Competentie: eigenaarschap

Ooit van de competentie eigenaarschap gehoord? Zeker als je gaat solliciteren naar een leidinggevende functie mag deze competentie niet ontbreken op je cv. En eh, als je wilt doorgroeien binnen je functie is werken aan je eigenaarschap ook geen slecht idee. Maar wat is eigenaarschap dan? En hoe vergroot je je eigenaarschap? Scrol snel verder, dan ontdek je wat jij moet weten over deze competentie.

Eigenaarschap betekenis

Wat is eigenaarschap? Als je eigenaarschap toont, neem je de volle verantwoordelijkheid over jouw werk en de resultaten daarvan. Je gaat bijvoorbeeld niet bij de pakken neerzitten als je tegen een probleem aanloopt, maar zoekt direct naar een oplossing. Moeilijke knopen hak je makkelijk door en je gaat alleen voor het beste resultaat. Hierdoor ga je nauwkeurig te werk en blijf je gemotiveerd om uitdagingen aan te gaan, ook wanneer er obstakels op je pad komen.

Vergelijkbare competenties

Je hebt het hierboven al een beetje kunnen lezen, maar bij eigenaarschap komen veel andere competenties kijken. Niet gek dus dat eigenaarschap vaak verward wordt met competenties die hierop lijken. Een goed voorbeeld daarvan is verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid betekent dat je je afspraken nakomt en je werk netjes afrondt. Eigenaarschap gaat nog een stap verder dan dat. Je zorgt niet alleen dat je taken klaar zijn, maar dat ze ook perfect afgerond zijn. Bij jou komt er geen spelfout of slordigheid doorheen, ondanks dat het je misschien extra tijd en moeite kost.

Datzelfde geldt voor proactiviteit. Als je proactief bent, zie je kansen en pak je die meteen aan. Ook hier gaat eigenaarschap een stapje verder. Je neemt namelijk niet alleen het initiatief, maar voelt je dus ook verantwoordelijk voor hoe het eindresultaat eruitziet.

Eigenaarschap voorbeelden

Ben jij iemand die eigenaarschap neemt? Dat ontdek je met onze checklist. In hoe meer punten jij je herkent, hoe slimmer het is om eigenaarschap als competentie bij te schrijven op je cv.

  • Je neemt de leiding over projecten en zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de voortgang.
  • Je zoekt actief naar oplossingen als je tegen problemen aanloopt, in plaats van te wachten tot iemand anders ze oplost.
  • Je bent bereid om je excuses aan te bieden als je een fout maakt en leert van die ervaringen.
  • Je neemt de tijd om je vaardigheden te verbeteren, zelfs buiten werktijd.
  • Je biedt hulp aan collega’s en deelt je kennis om het team te versterken.

Eigenaarschap valkuilen

Jup, ook als je een competentie als eigenaarschap volledig onder de knie lijkt te hebben, loop je vast weleens tegen valkuilen aan. Een veelvoorkomende valkuil van eigenaarschap is dat je je te verantwoordelijk voelt over een project. Als je co-worker z’n taken bijvoorbeeld niet aankan, neem je de boel over en werk je tot in de late uurtjes door. Het gevolg? Een slechte work-lifebalance die mogelijk zelfs leidt tot een burn-out.

Dat wil je natuurlijk voorkomen. Check daarom regelmatig of jouw collega’s goed op schema liggen met hun taken. Zo niet, dan kun je voorstellen om samen te gaan zitten en een plan van aanpak op te stellen. Op die manier pak je struggles aan, voor het echt een groot probleem wordt. En eh, zit je werkdag er op? Klap dan je laptop dicht. Morgen weer een nieuwe dag.

Waarom is eigenaarschap belangrijk?

Als jij eigenaarschap neemt, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, ben je altijd actief bezig met je werk en zorg je dat projecten met zorg en aandacht worden afgerond. Daar zijn werkgevers natuurlijk dol op. Werk dus vooral aan je eigenaarschap om te laten zien dat jij een betrokken, betrouwbare en onmisbare werknemer bent. Wie weet sleep je er zelfs een lekkere promotie uit.

