Hoor jij weleens dat je een rijke fantasie hebt? Dan heb je waarschijnlijk een ijzersterke verbeeldingskracht. En da’s waardevoller dan je denkt, ook op de werkvloer. Wat je precies aan je verbeelding hebt en hoe je het kunt trainen lees je verderop in dit artikel. Ben je benieuwd hoe sterk je verbeeldingskracht eigenlijk is? Daarvoor hebben we ook nog eens een handige checklist gemaakt.
Verbeeldingskracht betekenis
Je verbeelding wordt vaak in één adem genoemd met fantasie, maar wat is verbeeldingskracht nou eigenlijk? Heel concreet is je verbeeldingskracht het vermogen om je een beeld te vormen in je hoofd van iets wat (nog) niet bestaat. Dit kan visueel zijn, maar verbeeldingskracht gaat ook over het inbeelden van geuren, geluiden en smaken. En ook abstracte dingen, zoals ideeën en concepten. Met je verbeeldingkracht kun je dus alle kanten op, van het verzinnen van een fantasieverhaal tot het bedenken van een nieuwe manier om auto’s aan te drijven.
Vergelijkbare competenties
Verbeeldingskracht is de basis van creatief, innovatief en outside the box denken. Deze skills zorgen ervoor dat je nieuwe, originele dingen kunt bedenken. Daarvoor moet je je situaties kunnen inbeelden die nog niet bestaan. Oftewel, je hebt er een sterke verbeeldingskracht voor nodig.
Ook andere mentale vaardigheden, zoals beelddenken en inlevingsvermogen hebben te maken met je verbeelding. Om je in te leven in een ander, moet je je tenslotte hun situatie kunnen inbeelden. En wat dacht je van je visie? Daarmee beeld je in waar je naartoe wilt, een situatie die op dat moment nog niet bestaat. Al deze skills beginnen bij een sterke verbeeldingkracht. Dat maakt het dus een belangrijke competentie waar je van nature wel of geen aanleg voor hebt. Maar gelukkig kun je je verbeeldingkracht wel trainen. Check onze tips.
Verbeeldingskracht voorbeelden
Hoe zit het met jouw verbeeldingskracht? Met onze checklist krijg je een idee van of jij wel of geen sterke verbeelding hebt. Jij:
- Bedenkt originele ideeën, verhalen of oplossingen.
- Combineert bestaande concepten op nieuwe manieren.
- Verliest jezelf soms in dagdromen of fantasieën.
- Kan levendige beelden of scenario’s gedachten oproepen in je gedachten.
- Ziet mogelijkheden en kansen die anderen niet meteen opmerken.
- Hebt een duidelijk beeld van hoe dingen in de toekomst kunnen zijn.
- Bent nieuwsgierig en staat open voor nieuwe ideeën en ervaringen.
- Stelt processen of producten voor die vernieuwend zijn.
- Bent flexibel: je past je aan wanneer een eerste idee niet werkt.
- Laat je inspireren door boeken, kunst, films of natuur.
- Gebruikt metaforen en beeldspraak om ingewikkelde ideeën over te brengen.
Verbeeldingskracht valkuilen
Een sterke verbeeldingskracht is waardevol, maar het mooiste is natuurlijk als je jouw originele ideeën om weet te zetten in acties. De valkuil van een sterke verbeelding is dan ook dat je blijft hangen in de conceptfase. Ook kan het zijn dat je te groot denkt en jouw ideeën niet waar kunt maken. Zonde, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Omring jezelf met mensen die daadkrachtig en resultaatgericht zijn. Samen kunnen jullie jouw concepten leven inblazen.
Waarom is verbeeldingskracht belangrijk?
Dat verbeeldingkracht goed van pas komt in creatieve beroepen, klinkt vast heel logisch. Om illustrator, grafisch vormgever, copywriter, fotograaf of game developer te zijn moet je ten slotte constant met originele ideeën komen. Maar ook op andere werkplekken is een sterke verbeelding waardevol. Jij bent namelijk de persoon die outside the box denkt, met oplossingen komt waar anderen nog niet over hadden nagedacht en zich makkelijk kan verplaatsen in klanten. Je brengt een frisse blik in jouw team en zorgt voor vernieuwing.
