Beelddenken

De zin: ‘Beeld je eens in…’ hoef je beelddenkers geen twee keer te zeggen. Beelddenken is voor hen namelijk een eitje. En dat niet alleen, deze competentie is ook nog eens kei handig als je een job zoekt waar je creatief moet zijn of ruimtelijk inzicht moet hebben. Maar wat is beelddenken nou eigenlijk? En hoe ga je ermee om? In dit artikel sommen we alle info over beelddenkers voor je op. Lees dus snel verder en ontdek wat beelddenken is, wanneer jij een beelddenker bent en wat je moet doen om deze competentie te ontwikkelen. Zo knal ook je deze manier van denken straks zonder twijfelen op je cv.

Wat is beelddenken?

Beelddenken is een manier van denken waarbij je informatie in je hoofd verwerkt als beelden. Als beelddenker is het dus makkelijk om concepten in één keer te overzien en dat is superhandig in creatieve beroepen.

Het tegenovergestelde van beelddenken is (surprise surprise) woorddenken. Als beelddenker denk je in beelden, maar het omzetten van die beelden naar woorden is vaak lastig. Voor woorddenkers is dit juist geen issue. Ze zijn namelijk goed met taal, communiceren en lezen graag. De meeste mensen neigen naar één van deze denkwijzen, maar geen van beide is per se beter. Weet jij al welk type je bent?

Vergelijkbare competenties

Beelddenken wordt vaak vergeleken met ruimtelijk inzicht, maar hetzelfde zijn deze twee competenties niet. Bij beelddenken draait juist het om het inbeelden van ideeën, terwijl ruimtelijk inzicht je helpt om praktisch met objecten in een ruimte om te gaan. De twee vaardigheden vullen elkaar dus goed aan.

Een andere competentie die vaak verward wordt met beelddenken is conceptueel denken. Conceptueel denken lijkt op beelddenken, omdat je bij beide vaardigheden ideeën en oplossingen in je hoofd inbeeldt. Het verschil is dat conceptueel denken meer draait om het zien van het grote geheel en het bedenken van strategieën. Conceptueel denkers zien dus patronen en verbanden, terwijl beelddenkers alles in beelden zien.

Voorbeelden van beelddenken

Naast beelddenken zijn er natuurlijk nog veel meer competenties. Dus wanneer kun je beelddenken nou als main skill op je cv te zetten? Simpel: als jij je in een of meerdere van de onderstaande kenmerken herkent, ben jij een echte beelddenker.

  • In beelden denken om concepten beter te begrijpen.
  • Graag gebruik maken van visuele hulpmiddelen, zoals schema’s en tekeningen.
  • Toekomstige situaties en uitkomsten inbeelden.
  • Leren door observatie en praktijkervaring.
  • Praten aan de hand van metaforen.

Beelddenken valkuilen

Beelddenken heeft zo z’n voordelen, maar er zijn ook wat hobbels op de weg. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om je ideeën over te brengen aan mensen die niet goed zijn in visueel denken. Maar maak je geen zorgen, want van je valkuilen kun je ook gewoon een leerpunt maken. Geef daarom tijdens een sollicitatiegesprek aan dat je nog wilt leren om beter te communiceren. Hoe je dit precies aanpakt, lees je verderop.

Waarom is beelddenken belangrijk?

Als beelddenker ben je de eerste die met oplossingen komt als er problemen opduiken. Dit komt doordat je supergoed met schema’s, prototypes en mindmaps. Door het probleem dus visueel in kaart te brengen, houd je het overzicht en snappen je teamgenoten meteen wat de bedoeling is.

Leren beelddenken

Toegegeven: creatief beelddenken aanleren is lastig, maar er zijn wel degelijk dingen die je kunt doen om er beter in te worden. De onderstaande tips helpen je daarom graag. Lees ze door, ga ermee aan de haal en wie weet zeg jij binnenkort vol trots: ‘Ik ben een beelddenker’.

