Weleens van 360 graden feedback gehoord? Dit is een van de bekendste feedbackmethoden die er is. Misschien heb je zelf al eens op deze manier feedback hebt gegeven of ontvangen, of zit dat er binnenkort aan te komen. Maar feedback geven en ontvangen moet natuurlijk wel op een goede manier gebeuren, anders haal je er niks uit. Daarom heb wij een handig 360 graden feedback voorbeeld voor je klaarstaan. Zo bereid je je goed voor en weet je alvast wat je van de 360 graden feedback vragen kunt verwachten. Check ook onze tips als je een 360 graden feedback formulier gaat invullen, dan weet je zeker dat je collega er wat aan heeft.
Wat is 360 graden feedback?
Werkgevers zetten deze vorm van feedback in om een zo compleet mogelijk beeld van jou als medewerker te krijgen. Je krijgt bij de 360 graden feedback methode namelijk niet alleen feedback van je leidinggevende, maar ook van andere betrokkenen. Denk aan je directe collega’s, andere managers en soms zelfs klanten. Daarnaast feedback je ook jezelf. Misschien krijg je niet per se te maken met 360 graden feedback bij je bijbaan als barista, maar mogelijk wel tijdens je stage of bij je eerste baan nadat je bent afgestudeerd.
Hoe 360 graden feedback geven er in de praktijk uitziet? Simpel, je leidinggevende stuurt een 360 graden feedback formulier uit en alle gevraagde betrokkenen vullen dit in. Vervolgens bespreekt je baas de antwoorden met jou tijdens een beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek.
360 graden feedback formulier voorbeeld
Je geeft (en ontvangt) 360 graden feedback altijd met behulp van een formulier. Benieuwd hoe die eruitziet? Wij stelden een handig voorbeeld van een 360 graden feedback formulier op.
20 voorbeeldvragen 360 graden feedback
Met het 360 graden feedback formulier voorbeeld hierboven heb je alvast een idee van wat je te wachten staat. Maar dit zijn niet de enige vragen die je op zo’n formulier kunt tegenkomen. Daarom vind je hier ook nog 20 voorbeeldvragen bij 360 graden feedback:
- Wat zijn X’s sterke punten?
- Wat zijn X’s ontwikkelingspunten?
- Hoe zou je de teamrol van X beschrijven?
- Waarvoor zou je X om hulp vragen?
- Wanneer is X het meeste in diens element?
- Hoe gaat X om met klanten?
- Op welke momenten merk je dat X stress ervaart?
- Op welke manier communiceert X met teamleden?
- Welke rol neemt X aan tijdens een teammeeting?
- Hoe zou je de samenwerking tussen X en de rest van het team beschrijven?
- Hoe gaat X om met feedback?
- Hoe geeft X feedback aan teamleden?
- Hoe draagt X bij aan de teamsfeer en teamcultuur?
- Hoe gaat X om met deadlines en targets?
- Hoe gaat X om met veranderingen in het team?
- Hoe gaat X om met conflicten binnen het team?
- In hoeverre past X binnen de bedrijfscultuur en visie en missie van het bedrijf?
- Hoe snel vraagt X om hulp?
- Met welke taken heeft X het meeste moeite?
- Hoe merk je dat X verantwoordelijkheid neemt voor diens werk?
360 graden feedback invullen tips
Tja, je hebt niet heel veel invloed op hoe je collega’s jouw 360 graden feedback formulier invullen. Maar je kunt er wél voor zorgen dat de feedback die jij geeft opbouwend en bruikbaar is. Daar leer je niet alleen veel van, je inspireert misschien ook wel de rest van je team en draagt op deze manier bij aan een open en positieve feedbackcultuur. Check daarom deze tips als je 360 graden feedback gaat geven.
Tip 1: Geef eerlijke feedback
We get it, je wilt niet dat de band met jouw collega’s verzuurt omdat je hen kritische feedback hebt gegeven. Toch adviseren we je om dit wél te doen. Aan alleen maar positieve punten heeft je collega namelijk niks, en uiteindelijk wil je diegene liever verder helpen, toch? Geef daarom ook verbeterpunten en niet alleen maar lof.
Tip 2: Geef opbouwende feedback
Oké, eerlijkheid is belangrijk, maar zorg er wel voor dat de feedback constructief is. Dat betekent dat je collega ook weet hoe die zichzelf kan verbeteren. Je hebt bijvoorbeeld veel meer aan “Charlie mag vaker zijn mening delen tijdens meetings, want hij heeft waardevolle ideeën, maar durft deze niet altijd uit te spreken. Dat is zonde.” Dan aan: “Charlie geeft te weinig input tijdens meetings.”
Tip 3: Leg je beoordeling uit
Helaas heb je daar niet altijd de ruimte voor op zo’n formulier. Maar leg als het effe kan jezelf toch uit. Dan hebben je collega en manager een stuk meer context en ruimte om te verbeteren. Dit geldt ook voor positieve feedback. “Charlie schrijft goede teksten.” zegt niet zoveel. Maar “Charlie schrijft vlotte, pakkende teksten met een tone of voice die goed aansluit bij de doelgroep” wel.
Tip 4: Denk goed na
Het is goed om meteen op te schrijven wat in je opkomt tijdens het invullen van een 360 graden feedback formulier. Maar lees je antwoorden daarna altijd extra goed door en geef jezelf de tijd en ruimte om aanpassingen te maken. Snap je een vraag niet goed? Vraag om uitleg bij je manager en denk goed na over een antwoord dat echt meerwaarde heeft voor je collega.
Tip 5: Geef feedback op gedrag, niet op persoonlijkheid
Daarmee bedoelen we dat je moet letten op wat je collega doet op de werkvloer, niet op diens persoonlijke eigenschappen. Gebruik daarvoor eventueel het 4G-model. Schrijf dus niet: “Charlie is niet flexibel.” Maar schrijf: “Ik merk dat Charlie het lastig vindt om om te gaan met grote veranderingen in het bedrijf.”
Key takeaways
- Werkgevers gebruiken de 360 graden feedback methode om een compleet beeld van medewerkers te krijgen.
- Bij deze methode krijg je namelijk niet alleen feedback van je manager, maar ook van andere betrokkenen, zoals je collega’s en misschien zelfs klanten.
- 360 graden feedback geef en ontvang je met behulp van een formulier met vragen. Deze moeten de betrokkenen invullen. Daarna bespreek je de antwoorden met je manager.
- Ga je zelf 360 graden feedback geven? Wees dan eerlijk, geef opbouwende feedback gefocust op gedrag en denk goed na over je antwoorden.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is de 360 graden feedback methode?
-
Waarom geen 360 graden feedback?
-
Hoe moet je een 360 graden feedback formulier invullen?
Volgens de 360 graden feedback methode krijg je feedback van allerlei betrokkenen: je manager, een aantal collega’s en mogelijk klanten. Zij vullen een formulier met vragen in en de antwoorden bespreek je met je manager tijdens een beoordelingsgesprek.
360 graden feedback heeft wel wat nadelen. Zo werkt het niet goed in een team waar de sfeer negatief is. En soms kan het moeilijk zijn om je leuke collega constructieve feedback te geven. Overleg in zo’n situatie met je manager.
Wees eerlijk, geef opbouwende feedback op gedrag in plaats van persoonlijkheid, leg je feedback uit en denk goed na over je antwoorden.