Precies weten welke woorden je moet gebruiken en ze dan ook nog vloeiend je mond uitkrijgen. Voor een welbespraakt persoon is dat appeltje-eitje. Maar vooral geen paniek als jij meer van de stotterende startzinnen bent, want met de nodige oefening kan iedereen welbespraakt worden. Op deze pagina vind je daar tips voor en lees je nog veel meer over deze competentie. Van de betekenis en voorbeelden van welbespraakt zijn tot de valkuilen, het komt allemaal voorbij.
Welbespraakt betekenis
Welbespraakt zijn, met een duur woord ook wel eloquent genoemd, betekent dat je een makkelijke prater bent. Je staat niet snel met je mond vol tanden, kiest de juiste woorden en maakt vloeiende zinnen. Daardoor heeft je communicatie iets elegants. Ook ben je goed verstaanbaar, spreek je overtuigend en in onverwachte situaties improviseer je erop los. Met je gespreksvaardigheden zit het dus wel goed. Of je kunt ook zeggen: je bent gewoon goedgebekt.
Vergelijkbare competenties
Het verbaast je vast niet dat welbespraaktheid samenhangt met verschillende communicatieve vaardigheden. Als je welbespraakt bent, kun je bijvoorbeeld vaak ook goed presenteren. Met je vlotte babbel breng je informatie namelijk op een boeiende en overtuigende manier over aan het publiek. En storytelling gaat je waarschijnlijk ook goed af, omdat jij taal zo weet in te zetten dat je de aandacht van luisteraars grijpt en ze misschien zelfs emotioneert. Of een goede storyteller zijn niet gewoon hetzelfde is als welbespraakt zijn? Dat niet. Bij storytelling ligt de nadruk op het verhaal en bij welbespraaktheid op taal.
Voorbeelden van welbespraaktheid
Oké, je kunt best lekker babbelen. Maar of je nou echt welbespraakt bent, daar heb je je twijfels over. Onze checklist helpt je van die twijfels af. Hoe meer punten je afvinkt, hoe welbespraakter je bent. Welbespraakte mensen:
- Zijn aangenaam om naar te luisteren, bijvoorbeeld door hun logische en duidelijke manier van praten.
- Hebben een uitgebreide woordenschat en gebruiken die ook.
- Spreken duidelijk en verstaanbaar, met de juiste intonatie en klemtoon.
- Gebruiken hun lichaamstaal om hun boodschap te ondersteunen.
- Praten met passie en overtuiging.
- Staan bijna nooit met hun mond vol tanden.
- Zijn ad rem in hun reacties.
- Onderbouwen hun eigen standpunten makkelijk.
- Maken snel contact en vinden het dus niet moeilijk om een praatje aan te knopen.
Welbespraaktheid valkuilen
Pas op dat je je welbespraaktheid niet verkeerd inzet. Zorg er altijd voor dat je mooie woorden en vloeiende zinnen wel passen bij de situatie en je publiek of gesprekspartner. Je denkt misschien dat je indruk maakt met je bombastische taalgebruik, maar als je erin doorslaat kom je juist overdreven of onoprecht over. Dan vindt de ander je maar een arrogante opschepper. En misschien begrijpt je publiek je boodschap ook helemaal niet als je ’m verpakt in allerlei dure woorden. Een te grote focus op de vorm van taal leidt bovendien vaak tot een afstandelijke en onpersoonlijke communicatiestijl.
Het is daarom belangrijk dat je altijd oprecht bent en vanuit je hart spreekt. Gebruik je welbespraaktheid om je gedachten en gevoelens te uiten, niet om een rol te spelen. En leef je in de ander in. Hoe breng je je boodschap zo goed mogelijk over op je publiek? Soms is duidelijke en eenvoudige taal gepaster dan hoogdravend taalgebruik.
Waarom is welbespraakt zijn belangrijk?
Als je welbespraakt bent, breng je een boodschap helder en beknopt over. Da’s fijn, want zo voorkom je misverstanden en verloopt de communicatie lekker efficiënt. Daardoor lukt het je goed om relaties op te bouwen, zowel zakelijk als privé. Netwerken gaat je bijvoorbeeld makkelijk af. Ook ben je goed in mensen motiveren, enthousiasmeren en inspireren. Veel mensen hebben dus wat aan je welbespraaktheid. En het levert je zelf misschien ook mooie (carrière)kansen op, want dit soort kwaliteiten maken je een goede leider.
Welbespraaktheid ontwikkelen
Wist je dat je met de nodige oefening en geduld een stuk welbespraakter kunt worden? Met onze tips ontwikkel je deze skill stap voor stap en creëer je je eigen stijl van spreken.
