Bedachtzaam

Is ‘eerst denken, dan doen’ jouw levensmotto? Dan ben je vast en zeker een bedachtzaam persoon. Chill, want bedachtzaamheid is een fijne competentie om bij te schrijven op je cv. Hiermee laat je zien dat je graag weloverwogen beslissingen maakt. Maar er zit meer achter deze eigenschap. Spoiler alert: als je verder leest, kom je alles te weten over bedachtzaamheid, van de betekenis tot de valkuilen. Zo sta jij nooit met je mond vol tanden als een werkgever vraagt of jij bedachtzaam op je cv hebt staan.

Bedachtzaam betekenis

Wat is bedachtzaamheid nou precies? Bedachtzaamheid betekent dat je eerst nadenkt voordat je een weloverwogen keuze maakt of actie onderneemt. Je weegt dus de mogelijke gevolgen van je keuzes af en vraagt jezelf af hoe jouw beslissingen anderen kunnen beïnvloeden. Bedachtzaamheid is vooral belangrijk in situaties waarin snelle, emotionele reacties niet altijd het beste resultaat opleveren. Stel je voor dat je een conflict op de werkvloer moet oplossen. In plaats van direct partij te kiezen of boos te worden, blijf je kalm, luister je naar beide kanten en zoek je naar een oplossing waarmee beide partijen tevreden zijn.

Vergelijkbare competenties

Bedachtzaamheid hangt samen met andere competenties, zoals kritisch denken. Als je kritisch denkt, analyseer je eerst de situatie en stel je de juiste vragen voordat je tot een conclusie komt. Dat past perfect bij bedachtzaamheid, omdat je hierdoor bewustere en beter onderbouwde keuzes maakt. Een andere competentie die hierop aansluit, is empathie. Als je bedachtzaam bent, denk je namelijk na over de impact van je beslissingen op anderen. Zo kun je doordachte keuzes maken die voor iedereen positief uitpakken.

Voorbeelden van bedachtzaamheid

Benieuwd of jij een bedachtzaam persoon bent? Kruis af in welke kenmerken van bedachtzaamheid jij jezelf herkent. Hoe meer je er afvinkt, hoe bedachtzamer je bent.

  • De tijd nemen om verschillende opties af te wegen voordat je een beslissing maakt.
  • Nadenken over de gevolgen van je acties.
  • Behoedzaam zijn tijdens een conflict en nadenken voor je iets zegt.
  • Luisteren naar de meningen van anderen.
  • Problemen altijd van meerdere kanten bekijken.

Bedachtzaam valkuilen

Als je te bedachtzaam bent, blijf je twijfelen over verschillende opties en durf je uiteindelijk geen beslissing te nemen. Dit noemen we ook wel analyseverlamming. Niet ideaal, want hoewel het belangrijk is om goed na te denken, moet je soms snel knopen doorhakken. Herken je dit bij jezelf? Geen zorgen, het is al een grote stap dat je dit als ontwikkelpunt ziet. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ben van nature bedachtzaam, wat me helpt om doordachte keuzes te maken. Ik werk er nu aan om sneller beslissingen te nemen wanneer dat nodig is.’

Waarom is bedachtzaamheid belangrijk?

Bedachtzaam zijn zorgt ervoor dat je betere beslissingen neemt en onnodige fouten of conflicten voorkomt. Niet gek dus dat je als bedachtzaam persoon vaak als leuke collega wordt gezien. Je luistert goed, houdt rekening met anderen en reageert niet impulsief. Hierdoor kun je vaak goed samenwerken met je co-workers, zonder dat discussies uit de hand lopen. Bovendien laat je hiermee zien dat je verantwoordelijkheid neemt en betrouwbaar bent.

Bedachtzaamheid ontwikkelen

Wil je werken aan je bedachtzaamheid? Met deze tips kom je een heel eind:

  • Neem de tijd voor beslissingen. Wees je ervan bewust wanneer je de neiging hebt om impulsief te reageren. Neem in plaats daarvan een korte pauze en bedenk wat de gevolgen van je keuze kunnen zijn.
  • Oefen met actief luisteren. Bedachtzame mensen luisteren goed. Gebruik daarom de LSD-methode: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Hiermee laat je zien dat je aandachtig luistert en begrijpt wat de ander vertelt.
  • Vraag om feedback. Beslissingen maken hoef je echt niet altijd alleen te doen. Vraag collega’s om hun input en neem hun mening mee in je beslissing.
  • Reflecteer op jezelf. Kijk terug op situaties waarin je keuzes hebt gemaakt. Wat ging goed en wat kon beter? Door regelmatig op jezelf te reflecteren, wordt het steeds makkelijker om doordachte keuzes te maken.

Bedachtzaamheid aantonen

Wil je tijdens een sollicitatie aantonen dat je bedachtzaam bent? Zet dan bedachtzaamheid als competentie op je cv en gebruik de STAR-methode in je sollicitatiegesprek. Je geeft dan concrete voorbeelden van situaties waarin je bedachtzaam hebt gehandeld. Zo, bijvoorbeeld:

Bedachtzaamheid aantonen: voorbeeld 1

‘Tijdens een project liep de samenwerking tussen twee collega's stroef. In plaats van meteen in te grijpen, heb ik beide partijen apart gesproken om hun verhaal te horen. Daarna heb ik hen bij elkaar gebracht en begeleid in het vinden van een oplossing. Hierdoor konden zij het samen oplossen, zonder dat het gesprek escaleerde.’

Bedachtzaamheid aantonen: voorbeeld 2

‘Tijdens mijn vorige baan als marketing medewerker bij een reclamebureau kregen we vlak voor de deadline van ons project te maken met een last minute wijziging van de klant. In plaats van in paniek te raken, nam ik de tijd om verschillende oplossingen te overwegen. Samen met mijn team kozen we de beste aanpak, waardoor we de klant tevredenstelden zonder kwaliteit in te leveren.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: bedachtzaam zijn betekent dat je weloverwogen beslissingen neemt en rekening houdt met de gevolgen.
  • Voorbeeld: je bent bedachtzaam als je eerst nadenkt voordat je reageert, luistert naar anderen en verschillende opties afweegt.
  • Valkuil: een valkuil van bedachtzaamheid is dat je te lang blijft twijfelen en uiteindelijk geen keuze maakt.
  • Belang: bedachtzaamheid helpt je om betere beslissingen te nemen en conflicten te vermijden.
  • Ontwikkelen: werk aan je bedachtzaamheid door je tijd te nemen voor beslissingen, feedback te vragen en goed te luisteren naar anderen.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is de betekenis van bedachtzaam?

  • Bedachtzaam zijn betekent dat je eerst nadenkt voordat je een weloverwogen beslissing neemt of in actie komt. Je weegt de mogelijke gevolgen van je keuzes af en denkt na over hoe deze anderen kunnen beïnvloeden.

  • Wanneer ben je bedachtzaam?

  • Je bent bedachtzaam als je de tijd neemt om na te denken over de gevolgen van jouw keuzes, luistert naar anderen, verschillende opties afweegt en niet impulsief reageert.

  • Wat zijn de valkuilen van bedachtzaamheid?

  • Een valkuil van bedachtzaamheid is dat je te lang blijft nadenken over de opties en uiteindelijk geen beslissing durft te nemen.

  • Kun je bedachtzaamheid ontwikkelen?

  • Jazeker. Ontwikkel bedachtzaamheid door de tijd te nemen voor beslissingen, actief te luisteren, feedback van anderen te vragen en regelmatig te reflecteren op je keuzes.