Eigenaarschap ontwikkelen

Wil je jouw eigenaarschap verder ontwikkelen? Met deze tips is dat zo gepiept:

  • Stel duidelijke doelen. Zonder heldere doelen is het moeilijk om eigenaarschap te nemen. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt bereiken en hoe je dat kunt doen. Denk aan doorgroeien naar een leidinggevende functie. Of ga voor een kleiner doel, zoals beter worden in anderen feedbacken. Hulp nodig? Gebruik de SMART-methode om je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden te maken.
  • Toon initiatief. Neem het initiatief en wacht niet af tot anderen je vertellen wat je moet doen. Als je kansen ziet, pak ze dan direct aan. Zie je bijvoorbeeld dat een project achterloopt? Stel dan voor om extra verantwoordelijkheid te nemen of een planning te maken om het project weer op schema te krijgen.
  • Reflecteer op je prestaties. Kijk wekelijks terug op situaties waarin jij eigenaarschap getoond hebt. Wat ging goed en wat kan beter? Schrijf dit voor jezelf op en neem de punten die beter kunnen mee als verbeterpunten naar de volgende week.

Eigenaarschap aantonen

Ben jij inmiddels een kei in eigenaarschap nemen en ben je op zoek naar je volgende job? Dan is het natuurlijk slim om eigenaarschap als competentie op je cv te zetten. En wil je jouw future boss echt overtuigen? Leg dan jouw ervaring met deze competentie verder uit in je motivatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld zo:

Eigenaarschap aantonen: voorbeeld 1

‘In mijn rol als teamleider in de supermarkt merkte ik dat medewerkers de schappen vaak verkeerd of niet netjes vulden, wat leidde tot lege schappen en gefrustreerde klanten. Ik nam het initiatief en stelde een nieuwe planning op, met een checklist systeem. Zo wist iedereen precies wat er gedaan moest worden. Het resultaat? Netjes gevulde schappen, tevreden klanten en een team dat vlotter samenwerkte.’

Eigenaarschap aantonen: voorbeeld 2

‘Tijdens mijn werk als magazijnmedewerker merkte ik dat de workflow vaak vastliep door een gebrek aan communicatie met leveranciers. Ik besloot het initiatief te nemen en stelde voor om vaste contactmomenten in te voeren, zodat we precies wisten wanneer er nieuwe voorraad binnenkwam. Daarnaast implementeerde ik een planningssysteem om binnenkomende leveringen beter te registreren en te verdelen. Dit leidde tot een soepeler proces en minder fouten. Dankzij deze aanpak viel ik op bij het management en kreeg ik de kans om als assistent-teamleider aan de slag te gaan.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: eigenaarschap betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw werk en de resultaten ervan.
  • Voorbeeld: je toont eigenaarschap door actief naar oplossingen te zoeken en initiatief te nemen in je werk.
  • Valkuil: een valkuil van eigenaarschap is dat je te veel hooi op je vork neemt, waardoor je work-lifebalance verslechtert en je mogelijk zelfs in een burn-out belandt.
  • Belang: door eigenschap te nemen laat je zien dat je een betrokken, betrouwbare en onmisbare werknemer bent.
  • Ontwikkelen: stel duidelijke doelen, toon initiatief en reflecteer op je prestaties.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat wordt bedoeld met eigenaarschap?

  • Als je eigenaarschap toont, neem je de volle verantwoordelijkheid over jouw werk en de resultaten daarvan.

  • Hoe weet ik of ik eigenaarschap neem?

  • Je neemt eigenaarschap als je proactief bent, initiatief neemt en je verantwoordelijk voelt voor zowel je taken als de resultaten.

  • Hoe kan ik eigenaarschap ontwikkelen?

  • Ontwikkel meer eigenaarschap door duidelijke doelen te stellen, initiatief te tonen en regelmatig te reflecteren op je prestaties.