Charisma

Je loopt een ruimte binnen en begint met praten. Alle ogen draaien als vanzelf naar je toe. Dat heet charisma. Als je charismatisch bent, willen mensen je mening horen en je aanwezigheid voelen. Het is een persoonlijke aantrekkingskracht die maakt dat mensen je niet alleen zien en horen, maar ook willen volgen. Maar wat is charisma nou écht? En kun je het leren? Spoiler alert: ja, dat kan. YoungCapital vertelt je alles over charisma. Lees snel verder.

Charisma betekenis

De definitie van charisma is een combinatie van een natuurlijke uitstraling, eigenschappen en vaardigheden die mensen inspireren en overtuigen. Je bent dus niet per se luidruchtig of altijd aanwezig, maar weet precies hoe en wanneer je impact moet maken. En nee, het tegenovergestelde van charisma is dus niet verlegenheid. Je kunt introvert zijn en toch charisma hebben. Het gaat dus om: (assertieve) communicatie, lichaamshouding, zelfvertrouwen en betrouwbaarheid. Veel mensen denken dat charisma iets is wat je hebt of niet hebt. Je kunt van nature een charismatisch persoon zijn, maar dat betekent niet dat je het niet kunt ontwikkelen.

Side note: charismatisch zijn betekent niet dat je niet jezelf bent. Je doet je juist nooit beter voor dan je bent, maar weet wat je wél goed kunt. Je erkent je positieve en negatieve kwaliteiten.

Vergelijkbare competenties

Charisma komt veel terug in verschillende andere competenties. Het is namelijk een skill en persoonlijkheidstrek. Je kunt als charismatisch persoon bij meerdere competenties passen, maar andersom is dat lastiger. Dat zit zo: als je charismatisch bent, heb je bijvoorbeeld altijd empathie. Maar niet alle empathische personen stralen die charismatische aantrekkingskracht uit. Nog zo één: zelfvertrouwen draait om jezelf, maar charisma richt zich op de connectie tussen mensen. Charisma is een mix van zelfvertrouwen én die betoverende energie waardoor je zo’n connectie maakt.

Charismatisch kenmerken

Misschien wil je ontdekken hoe je charisma krijgt. Of je wilt wat voorbeelden van charisma weten, zodat je deze kenmerken kunt ontwikkelen. Hoe dan ook, we sommen ze voor je op:

  • Mensen luisteren aandachtig als je praat.
  • Je hebt een open lichaamstaal en ontspannen houding.
  • Je maakt oogcontact.
  • Je straalt zelfvertrouwen uit, zonder arrogant te zijn.
  • Je kunt goed luisteren en stelt oprechte vragen.
  • Je weet anderen op hun gemak te stellen.
  • Je weet een groep te inspireren met ideeën.
  • Je hebt een natuurlijke, authentieke energie.
  • Mensen vragen vaak om je mening of advies.
  • Je kunt situaties luchtig houden, bijvoorbeeld met humor.
  • Je krijgt vaak complimenten.

Charisma valkuilen

Te veel charisma kan averechts werken. We horen je denken: ‘eh, hoe dan?’. Een charismatisch persoon klinkt alleen maar positief. Maar als je er in doorslaat, ben je zo aanwezig dat je anderen overschaduwt. Misschien durven ze je dan niet zo snel meer feedback te geven. En je wilt natuurlijk niet iemands shine stelen. Dit kun je wel in een sollicitatiegesprek benoemen als “Ik ben erg enthousiast, maar probeer erop te letten dat ik niet overheers in gesprekken.” Tip: toon gelijk aan dat je bewust ruimte overlaat voor anderen, door ze aan het woord te laten. Dan ben je niet alleen charismatisch, maar ook innemend.

Waarom is charisma belangrijk?

Het woord ‘charisma’ wordt vaak gebruikt voor wereldleiders of beroemdheden. Je hebt het misschien weleens gehoord in gesprekken over dit soort imponerende persoonlijkheden. Maar vergis je niet, iedereen kan charismatisch zijn. Op de werkvloer kan charisma het verschil maken tussen een ‘meh’- en een ‘wauw’-prestatie. Hoe? Een charismatisch persoon weet collega’s te motiveren, kan klanten overtuigen en een team inspireren. Denk aan een leidinggevende die altijd weet hoe ie mensen meekrijgt. Of die ene collega die altijd een positieve vibe in het team brengt.

