Resoluut

Sommige mensen twijfelen over wat ze moeten gaan doen als ze hun diploma binnen hebben, anderen weten het wel: verder studeren, reizen of aan het werk. Behoor jij tot die laatste categorie mensen? Dan is de kans groot dat je een resoluut type bent. Jij twijfelt namelijk niet te lang voor je een keuze maakt en gaat dan gelijk over tot actie. Maar eh, wat is resoluut zijn nou nog meer? Wat zijn voorbeelden van deze competentie en wat zijn de valkuilen? Tijd om erachter te komen. YoungCapital heeft alle info over resoluut zijn voor je in een notendop.

Resoluut betekenis

Wat is resoluut? Resoluut zijn betekent dat je snel en zonder twijfel keuzes maakt. Je aarzelt niet te lang, maar hakt de knoop door en gaat er meteen voor. Als je resoluut bent, weet je wat je wilt en handel je daar direct naar. Zelfs als er problemen op je pad komen. Bijvoorbeeld, als je merkt dat een project waar je mee bezig bent meer geld kost dan gedacht, bel je gelijk de leverancier om wat af te dingen op de kosten. Of als je merkt dat twee collega’s bonje krijgen, dan spring jij er direct tussen om verdere escalatie te voorkomen. Een ding is zeker: als je resoluut bent, blijf je vastberaden, ook als het lastig wordt.

Mensen die niet resoluut zijn, blijven vaak lang twijfelen. Dit heet besluiteloosheid. Ze vinden het moeilijk om een keuze te maken en wachten soms te lang, waardoor kansen blijven liggen. Besluiteloze mensen durven vaak geen duidelijke stap te zetten, terwijl resoluut handelen juist zorgt voor actie.

Vergelijkbare competenties

Denk je nu: ‘resoluut zijn komt mij bekend voor?’ Dat kan kloppen. De competentie lijkt namelijk erg op besluitvaardigheid en daadkracht. Deze competenties hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal draaien om snel en effectief handelen. Besluitvaardigheid gaat over het maken van keuzes zonder aarzelen. Daadkracht betekent dat je direct actie onderneemt. Resoluut zijn combineert best of both worlds: het gaat niet alleen om het nemen van beslissingen, maar ook over het in actie komen na het maken van de keuze.

Voorbeelden van resoluut zijn

Hoe herken je een collega die resoluut is? Of hoe check je dat je zelf resoluut bent? Easy, met deze voorbeelden van resoluut handelen.

  • Onmiddellijk actie ondernemen als je weet dat je de deadline niet gaat halen.
  • Direct een misverstand met een collega oplossen.
  • Stoppen met iets dat niet werkt en direct een nieuw plan maken.
  • Een meeting afsluiten als het te lang duurt.
  • Zonder aarzeling extra hulp regelen als iets niet lukt of als je handen tekortkomt.
  • Een fout meteen toegeven en oplossen.

Resoluut valkuilen

Het zit er dik in dat het op je werk wordt gewaardeerd als jij een resoluut persoon bent. Maar heb je een beetje te veel van deze competentie in je? Dan loop je het risico soms overhaaste keuzes te maken zonder alle voors en tegens goed te checken. Jouw valkuil is dan ook dat je te veel focust op het snel doorhakken van knopen, terwijl het soms ook belangrijk is om net iets langer stil te staan bij het maken van keuzes. Dan krijg je bijvoorbeeld ook meer feedback. Maar zoals altijd geldt: balance is key. Wees resoluut, maar je mag af en toe ook best je koers bijstellen als dat nodig is.

Waarom is resoluut zijn belangrijk?

Resoluut zijn is belangrijk omdat deze competentie je helpt om snel beslissingen te maken. Vooral als je net begint in je carrière, komt dit van pas. Je weet bijvoorbeeld niet zeker of je het juiste carrièrepad bewandeld. Of je durft nog geen grote knopen door te hakken op werk. Dit komt misschien doordat je denkt je niet genoeg kennis hebt. Of je durft simpelweg geen keuze te maken. Hartstikke logisch, maar resoluut beslissingen nemen helpt dan om verder te komen en de stappen te zetten die je nodig hebt om je doelen te bereiken.

