21e eeuwse vaardigheden

Ooit van de 21e eeuwse vaardigheden gehoord? Dit zijn moderne skills die je sowieso in huis zou moeten hebben, welke baan je ook hebt. Denk aan basis ICT skills, wegwijs zijn in de media en begrip hebben voor culturele verschillen. Benieuwd welke 21st century skills er concreet zijn en of je die onder de knie hebt? Of wil je jouw 21e eeuwse skills verder ontwikkelen? Kan allemaal. Wij geven je verderop namelijk een uitgebreide uitleg van de 21e eeuwse vaardigheden.

21e eeuwse vaardigheden uitleg

Ken je het SLO? Deze organisatie ontwikkelt de leerplannen voor de basis- en middelbare school. Zij hebben de 21e eeuwse vaardigheden bedacht. Of nou ja, niet zomaar bedacht. Ze hebben onderzoek gedaan naar onmisbare skills in onze snel veranderende samenleving en uit dit onderzoek rolden de 21st century skills. Dit zijn vaardigheden die dus niet alleen van pas komen op de werkvloer, maar ook op school en in je privéleven.

Wat de vaardigheden van de 21e eeuw allemaal gemeen hebben, is dat ze je helpen om gebruik te maken van dingen uit de ‘moderne samenleving’. Denk aan multiculturalisme, computers en de media. Ook zorgen ze ervoor dat je makkelijk met veranderingen om kunt gaan.

Wat zijn de 21e eeuwse vaardigheden?

Genoeg gekletst. Wat zijn de 21e eeuwse vaardigheden nou en wat is de betekenis ervan? Hier komen alle elf 21e eeuwse vaardigheden, met voorbeelden:

21e eeuwse vaardigheden Betekenis
1. Communiceren Doelgericht boodschappen overbrengen en begrijpen. Met verschillende situaties en gesprekspartners om weten te gaan.
2. Computational thinking Problemen opsplitsen in kleine stapjes en instructies geven aan computers om de problemen op te lossen.
3. Creatief denken Outside the box denken. Verder gaan dan standaardoplossingen, want die werken niet in een veranderende samenleving.
4. ICT basisvaardigheden De basics weten over hoe een computer werkt, hoe je ’m veilig gebruikt en welke hardware en software er zijn.
5. Informatievaardigheden Informatie opzoeken, vinden, beoordelen en verwerken. De juiste zoekvragen formuleren, begrijpend lezen en de bron beoordelen.
6. Kritisch denken Zelfstandig weloverwogen afwegingen, oordelen en beslissingen bedenken. Informatie doorzien, de waarde ervan inschatten en fouten signaleren.
7. Mediawijsheid Kritisch omgaan met online informatie, omgaan met online veiligheid en risico’s, weerbaar zijn voor de invloed van online media.
8. Probleem oplossen Problemen herkennen en plannen bedenken om dit probleem op te lossen.
9. Samenwerken Samen naar een doel toe werken, anderen aanvullen en ondersteunen. Feedback vragen, geven en ontvangen. Openstaan voor de ideeën van anderen.
10. Sociale & culturele vaardigheden Werken en leven met mensen van verschillende etnische, culturele en sociale achtergronden. Kennis hebben van verschillen en hier begrip en respect voor hebben.
11. Zelfregulering Zelfstandig werken en hier verantwoordelijkheid voor nemen. Zelf het heft in handen nemen en niet klakkeloos aanwijzingen volgen. Inzicht hebben in eigen doelen en skills.

Digitale geletterdheid

Je had het vast wel door: veel 21e eeuwse vaardigheden hebben te maken met computers en de media. Niet gek natuurlijk, want tegenwoordig kunnen we echt niet meer zonder. Volgens het SLO moet je daarom op school al werken aan je digitale geletterdheid. Eh, wat is digitale geletterdheid dan nou weer? De betekenis hiervan is easy: alle skills die je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen in de digitale samenleving en hiermee om te kunnen gaan. Denk aan veilig internetten, nepnieuws herkennen en jezelf weren tegen de invloed van social media. Vier van de 21st century skills vallen onder digitale geletterdheid:

  • computational thinking;
  • ICT basisvaardigheden;
  • (digitale) informatievaardigheden;
  • mediawijsheid.

Let op: digitale geletterdheid gaat echt over de basis, dus dat jij jouw weg weet te vinden in de digital world. Je hoeft dus echt geen IT pro of social media expert te zijn. Als jouw basis- en middelbare school het goed doet (of heeft gedaan) stimuleert die jouw digitale geletterdheid voldoende. Merk je dat jij worstelt met digitale skills? Goed idee dan om jouw handen eens uit de mouwen te steken. Tip: in de bibliotheek kun je vaak gratis basis ICT workshops volgen. Wil je wél expert worden in IT? Dan kun je je digitale skills nog verder ontwikkelen.