  • Maak een mindmap. Begin met een hoofdidee in het midden van je blad en laat je creativiteit de vrije loop met takken, kleuren en tekeningen. Op die manier leer je om je ideeën te koppelen aan beeld.
  • Probeer creatieve visualisatie. Sluit je ogen en stel je een situatie voor, zoals een mooie plek of iets wat je wilt doen. Probeer elk detail te zien, zoals hoe het eruitziet en wat er gebeurt. Dit helpt je om je verbeelding te trainen en dingen beter te onthouden.
  • Ga schilderen of tekenen. Gebruik je stiften of verf om je gedachten op papier te zetten. Maak je geen zorgen over perfectie, maar focus je op het inbeelden van je ideeën.
  • Volg een training beelddenken. Wil het beelddenken niet lukken? Dan kun je er nog altijd voor kiezen om een cursus beelddenken te volgen. Zo’n training is er speciaal voor gemaakt om van woorddenkers beelddenkers te maken. Onthoud wel dat het lastig is om je manier van denken volledig op de schop te nemen. Wees dus ook gewoon een beetje blij met de dingen waar je al wel goed in bent.

Beelddenken aantonen

Durf jij jezelf een echte beelddenker te noemen? Dan wil je hier natuurlijk mee pronken. Niet iedereen heeft immers deze manier van denken. Hoe je dit doet, is verder aan jou. Zo kun je beelddenken als competentie in je cv of motivatiebrief zetten, maar je kunt ’m ook benoemen tijdens een sollicitatiegesprek. Je legt dan uit waarom jij goed bent in beelddenken en waaruit dit blijkt. Voorbeeldje nodig? We hebben er zelfs twee:

Beelddenken aantonen: voorbeeld 1

‘Tijdens mijn werk als schrijver voor een online magazine viel het me op dat veel lezers de artikelen niet tot het einde doorlazen. Om dit probleem aan te pakken, probeerde ik een visuele aanpak. Ik maakte infographics die de belangrijkste punten van elk artikel samenvatten en de lezers visueel begeleiden door de tekst. Deze visuele elementen zorgden ervoor dat de lezers langer betrokken bleven bij de inhoud en de gemiddelde leestijd per artikel met 30% toenam.’

Beelddenken aantonen: voorbeeld 2

‘Tijdens mijn stage als vormgever bij een reclamebureau zag ik dat veel klanten moeite hadden met het visualiseren van hun ideeën op basis van de eerste schetsen. Daarom stelde ik voor om meer gebruik te maken van digitale moodboards en interactieve prototypes. Ik ontwikkelde een nieuwe werkwijze waarbij klanten eerst via digitale mock-ups en moodboards hun feedback konden geven. Deze aanpak hielp de klanten om hun ideeën duidelijker over te brengen. Daarnaast zorgde het voor een snellere goedkeuring van ontwerpen en een hogere klanttevredenheid.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: beelddenken staat voor een manier van denken waarbij je informatie in je hoofd verwerkt als beelden.
  • Voorbeeld: beelddenkers gebruiken graag visuele hulpmiddelen als schema’s en tekeningen om concepten te begrijpen en problemen op te lossen.
  • Valkuil: beelddenkers verdwalen vaak makkelijk in de details en verliezen dus snel het overzicht.
  • Belang: Beelddenken is belangrijk, omdat het je helpt om ideeën en processen snel en duidelijk in te beelden, waardoor je team beter begrijpt wat je bedoelt.
  • Ontwikkelen: train beelddenken met mindmaps, creatieve visualisatie, schilderen, tekenen en een cursus om je visuele denkvermogen te verbeteren.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een beelddenker?

  • Beelddenkers denken in plaatjes. Ze kunnen situaties makkelijk inbeelden en gebruik graag visuele elementen als mindmaps en schema’s om hun ideeën over te brengen en duidelijk te maken aan anderen.

  • Ben ik een beelddenker?

  • Als je situaties makkelijk kunt inbeelden, graag visuele hulpmiddelen gebruikt en problemen oplost met diagrammen en prototypes, ben je waarschijnlijk een beelddenker.

  • Welke mensen zijn beelddenkers?

  • Beelddenkers zijn mensen die graag in beelden denken. Vaak zijn dit mensen met een creatief beroep, zoals architecten, schrijvers en vormgevers.