Charisma ontwikkelen helpt je om invloed uit te oefenen, zonder dat het geforceerd voelt. Het wordt jouw geheime superkracht. Wat kun je nog meer met die superkracht? Mensen vertrouwen je sneller en je hebt meer ‘gunfactor’, waardoor je sneller geholpen wordt. Je bouwt ook sneller relaties op en krijgt daarom meer kansen op het werk. Sounds like a dream.

Charisma ontwikkelen

Geen zorgen als je niet geboren bent met een overdosis charisma. Hier zijn wat oefeningen om het een boost te geven:

  • Spiegelgedrag. Let op hoe anderen zich gedragen en spiegel subtiel hun lichaamstaal of communicatiestijl. Dan creëer je een natuurlijke connectie en schrik je mensen niet af met een hele andere vibe.
  • Oprechte aandacht. Luisterskills zijn essentieel. Luister dus écht naar wat iemand zegt. Leg je telefoon weg, stel follow-up vragen, leef je in en laat betrokkenheid zien in je lichaamstaal.
  • Praat met overtuiging. Om dit te doen heb je zelfvertrouwen nodig. Maar dat is niet alles. Werk verder aan je stemgebruik en intonatie. Praat rustig, maak oogcontact, friemel niet met je handen of wiebel niet met je benen. Wees ook lekker positief, dat werkt aanstekelijk.

Charisma aantonen

Als je een baan zoekt in bijvoorbeeld de sales of als manager is het een goed idee om aan te tonen dat je charisma hebt, bijvoorbeeld door de competentie op je cv te zetten of te benoemen in je motivatiebrief. Bedenk voor je sollicitatiegesprek situaties uit je vorige baan, stage, studie of privéleven waarin je laat zien dat je een charismatisch persoon bent. Hoe? Door voorbeelden te geven die jouw charisma illustreren. Zo bijvoorbeeld:

Charisma aantonen: voorbeeld 1

‘Tijdens mijn stage heb ik tijdens een teammeeting een nieuw idee gepresenteerd. Eigenlijk hoefde ik als stagiair alleen te notuleren, maar ik wist zeker dat ze mijn idee tof zouden vinden, dus ik besloot het te delen. Iedereen was direct enthousiast en begon mee te denken. Mijn energie leek aanstekelijk te werken op het team.’

Charisma aantonen: voorbeeld 2

‘Als klantenservicemedewerker merkte ik dat ik mensen snel op hun gemak kon stellen. Ik probeerde actief naar ze te luisteren, ook als het om privézaken ging, zodat ze zich gehoord voelden. Ze bleven vaak langer klant bij ons en vulden de tevredenheidsenquêtes positief in.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: charisma is een combinatie van persoonlijke aantrekkingskracht, skills en persoonlijkheidstrekken die anderen inspireren en overtuigen.
  • Kenmerken: een charismatisch persoon praat met zelfvertrouwen en luistert aandachtig naar anderen.
  • Valkuil: te veel charisma kan overkomen als dominant.
  • Belang: je charisma ontwikkelen helpt je in je professionele en sociale leven.
  • Ontwikkelen: spiegel andermans gedrag, luister oprecht, werk aan je communicatievaardigheden en aan je uitstraling.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is de betekenis van charismatisch?

  • Charismatisch zijn betekent dat je een natuurlijke uitstraling hebt die anderen overtuigt en inspireert. Maar eh, hoe ziet dat eruit? Met zelfvertrouwen, oprechte interesse en een natuurlijke, authentieke energie.

  • Wat betekent charismatisch zijn?

  • Een charismatisch persoon heeft een sterke persoonlijke aantrekkingskracht. Je weet mensen te boeien door hoe je praat, beweegt en connecties maakt. Het is een combinatie van empathie en zelfverzekerdheid die voor vertrouwen zorgt.

  • Is charisma een eigenschap?

  • Ja, charisma is een eigenschap. Maar het is ook iets dat je kunt ontwikkelen. Het is deels je persoonlijkheid en deels een skill waar je aan kunt werken.

  • Hoe weet je dat je charisma hebt?

  • Je hebt charisma als mensen graag naar je luisteren en zich door je laten inspireren. Vaak krijg je feedback dat je een positieve energie uitstraalt en mensen zich comfortabel bij je voelen. Misschien trek je in groepen vaak de aandacht naar je toe, zelfs als je daar geen moeite voor doet.