Waarom zijn 21st century skills belangrijk?

21e eeuwse vaardigheden zijn basic skills. Je hebt ze volgens het SLO nodig om jezelf te redden in onze digitale, multiculturele en steeds veranderende samenleving. Tja, best belangrijk. Maar 21e eeuwse skills zijn dus niet per se vaardigheden die je boven aan je cv zet. Iedereen hoort ze ten slotte te beheersen. Maar eh, hoe beter jij je 21st century skills hebt ontwikkeld, hoe beter jij jouw werk kunt doen. Denk maar aan hoe waardevol goed kunnen samenwerken en communiceren is.

Maar maak je niet te veel zorgen als je een van de 21e eeuwse vaardigheden (nog) niet goed onder de knie hebt. Je kunt niet overal even goed in zijn. Misschien worstel je wel met computational thinking, maar kun je kritisch denken als geen ander, bijvoorbeeld. Zie de 21st century skills waar je nog minder goed in bent vooral als ontwikkelingspunt en werk eraan. Deze skills helpen je namelijk niet alleen op werk, maar ook daarbuiten.

21e eeuwse skills ontwikkelen

Vind jij het hoog tijd om je 21e eeuwse vaardigheden een boost te geven? Goed idee. Hopelijk krijg je op school al een hoop van de 21st century skills mee. Maar als je jouw schoolleven allang achter de rug hebt of extra wilt oefenen, kun je ook prima zelf aan de slag. Check onze tips maar:

  • Doe een persoonlijke SWOT-analyse. De kans is klein dat je álle 21e eeuwse vaardigheden moet ontwikkelen. Je moet er dus eerst achter komen waar je al goed in bent en welke skills verbetering nodig hebben. Daar is de SWOT-analyse perfect voor. Vraag ook om input aan je vrienden, familie of collega’s, bijvoorbeeld in de vorm van 360 graden feedback. Zij weten vaak nog beter wat jouw sterke en zwakke punten zijn dan jijzelf.
  • Check de activiteiten van jouw bibliotheek. Wist je dat de bieb heel veel (gratis) workshops biedt om je digitale geletterdheid te vergroten? En dat niet alleen, er worden vaak ook (digitale) spreekuren georganiseerd waarin je al jouw vragen kunt stellen over mediawijsheid en digitalisering. Bovendien heb je in de bibliotheek gratis toegang tot computers in het internet. Ideaal voor als je dat thuis niet hebt.
  • Ga nevenactiviteiten doen. Sluit je aan bij het bestuur van je sportclub, leer debatteren bij een debatclub, volg kunst of cultuurworkshops of doe vrijwilligerswerk. Van dit soort activiteiten leer je superveel, zoals creatief denken, samenwerken en culturele skills. En het is nog leuk ook. O, en het staat prachtig op je cv. Daarmee toon je meteen aan dat het met jouw 21e eeuwse vaardigheden wel goed zit. Alleen maar wins!

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Uitleg: 21e eeuwse vaardigheden zijn skills die je nodig hebt om om te gaan met snelle veranderingen in onze digitale en multiculturele samenleving.
  • Voorbeeld: de 21st century skills zijn onder andere computational thinking, creatief denken, mediawijsheid en sociale & culturele vaardigheden.
  • Digitale geletterdheid: veel 21e eeuwse skills gaan over digitale geletterdheid, oftewel je weg weten te vinden in de digitale wereld.
  • Belang: 21e eeuwse vaardigheden helpen je omgaan met veranderingen in onze samenleving. Het zijn basis skills voor zowel je werk als je privéleven.
  • Ontwikkelen: doe een SWOT-analyse om te ontdekken welke 21st century skills je nog kunt verbeteren. Van nevenactiviteiten en workshops in de bieb kun je veel leren.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de 21ste eeuwse vaardigheden?

  • Dit zijn basis skills die je helpen om te gaan met snelle veranderingen in onze samenleving. Ze hebben onder andere te maken met de multiculturele samenleving, digitalisering en de media. Deze vaardigheden helpen je op je werk, maar ook in je privéleven.

  • Wat is kritisch denken in 21e eeuwse vaardigheden?

  • Kritisch denken betekent zelfstandig weloverwogen afwegingen, oordelen en beslissingen bedenken. Als je deze skill beheerst weet je hoe je informatie doorziet, de waarde ervan inschat en fouten signaliseert.

  • Wat is digitale geletterdheid?

  • Digitale geletterdheid betekent dat je om kunt gaan met digitalisering. Je weet onder andere hoe je veilig het internet gebruikt, jezelf weert van de invloed van social media en een computer gebruikt om problemen op te lossen.

  • Welke vaardigheden vallen onder digitale geletterdheid?

  • Digitale geletterdheid bestaat uit computational thinking, ICT basisvaardigheden, informatievaardigheden en mediawijsheid.