Autodidact: klinkt ingewikkeld, hè? Gelukkig valt dat best mee. En eh, we zeggen het maar alvast: autodidact betekent niet dat je auto niet intact is. Nee, het heeft juist te maken met een manier van leren. Hoe dat zit verklappen we nu nog niet, want daar kom je zo achter. Maar één ding is zeker: na het lezen van dit artikel weet je alles over autodidactische vaardigheden. Zo heb je straks een nieuw woord geleerd én weet je hoe je zelf autodidact wordt. Genoeg om te bespreken, so let’s get started.
Autodidact betekenis
Heb je 'autodidact' stiekem alvast gegoogeld? Dan kwam je vast allerlei autosites tegen. En vergis je niet, want daar heeft autodidact zijn dus niets mee te maken. Maar wat is autodidact zijn dan wel? Als je autodidact bent, doe je kennis op zonder daar begeleiding bij te krijgen. Je volgt dus geen specifieke studie, hebt geen mentor die je begeleidt en er is geen organisatie bij jouw leerproces betrokken. Kortom: you’re all alone.
Vergelijkbare competenties
Als autodidact ben je eigenlijk veel meer dan alleen zelflerend. Want om zelf kennis op te doen, zonder dat daar iets of iemand bij komt kijken, moet je natuurlijk wel een beetje leergierig en zelfstandig zijn. En wat ga je dan eigenlijk leren? Ben je toevallig tegen iets interessants aangelopen of push jij jezelf om nieuwe info op te zoeken? Nieuwsgierigheid is dus ook een belangrijk onderdeel van autodidact zijn. Want als niets jou interesseert, wordt het lastig om een nieuwe taal of skill te leren. Daarbij moet je genoeg doorzettingsvermogen hebben om door te pakken als het even niet lukt. Je ziet het: autodidacticisme is een samenkomst van allerlei competenties.
Voorbeelden van autodidactische vaardigheden
Je hoeft echt geen master brein te hebben om autodidactisch te zijn. Maar wanneer heb je deze eigenschap dan wél in de vingers? Simpel: herken jij je in de onderstaande punten, dan zit het wel goed met jouw autodidactische vaardigheden. Als autodidact:
- Heb je de drive om zelfstandig te leren.
- Zoek je actief naar nieuwe leermogelijkheden.
- Los je problemen op door zelf op zoek te gaan naar oplossingen.
- Weet je precies waar je de juiste informatie en tools kunt vinden om iets nieuws te leren.
- Houd je je aan je doelen, zonder constante begeleiding.
- Blijf je doorgaan, zelfs als dingen lastig worden.
- Reflecteer je op jezelf en pas je je aanpak aan om nog beter te worden.
Autodidact valkuilen
Als autodidact vertrouw je mogelijk te veel op jezelf en dat kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met hulp vragen of samenwerken. Hierdoor blijf je te lang in je eigen aanpak hangen, terwijl er soms veel snellere of slimmere oplossingen zijn. Herken je jezelf hierin? Benoem dit dan tijdens je sollicitatiegesprek als verbeterpunt. Geef bijvoorbeeld aan dat je eraan werkt om vaker om feedback te vragen. Of dat je vaker wilt werken in een team, zodat je ook van anderen kunt leren.
Waarom is autodidactisch zijn belangrijk?
Als je autodidact bent, kun je lekker op je eigen tempo een nieuwe taal of skill leren. Zo sla je na je werkdag een lesboek Spaans open of trek je je skeelers aan en leer je trucs op de halfpipe. Maar ook op de werkvloer is autodidactisch zijn handig. Want door jezelf steeds nieuwe dingen aan te leren, laat je zien dat je nieuwsgierig en onafhankelijk bent, en daar zijn werkgevers gek op.
Autodidactische mensen kom je vaak tegen in beroepen waarvan de markt continu blijft veranderen. Denk aan software developers die bij moeten blijven met de nieuwste software en technische snufjes. Maar ook marketeers, ondernemers, muzikanten, kunstenaars en schrijvers zijn vaak autodidact. Als zij zouden stoppen met zichzelf nieuwe dingen aanleren of afhankelijk van anderen worden, is de kans groot dat ze achterraken op de trends en niet meer relevant zijn. Het gevolg? No moneys op je bank. Tja, dat wil je natuurlijk voorkomen.