Verbeeldingskracht ontwikkelen
Ben jij niet geboren met een rijke fantasie? Helemaal niet erg, want verbeeldingskracht kun je ontwikkelen en trainen. Met deze tips bijvoorbeeld:
- Train je verbeeldingskracht met visualisatieoefeningen. Doe je ogen dicht en denk aan je werkplek of slaapkamer. Beeld jezelf in dat je door de ruimte loopt en bedenk wat je eraan wilt veranderen. Pas het in je gedachten aan, helemaal zoals je het wilt. Hoe ziet het er nu uit?
- Stimuleer je creativiteit. Kijk films, lees boeken, bezoek musea en luister naar muziek. Het liefst uit zoveel mogelijk genres en als het even kan ook buiten je comfortzone. Daarmee prikkel je jouw creativiteit en raak je geïnspireerd.
- Durf te dagdromen. Neem tijd om bewust te dagdromen. Klinkt misschien gek, maar daarmee dwing je jezelf om je nieuwe dingen in te beelden. Vind je dit lastig? Stel jezelf dan vragen die beginnen met ‘Wat als …’ en denk vanuit daar verder.
- Ga creatief aan de gang. Ben je een schrijver, kunstenaar of artiest? Lucky you, dan ga je lekker met je talent aan de gang. Ben je niet zo’n creatieveling? Dwing jezelf dan tóch om iets te creëren. Pak er pen en papier bij en ga tekenen, bijvoorbeeld. Laat je perfectionisme los, zodat je creativiteit in de vrije loop kan gaan. Onze verbeeldingskracht is namelijk het sterkst als we niet bang zijn om fouten te maken. En eh, in kunst zijn er geen fouten. ;)
Verbeeldingskracht aantonen
Is jouw verbeelding een van je sterkste punten? Wees er trots op en laat dit merken tijdens je sollicitatie, zeker als je bij een jong bedrijf of start-up aan de slag wilt. Hoe je dat doet, jouw verbeeldingskracht aantonen? Noem een voorbeeld van een situatie tijdens je vorige baan of studie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de STAR-methode.
Verbeeldingskracht aantonen: voorbeeld 1
‘Bij mijn vorige baan als marketingassistent merkte ik dat het bereik van onze social media campagnes daalde. Om dit op te lossen, bedacht ik een interactieve campagne met polls en quizzen over trending topics. Het engagement steeg daardoor binnen een maand met 30%. Vanaf dat moment gingen we vaker interactieve campagnes inzetten.’
Verbeeldingskracht aantonen: voorbeeld 2
‘Voor mijn scriptie moest ik ingewikkelde data op een begrijpelijke manier presenteren. In plaats van standaard grafieken, bedacht ik een visueel dashboard met interactieve elementen. Mijn begeleider vond dit zo innovatief dat hij het voorstelde als voorbeeld voor toekomstige studenten.’
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: verbeeldingskracht is het vermogen om je een beeld te vormen van iets wat nog niet bestaat, zoals iets visueels, een idee of concept.
- Voorbeeld: als je een sterke verbeeldingskracht hebt, zie je kansen die anderen niet snel opmerken, sta je open voor nieuwe ervaringen en laat je je inspireren door kunst.
- Valkuil: pas op dat het niet blijft bij ideeën, maar zet die echt om in acties.
- Belang: verbeeldingkracht zorgt voor frisse ideeën, vernieuwing en innovatie in het team.
- Ontwikkelen: train je verbeelding met visualisatieoefeningen, stimuleer je creativiteit, durf te dagdromen en ga creatief in de weer.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent verbeeldingskracht?
-
Hoe werkt verbeeldingskracht?
-
Wat is het verschil tussen verbeeldingskracht en creativiteit?
-
Waarom is verbeelding belangrijk?
Verbeeldingskracht is het vermogen om dingen in te beelden die nog niet bestaan. Dat kunnen visuele beelden, geuren of geluiden zijn. Maar ook concepten en ideeën.
Je verbeelding werkt door bestaande kennis van dingen die al bestaan te combineren met nieuwe, creatieve ideeën.
Verbeeldingskracht is het startpunt van creativiteit. Als je een sterke verbeeldingskracht hebt, ben je meestal ook creatief (maar dat hoeft niet per se zo te zijn). En zonder verbeeldingskracht, kun je niet creatief zijn.
Je verbeelding zorgt voor nieuwe ideeën en innovatie. Als we geen verbeeldingskracht zouden hebben, zou er nooit iets vernieuwen of veranderen. Het is dus een waardevolle kracht op de werkvloer.