Idealistisch

De een is down-to-earth, en de ander wil de wereld een betere plek maken. Dat laatste herken je vast als je een idealistisch persoon bent, iemand met sterke idealen en ambitieuze doelen. Misschien vinden sommige mensen je wel zweverig, maar andere kunnen jouw optimisme en doorzettingsvermogen juist waarderen. En inderdaad, idealistisch zijn heeft voordelen, maar er zijn ook valkuilen die je beter kunt ontwijken. Welke dat zijn, lees je verderop op deze pagina. Ook geven we je tips om een idealistische levensopvatting te ontwikkelen. Handig voor als je aan het andere uiterste zit, en juist te realistisch bent.

Idealistisch betekenis

First things first: wat is idealistisch nou eigenlijk? Idealistisch zijn betekent dat je duidelijke idealen hebt en deze probeert te bereiken. Vaak zijn dit ideeën om de wereld te verbeteren. Dit kan op een kleine manier zijn, bijvoorbeeld door consequent afval te scheiden of zo min mogelijk plastic materiaal te gebruiken. Of op een grotere manier, door demonstraties bij te wonen of een politieke carrière na te streven. Als idealist zie je in dat veranderingen beginnen bij jou, want alle veranderingen beginnen bij één persoon. En jij kunt dat zijn.

Het tegenovergestelde van een idealist is een realist, iemand die juist met beide benen op de grond staat. Een realist denkt na over wat haalbaar is en dus wat kán, maar een idealist denkt ook na over wat zou moeten zijn en werkt daar naartoe, hoe lastig het ook is. Idealisten zijn dus niet bang voor een uitdaging en halen juist energie uit streven naar perfectie. Aan de andere kant vinden realisten het juist moeilijk om een doel na te jagen dat ze niet voor ogen kunnen zien.

Vergelijkbare competenties

De meeste idealisten zijn optimistisch en doelgericht, anders wordt het lastig om grote doelen na te streven. Wel zijn ze kritisch op zichzelf en werken ze constant aan hun zelfontwikkeling om een beter persoon te worden. Niet gek dus dat idealisme lijkt op ambitie. Beide eigenschappen hebben te maken met grote doelen waar je naartoe werkt. Het verschil is dat een idealistisch doel te maken heeft met persoonlijke waarden. Denk aan vrede, rechtvaardigheid, gelijkheid of andere moralen. Ambitieuze doelen gaan meestal over persoonlijke prestaties en niet per se over de samenleving.

Als je idealistisch bent, heb je een flink doorzettingsvermogen en wilskracht. Je geeft niet snel op. Hoe meer doorzettingsvermogen jij als idealist hebt, hoe groter de kans dat je je levensdoelen zult bereiken. En eh, grote kans dat je ook wat perfectionistisch bent, want je wilt zo dicht mogelijk bij jouw ideaalbeeld van de wereld komen. Snel tevreden ben je dus echt niet.

Idealist kenmerken

Waarschijnlijk weet je wel een beetje of je idealistisch bent of niet, zeker als je kunt bedenken wat jouw idealen zijn en hoe graag je daar zelf naartoe wilt werken. Not sure hoe ver jij gaat in je idealisme? Hoe meer van de kenmerken hieronder je bekend voorkomen, hoe idealistischer jij bent. Een idealistisch persoon:

  • Heeft duidelijke idealen en probeert deze te bereiken.
  • Is veel bezig met ideeën om de wereld te verbeteren.
  • Haalt voldoening uit een baan die bijdraagt aan een betere wereld.
  • Wil het nut zien in een baan.
  • Vind het prima om buiten werktijden of de functie te werken voor een hoger doel.
  • Dagdroomt niet over wat zou kunnen zijn, maar werkt ernaartoe.
  • Kijkt voorbij de huidige situatie.
  • Stelt grensverleggende doelen.
  • Heeft sterke waarden.
  • Raakt teleurgesteld door onrecht.
  • Is vaker betrokken bij vrijwilligerswerk.
  • Is veel bezig met zelfontwikkeling en is kritisch op zichzelf.
  • Denkt na over de zin van het leven.
  • