Ambivert

In hokjes denken doen we allemaal: die kletskous op het feestje is een extravert en je stille collega een introvert. Maar de grap is dat de meeste mensen eigenlijk ambivert zijn. In dat geval zit je ergens tussen die twee uitersten in en pas je dus eigenlijk helemaal niet in zo’n hokje. Benieuwd wat de kenmerken zijn en welke voor- en nadelen er aan ambivert zijn kleven? Lees lekker mee en ontdek wat het inhoudt om tussen introvert en extravert in te zitten.

Ambivert betekenis

Als ambivert zit je tussen introvert en extravert in. Je hebt dus een mix van introverte en extraverte eigenschappen. Wist je dat de meeste mensen ambivert zijn? Da’s eigenlijk niet zo gek, want mensen zijn over het algemeen best flexibel en hebben veel aanpassingsvermogen. Daardoor gedraag je je bijvoorbeeld extravert op een feestje en juist introvert als je geconcentreerd moet werken. Het is dus heel normaal om je soms introvert en soms extravert te voelen, afhankelijk van de situatie en je mood.

Ambivert of omnivert?

Misschien heb je ook weleens van omnivert gehoord. Ambivert en omnivert worden weleens door elkaar gebruikt, maar er is zeker een verschil. Als ambivert persoon zijn je introverte en extraverte eigenschappen in balans en ben je dus een beetje van allebei. Je zit tussen introversie en extraversie in. Je geniet bijvoorbeeld van een feestje en kletst gezellig, maar trekt je na een tijdje terug voor wat rust.

Als omnivert lijk je de ene keer extravert en de andere keer introvert. Afhankelijk van de situatie slaat je persoonlijkheidstype soms ineens drastisch om. Op het ene netwerkevent heb je bijvoorbeeld helemaal de swing te pakken en wissel je het ene na het andere visitekaartje uit. Terwijl je op het volgende event liever had gewild dat je in je bed was blijven liggen. Je bent minder in balans dan een ambivert.

Ambivert kenmerken

Als ambivert persoon ben je dus introvert en extravert tegelijk. Hoe dat er in de praktijk precies uitziet, is niet voor iedereen hetzelfde. Om toch een idee te krijgen geven we wat voorbeelden. Ambiverte personen:

  • Werken net zo makkelijk samen als alleen.
  • Hebben geen problemen met grote groepen, maar op een gegeven moment is het klaar.
  • Houden van me-time, als ze daarna maar weer sociaal kunnen doen.
  • Gaan goed om met aandacht, maar hoeven niet in het middelpunt te staan.
  • Vinden alleen maar praten over koetjes en kalfjes saai, het mag best wat diepgaander.
  • Hebben zowel de skills om te praten als om te luisteren.
  • Kunnen zich goed inleven in zowel introverte als extraverte mensen.
  • Herkennen hun eigen behoeften en spelen daarop in.

Je hoeft echt niet alle hokjes af te vinken om ambivert te zijn. Maar hoe meer je er afkruist, hoe groter de kans is dat jij ergens tussen introvert en extravert zit. Twijfel je nog? Dan kun je altijd een introvert of extravert test doen.

Ambivert nadelen

Je voelt ’m vast al aankomen: als ambivert hang je toch een beetje tussen twee werelden in. Je hebt geen duidelijk label en dat is soms verwarrend, zowel voor jezelf als voor anderen, zoals je collega’s. Mensen verwachten vaak dat je introvert of extravert bent en vinden jouw veranderlijke gedrag soms niet te peilen. Communiceer daarom duidelijk over je voorkeuren en behoeften aan je collega’s en leidinggevende, zodat ze weten wat ze van je kunnen vragen en verwachten.

Daarnaast vind je het als ambivert soms moeilijk om keuzes te maken over hoe je je in bepaalde situaties moet gedragen. Stel dat je op werk in een bepaalde situatie actie moet ondernemen, twijfel jij tussen direct ingrijpen of eerst juist observeren. Je kunt het namelijk allebei goed.

Ambivert voordelen

Als ambivert combineer je het beste van twee werelden. Je past makkelijk in verschillende sociale situaties en voelt je zowel in grote groepen als in kleine settings op je gemak. Daardoor ben je geschikt voor diverse taken en werkomgevingen. Ook schakel je makkelijk tussen je energiebronnen: je laadt op van sociale interactie én van tijd alleen. Dat maakt je flexibel en veerkrachtig. Je begrijpt zowel introverten als extraverten en bent daarom een echte bruggenbouwer tussen verschillende persoonlijkheden. Dat komt ook van pas als je moet samenwerken.

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: ambivert zijn betekent dat je zowel introverte als extraverte eigenschappen hebt.
  • Kenmerken: ambiverte mensen hebben me-time nodig en houden van sociale situaties, maar met mate. Ze werken makkelijk samen én alleen.
  • Nadelen: anderen weten niet altijd wat ze van je kunnen verwachten. En misschien vraag je jezelf ook weleens af hoe je nou écht in elkaar zit.
  • Voordelen: als ambivert ben je flexibel en heb je veel aanpassings- en inlevingsvermogen. Je bent veelzijdig en goed in balans.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is ambivert?

  • Een ambivert is iemand die zich tussen introvert en extravert in bevindt. Je hebt dus beide persoonlijkheidstypen en past je makkelijk aan de situatie aan.

  • Kun je zowel introvert als extravert zijn?

  • Je kunt niet volledig introvert en volledig extravert tegelijkertijd zijn. Maar je kunt je wel ergens in het midden bevinden tussen deze twee uitersten. Dat heet ambivert.

  • Hoeveel mensen zijn ambivert?

  • Daar zijn geen precieze cijfers over, maar er wordt geschat dat de meerderheid van de mensen ambivert is.

  • Welke MBTI-typen zijn ambivert?

  • De MBTI deelt types duidelijk als introvert of extravert in. Toch zijn er een paar MBTI-types die zowel eigenschappen van introversie als extraversie hebben. Dat kun je beschrijven als ambivert gedrag. Het gaat om ENFP, ENFJ, INFJ, ISFJ en ENTP.