel voldoening uit, dus ik heb er veel zin in om deze skill bij jullie organisatie in te zetten als projectmanager.’

Overtuigingskracht aantonen: voorbeeld 2

‘Tijdens mijn studie heb ik veel samengewerkt in projectgroepen en ik werd door mijn studiegenootjes altijd aangewezen als de persoon die ons idee moest presenteren aan de studiebegeleider. Ik ben namelijk sterk in argumenten geven en anderen overtuigen van de meerwaarde van ideeën. Het belangrijkste hierin vind ik om goed op mijn gesprekspartner te letten en in te spelen op tegenargumenten. Mijn studiebegeleider noemt dit ook een van mijn sterkste punten. Mocht je hier graag meer over willen weten, dan kun je haar contactgegevens op mijn cv vinden.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: overtuigingskracht is het vermogen om een ander mee te nemen in jouw standpunten, ideeën of plannen.
  • Voorbeeld: als je goed bent in anderen overtuigen, geef je duidelijke voordelen van je standpunt en gebruik je argumenten waar de ander gevoelig voor is.
  • Valkuil: pas op dat je jouw mening niet doordramt of aan anderen opdringt. Blijf altijd luisteren naar de ideeën van de mensen om je heen.
  • Belang: dankzij een sterke overtuigingskracht zorg je ervoor dat anderen achter jouw mening of idee staan. Ook sta je steviger in je schoenen.
  • Ontwikkelen: verbeter je overtuigingskracht door eerst jezelf te overtuigen, je argumenten af te stemmen op je gesprekspartner en het simpel te houden.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is de betekenis van overtuigingskracht?

  • Overtuigingskracht betekent het vermogen om anderen mee te nemen in jouw standpunt, idee of plan. Je maakt je gesprekspartner niet alleen enthousiast, maar zorgt er echt voor dat diegene jouw visie begrijpt en overneemt.

  • Waaruit blijkt overtuigingskracht?

  • Je bent goed in overtuigen als je naar gezamenlijke belangen zoekt, streeft naar win-winsituaties, je niet door anderen laat ondersneeuwen en tegenargumenten ombouwt naar iets positiefs.

  • Hoe krijg je meer overtuigingskracht?

  • Flauw maar wel waar: door veel te oefenen. Let ten eerste op je lichaamstaal en blijf op je gesprekspartner letten. Ga in op tegenargumenten en speel in op de belevingswereld van de ander. Overtuigen gaat dus net zo veel over luisteren als over praten.

  • Hoe ben je overtuigend?

  • Door simpele argumenten te geven en er niet een te lang verhaal van te maken. Ook is het belangrijk om je gesprekspartners tegemoet te komen. Wat vinden zij belangrijk? Speel hier op in.