Goede voornemens 2025


Goede voornemens: ieder jaar komen ze weer voorbij. Denk aan niet meer te laat komen op je werk, minder koffie drinken, vaker sporten na een lange werkdag en noem zo maar op. Maar wat maakt het dat we elk jaar weer nieuwe voornemens bedenken? En hoe kun je je goede voornemens nu wél volhouden? YoungCapital knows en zet in dit artikel alle antwoorden voor je op een rij.

Goede voornemens betekenis

Goede voornemens, wat zijn dat eigenlijk? Een goed voornemen is hetzelfde als een persoonlijk doel dat je aan het begin van een jaar stelt. Goede voornemens worden vaak gemaakt onder het motto ‘new year, new me’. Mensen stellen dan een persoonlijk doel om in het nieuwe jaar een betere versie van zichzelf te worden. Toch blijken deze doelen vaak valse hoop op een frisse start. Het stellen van zo'n doel is namelijk niet voldoende. Er is ook werk aan de winkel, en dat blijkt vaak lastiger dan gedacht…

Populairste goede voornemens voor op het werk

Goede voornemens komen overal voorbij, zo ook op de werkvloer. Jij en je collega’s kunnen in het nieuwe jaar hard aan de slag met het werken aan nieuwe voornemens, en wie weet maken jullie er zelfs een challenge van. Welke voornemens er vaker op het werk voorbij komen? Nou:

  1. Beter omgaan met tijd en taken.
  2. Duidelijker communiceren met collega's.
  3. Minstens één training volgen voor professionele ontwikkeling.
  4. Stress verminderen door regelmatig korte pauzes te nemen.
  5. Actiever bijdragen aan teamprojecten.
  6. Duidelijke doelen stellen voor jezelf.
  7. Openstaan voor feedback en deze gebruiken om te groeien.
  8. Balans vinden tussen werk en privéleven door tijd voor ontspanning te nemen.
  9. Gezonde snacks meenemen naar het werk.
  10. Positieve werkhouding behouden en collega's ondersteunen.

Goede voornemens volhouden: stappenplan

Tja, je wilt minder koffie drinken, maar tijdens het middaguur grijp je toch weer naar een pot cafeïne. En je wilt elke dag touwtje springen, maar na een lange dag werken plof je toch liever op de bank. Dus hoe doe je dat, je goede voornemens volhouden? Check de stappen hieronder en ontdek hoe jij voor jezelf een realistische en haalbare goede voornemens lijst opstelt.

Stap 1. Reflecteer op het afgelopen jaar

Neem de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat waren je successen, uitdagingen en leermomenten? Schrijf op welke verbeteringen je van jezelf zou willen zien en welke goede voornemens je hebt voor het nieuwe jaar. Misschien wil je zelfs een nieuwe baan voor het nieuwe jaar. Psst, inspiratie nodig? Eerder in dit artikel vond je al een lijst met de top 10 goede voornemens voor op het werk.

Stap 2. Formuleer SMART-doelen

Wist je dat iets pas na 26 dagen een gewoonte is? Niet zo gek dus, dat het volhouden van jouw goede voornemens lastiger is dan je denkt. Om je doel zo goed mogelijk vol te houden, formuleer je een SMART-doel. Het voordeel van een SMART-doel is namelijk dat het doel specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden is. Dit biedt duidelijkheid en vergroot je kans op succes. Let op: wees realistisch over het aantal doelen dat je tegelijkertijd kunt nastreven.

Stap 3. Bedenk een actieplan

In de vorige stap noteerde je al kort wat je met jouw goede voornemens wilt bereiken en hoe je dit wilt doen. Dit werk je uit tot een actieplan. Bedenk hiervoor welke acties nodig zijn om je doelen te bereiken. Breek grote doelen op in kleinere, behapbare taken en plan deze regelmatig in je agenda. Het kan ook handig zijn om een habit tracker te gebruiken.

Tip: Sta open voor aanpassingen aan je doelen als je merkt dat bepaalde aspecten niet werken of als je prioriteiten veranderen. Wees hierbij ook niet ontmoedigd door tegenslagen, maar zie ze als leermomenten en kansen om je aanpak aan te passen.

Stap 4. Vind ondersteuning

Een steuntje in de rug kan nooit kwaad. Deel daarom je goede voornemens met je omgeving, zoals je familie, vrienden of collega’s. Zij kunnen je aanmoedigen, ondersteunen en aanspreken wanneer je de mist in dreigt te gaan.

Overweeg ook het bijhouden van een dagboek of het gebruik van apps die je voortgang bijhouden om je progress te tracken.

Stap 5. Beloon jezelf

Voor je het weet zwaai je je collega's niet meer gedag om buiten te gaan roken, of is een decaf koffie jouw favoriete nieuwe drank. Je doel is dus behaald en dat verdient een beloning. En nee, niet met een sigaret of een overvloed aan cafeïne, maar koop bijvoorbeeld iets leuks voor jezelf of ga uit eten bij jouw favoriete restaurant.

Goede voornemens volhouden tijdens gezellige dagen als Valentijnsdag is misschien lastig, maar we weten zeker dat je het kunt. Gelukkig zijn er ook veel dagen waarop de winkelruiten niet vol liggen met chocolade, zoals tijdens de Dag van de Planner of tijdens Fiets naar je Werk Dag. Wie weet combineer jij deze highlights zelfs met je goede voornemens, win-winsituatie dus.

Key takeaways

  • Goede voornemens zijn persoonlijke doelen die je aan het begin van het jaar stelt.
  • Voorbeelden van goede voornemens zijn: beter omgaan met tijd en taken en gezonde snacks meenemen naar je werk.
  • Goede voornemens volhouden kan lastig zijn. In dit artikel vind je een stappenplan om dit toch te bereiken.



Dagen

Uur

Min.

Sec.

Veelgestelde vragen

  • Waarom goede voornemens?

  • Goede voornemens worden vaak gemaakt onder het motto ‘new year, new me’. Mensen stellen dan een persoonlijk doel om in het nieuwe jaar een betere versie van zichzelf te worden. In dit artikel lees je hoe je goede voornemens kunt bedenken en volhouden.

  • Wat zijn de populairste goede voornemens?

  • Populaire goede voornemens voor op het werk zijn onder andere: gezonde snacks meenemen en een positieve werkhouding behouden. Ook andere doelen komen voorbij, zoals beter omgaan met tijd en taken.