Autodidactische vaardigheden ontwikkelen
Wil je je zelflerend vermogen een boost geven? Check deze vier oefeningen die je daarbij helpen:
- Stel duidelijke leerdoelen. Bedenk wat je wilt leren en verdeel dat in kleine, haalbare stappen. Hiervoor kun je de SMART-methode gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe skill onder de knie krijgen, zoals Photoshop? Begin dan met de basics en werk langzaam naar meer uitdagende opdrachten.
- Zoek de beste leermaterialen. Dat je autodidact bent, betekent niet dat je geen hulpmiddelen mag gebruiken. Dus duik vooral in boeken, check online tutorials of volg een cursus. Zorg ervoor dat je kiest voor betrouwbare en up-to-date bronnen. Vergelijk verschillende methodes en combineer ze, zodat je vanuit meerdere invalshoeken leert. Zo krijg je snel de juiste kennis binnen.
- Reflecteer op jezelf. Vergeet niet om op jezelf te reflecteren: wat ging goed en wat kan beter? Door regelmatig te evalueren, leer je sneller en verbeter je continu je skills.
Autodidactische vaardigheden aantonen
Heb jij jouw autodidactische vaardigheden inmiddels goed onder de knie? Dan wil je daar tijdens een sollicitatiegesprek natuurlijk mee pronken. Beschrijf daarom aan de hand van de STAR-methode wanneer jij autodidact was en welk effect dit had op jou, je opleiding of je werk. Zo, bijvoorbeeld:
Autodidactische vaardigheden aantonen: voorbeeld 1
‘Tijdens mijn vorige baan wilde ik graag meer leren over data-analyse, iets wat nog niet in mijn takenpakket zat. Ik heb zelf online cursussen gevolgd in Python en Excel voor data-analyse, en ben daarna begonnen met het maken van analyses voor mijn team. Hierdoor kregen we betere inzichten in onze prestaties, waardoor ik later werd gevraagd om regelmatig rapporten te maken.’
Autodidactische vaardigheden aantonen: voorbeeld 2
‘Ik zag dat er binnen het bedrijf weinig kennis was over SEO, terwijl dat superbelangrijk is voor onze online zichtbaarheid. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan: ik heb veel gelezen, webinars gevolgd en direct onze website geoptimaliseerd. Binnen een paar maanden zagen we al een flinke stijging in organisch verkeer, wat een boost gaf aan onze sales.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: autodidact betekent dat je zelf kennis opdoet, zonder daar begeleiding bij te krijgen.
- Voorbeeld: je bent autodidact als je een drive hebt om zelfstandig te leren en problemen oplost op door zelf op zoek te gaan naar oplossingen.
- Valkuil: je vertrouwt mogelijk te veel op jezelf waardoor je het lastig vindt om hulp te vragen of samen te werken.
- Belang: met jouw autodidactische vaardigheden laat je zien dat je zelfstandig en onafhankelijk bent.
- Ontwikkelen: stel leerdoelen voor jezelf, zoek het beste leermateriaal, pas wat je leert toe in de praktijk en reflecteer regelmatig op jezelf.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent het als je autodidact bent?
-
Wat is een autodidact synoniem?
-
Hoe ontwikkel ik autodidactische vaardigheden?
Als je autodidact bent, doe je zelf kennis op, zonder daar begeleiding bij te krijgen. Je volgt dus geen specifieke studie, hebt geen mentor die je begeleidt en er is geen organisatie bij jouw leerproces betrokken.
Een synoniem voor autodidact is zelflerend.
Word autodidact door leerdoelen voor jezelf te stellen. Ook is het belangrijk dat je de juiste leermaterialen vindt om nieuwe kennis op te doen en dat je deze kennis gelijk toepast in de praktijk. Vergeet niet om regelmatig op je leerproces te reflecteren.