Resoluut zijn ontwikkelen

Is resoluut zijn jouw nieuwjaarsresolutie? Flauw, maar het is geen grap dat je resoluut zijn gewoon kunt ontwikkelen. Volg deze tips, dan kom je er wel.

  • Oefen met beslissen. Eet je vanavond risotto of een curry? Da’s een simpele keuze, maar zet steeds een tandje bij. Door eerst met kleine beslissingen te beginnen, leer je sneller knopen doorhakken. Voor je het weet maak je grotere keuzes zonder stress.
  • Verander je mindset. Dat doe je niet zomaar effe, maar stapje voor stapje lukt het je vast om keuzes te zien als kansen, in plaats van risico’s.
  • Worst-kaas techniek. Denk eens na over het ergste dat kan gebeuren en hoe je daarmee om zou gaan. Door dit worst-case scenario te doorlopen, voel je je vaak veel zekerder over je keuze, omdat je al voorbereid bent op mogelijke challenges.
  • Reflecteer op jezelf. Even terugkijken doet wonderen. Neem af en toe de tijd om na te denken over je keuzes en wat je daarvan hebt geleerd. Kijk wat werkt en wat niet, zodat je het in de toekomst beter kunt doen.

Resoluut zijn aantonen

Ben jij zo resoluut dat je het het liefst de hele wereld laat weten? Da’s misschien wat overdreven, maar het is slim om jouw toekomstige werkgever te laten ziet dat je deze competentie bezit. Als je ’m op je cv zet, is de kans groot dat je hier op je sollicitatiegesprek een vraag over krijgt. Steel de show met een voorbeeld waarin je resoluut handelde. Zeg zoiets als:

Resoluut zijn aantonen: voorbeeld 1

‘Tijdens een drukke ochtend op de klantenservice kreeg ik een telefoontje van een boze klant wiens bestelling verkeerd was geleverd. In plaats van het probleem door te schuiven of te wachten op instructies van mijn leidinggevende, nam ik direct de beslissing om de bestelling opnieuw te versturen met spoedbezorging. Daarnaast bood ik een korting aan op de volgende aankoop. Hierdoor voelde de klant zich meteen geholpen.’

Resoluut zijn aantonen: voorbeeld 2

‘In mijn vrijwilligerswerk bij een lokaal festival ontdekte ik een paar uur voor het evenement dat we geen geluidsapparatuur hadden. Ik nam direct contact op met een leverancier, waardoor op tijd een vervangend apparaat werd geregeld. Dankzij mijn snelle actie kon het festival probleemloos doorgaan.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: resoluut zijn betekent snel keuzes maken en meteen actie ondernemen.
  • Voorbeeld: iemand die resoluut is handelt direct bij problemen, zoals een misverstand met een collega.
  • Valkuil: te snel beslissen zonder alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen.
  • Belang: als je resoluut bent neem je beslissingen zonder te twijfelen. Hierdoor lukt het je sneller om je doelen te bereiken.
  • Ontwikkelen: oefen met het maken van kleine beslissingen, verander je mindset, denk na over de ergste gevolgen en kijk regelmatig terug op je keuzes.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is de betekenis van resoluut?

  • Resoluut zijn betekent snel en zonder aarzelen knopen doorhakken en meteen in actie komen. Je twijfelt niet lang en pakt problemen direct aan.

  • Wat is een ander woord voor resoluut?

  • Een synoniem is lastig, maar resoluut lijkt erg op besluitvaardigheid en daadkracht. Deze competenties hebben allemaal te maken met snel keuzes maken en direct actie ondernemen.

  • Is resoluut positief of negatief?

  • Resoluut is meestal positief. Als je een resoluut persoon bent bereik je namelijk vaak snel je doelen. Wanneer resoluut negatief is? Als je in een valkuil trapt, zoals wanneer je overhaaste keuzes maakt zonder alle voors en tegens goed te checken.

  • Wat is een resoluut persoon?

  • Je herkent een resoluut persoon aan dit soort voorbeelden: je onderneemt onmiddellijk actie als je een deadline niet gaat halen, je lost een misverstand met een collega direct op en als je een fout maakt geef je dat toe en verzin je gelijk een oplossing.