Introvert en extravert kennen we allemaal wel, maar waar past omnivert in dit rijtje? Spoiler alert: dit relatief nieuwe persoonlijkheidstype switcht makkelijk tussen deze twee. De ene dag lul je bij wijze van spreken de oren van iemands kop, terwijl je je een dag later opsluit in je kamer. Best intens, die extreme schommelingen. Wat voor voor- en nadelen levert dat op en hoe check je of je zelf misschien omnivert bent? In dit artikel ontdek je het allemaal.
Omnivert betekenis
Om te beginnen bij het begin: wat is omnivert precies? Als omnivert heb je zowel introverte als extraverte eigenschappen. Soms ben je erg sociaal, open en energiek als een extravert, terwijl je op andere momenten juist liever rustig alleen bent om te reflecteren, zoals een introvert. Dat hangt maar net af van je stemming, omgeving en de mensen met wie je bent.
Omnivert of ambivert?
Maar eh, was er niet een andere naam voor mensen die ergens tussen introvert en extravert in zitten? Klopt: ambivert. Toch zijn omnivert en ambivert niet hetzelfde. Als je ambivert bent, ga je gebalanceerd om met je introverte en extraverte eigenschappen. Je past je makkelijk aan sociale situaties aan en neigt niet uitgesproken naar één kant. Je babbelt bijvoorbeeld gezellig mee op een feestje, maar trekt je op een gegeven moment even terug om op te laden.
Bij omniverten is die balans ver te zoeken. Als je omnivert bent, uit je je introverte en extraverte eigenschappen op een veel extremere manier. De ene dag gedraag je je bijvoorbeeld als de sociaalste persoon op aarde, terwijl je je de volgende dag terugtrekt en niemand wilt zien.
Omnivert kenmerken
Probeer je nog beter te begrijpen wat dit begrip precies inhoudt? Of wil je checken of je zelf omnivert bent? Daar helpt onze checklijst bij. Omniverte mensen:
- Hebben sterke wisselingen in hun energie en stemming. De ene dag zijn ze spontaan, sociaal en energiek, de andere dag hebben ze behoefte aan rust, reflectie en afzondering.
- Zijn erg gevoelig voor signalen uit hun omgeving, zoals geluiden, licht, geuren, stemmingen en emoties. En ze passen zich aan het energieniveau van anderen aan.
- Hebben veel empathisch vermogen, omdat ze zowel introverte als extraverte eigenschappen bezitten.
- Zijn flexibel, maar ook intens omdat ze onvoorspelbaar zijn.
Drie of vier hokjes afgevinkt? Dan is de kans groot dat jij een omnivert bent. Je kunt ook een introvert-extravert test doen die je helpt dit te ontdekken, al is omnivert vaak geen officiële uitslag.
Omnivert nadelen
Het is voor anderen vaak niet helemaal duidelijk hoe jij als omnivert in elkaar steekt. Houd je nou van sociale activiteiten of niet? En misschien vraag je jezelf ook wel af waar je nu echt bij hoort. Je geniet van sociale interactie, maar hebt ook je rust nodig. Het is daarom belangrijk dat je je grenzen bewaakt en goed luistert naar je behoeften. Deel die behoeften bijvoorbeeld met je collega’s, zodat ze weten wanneer je in bent voor een brainstormsessie en wanneer je liever in je uppie aan de slag gaat. Dat scheelt een hoop gegis en verwarring en verkleint de sociale druk.
Omnivert voordelen
Soms is omnivert zijn knap lastig, maar het heeft ook voordelen. Zo ben je dankzij je flexibiliteit en aanpassingsvermogen heel veelzijdig. Je werkt bijvoorbeeld net zo makkelijk in een team als lekker zelfstandig en voelt je in veel situaties comfortabel. Ook begrijp je zowel introverte als extraverte personen en bouw je dus makkelijk bruggen tussen verschillende persoonlijkheden. Kortom: als omnivert heb je het beste van twee werelden.
Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?
Check alle competenties en eigenschappen.
Key takeaways
- Betekenis: als omnivert heb je zowel introverte als extraverte eigenschappen waar je moeiteloos tussen schakelt.
- Omnivert vs. ambivert: als omnivert schommel je tussen het extraverte en introverte persoonlijkheidstype. Als ambivert zijn die eigenschappen veel meer in balans.
- Kenmerken: omniverten hebben sterke wisselingen in hun energie en stemming en zijn omgevingsgevoelig, empathisch en flexibel.
- Nadelen: anderen begrijpen omniverten soms niet door hun extreme wisselingen.
- Voordelen: als omnivert heb je het beste van twee werelden, wat je heel veelzijdig maakt.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is een omnivert persoon?
-
Is het oké om een omnivert te zijn?
-
Wat is het verschil tussen een onmivert en een ambivert?
-
Hoe zeldzaam zijn omniverten?
Da’s iemand die niet in de hokjes ‘introvert’ en ‘extravert’ past. Een omnivert schakelt makkelijk tussen deze twee uitersten, en gedraagt zich afhankelijk van de situatie, hun stemming en energieniveau introvert of juist extravert.
Absoluut, dat is helemaal oké. Soms is het misschien verwarrend dat je niet in het hokje ‘introvert’ of ‘extravert’ past. Maar onmivert zijn is ook een superkracht: je hebt het beste van beide werelden en past je flexibel aan verschillende situaties en mensen aan.
Omniverten en ambiverten hebben allebei introverte en extraverte eigenschappen, maar uiten die op verschillende manieren. Een omnivert schakelt ertussen en is dus de ene keer heel introvert en de andere keer heel extravert. Een ambivert mixt de twee soorten eigenschappen.
Dat is lastig om te zeggen, omdat het een relatief nieuw begrip is waar nog weinig onderzoek naar is gedaan.