- Lees veel. Zo leer je nieuwe woorden en uitdrukkingen en zie je hoe taal effectief gebruikt wordt. Let daarvoor goed op een de schrijfstijl van verschillende auteurs. En door over veel verschillende onderwerpen te lezen, vergroot je je algemene kennis. Daardoor worden je gesprekken steeds interessanter en informatiever.
- Luister naar goede sprekers. Een beetje afkijken mag best en is zelfs heel slim om te doen als je welbespraakt wilt worden. Luister eens naar toespraken van inspirerende sprekers, zoals politici, TED-talks of podcasts van experts in hun vakgebied. Wat is hun taalgebruik, hoe gebruiken ze hun stem en hoe boeien ze het publiek? Elementen die je aanspreken kun je vervolgens zelf gaan toepassen.
- Vergroot je zelfvertrouwen. Het is heel belangrijk dat je in je eigen kunnen gelooft. Focus daarom op je sterke punten. Ook een positieve lichaamstaal doet wonderen. Sta rechtop, maak oogcontact en gebruik handgebaren om zelfvertrouwen uit te stralen.
- Oefen met spreken. Op een gegeven moment is het gewoon een kwestie van doen. Je kunt oefenen met een vriend of collega die je vertrouwt, maar je kunt bijvoorbeeld ook meedoen aan een georganiseerd debat. Feedback op je spreekvaardigheid helpt om je welbespraaktheid verder te ontwikkelen, dus vraag daar vooral naar.
Welbespraaktheid aantonen
In sommige sectoren is het belangrijk dat je welbespraakt bent. Denk aan het onderwijs, de advocatuur, politiek en sales. Als je je zinnen hebt gezet op een baan in zo’n sector, is het slim om tijdens het sollicitatiegesprek al te laten zien hoe welbespraakt je bent. Je maakt waarschijnlijk de meeste indruk met een smooth gesprek ter plaatse, maar hoe gaat zo’n gesprek ongeveer? We geven twee voorbeelden:
Welbespraaktheid aantonen: voorbeeld 1
‘Creativiteit is voor mij meer dan alleen mooie plaatjes maken. Het is een manier om out of the box te denken en met vernieuwende oplossingen te komen. Tijdens mijn studie heb ik bijvoorbeeld een marketingcampagne bedacht voor een lokaal museum. Door guerrillamarketing te combineren met een interactieve socialmediacampagne, wisten we een jongere doelgroep te bereiken en de bezoekersaantallen significant te verhogen. Ik ben ervan overtuigd dat mijn inventieve geest en proactieve houding een waardevolle aanvulling zijn voor uw team.’
Welbespraaktheid aantonen: voorbeeld 2
‘De oncologie vormt een complex en uitdagend vakgebied waar ik mijn empathie en zorgzaamheid kan combineren met mijn passie voor medische wetenschap. Het bieden van steun aan patiënten en hun naasten in een kwetsbare fase van hun leven vraagt niet alleen om een gedegen medische kennis, maar ook om verfijnde communicatieve vaardigheden en een hoogontwikkelde emotionele intelligentie. Ik ben vastberaden om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: welbespraakt betekent dat je je duidelijk, overtuigend en elegant kunt uitdrukken.
- Voorbeeld: welbespraakte mensen kiezen hun woorden goed, drukken zich duidelijk uit en spreken met zelfvertrouwen en overtuiging.
- Valkuil: het moeilijke taalgebruik dat hoort bij welbespraaktheid is niet altijd passend. Soms komen je dure woorden arrogant of afstandelijk over of begrijpen mensen je niet.
- Belang: welbespraaktheid helpt bij het opbouwen van relaties en is belangrijk voor leiders, omdat ze kunnen inspireren en enthousiasmeren.
- Ontwikkelen: je kunt welbespraakt worden door veel te lezen, goed te luisteren naar welbespraakte mensen, je zelfvertrouwen te vergroten en veel te oefenen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is welbespraakt?
-
Hoe noem je iemand die welbespraakt is?
-
Wat is een synoniem voor welbespraakt?
Welbespraakt betekent dat je goed en vlot spreekt. Je komt duidelijk en overtuigend over, kiest je woorden goed uit en staat zelden met je mond vol tanden.
Daar zijn verschillende woorden voor. Denk aan vlotte babbelaar en iemand die goed van de tongriem is gesneden. Maar ook eloquent (een formeel woord voor iemand met een vloeiende en overtuigende spreekstijl) of articulaat (iemand die z’n woorden duidelijk uitspreekt).
Eloquent en welsprekend zijn twee formele synoniemen. Wat algemenere woorden die je kunt gebruiken, maar niet precies hetzelfde betekenen, zijn bijvoorbeeld spraakzaam, vloeiend en mondig.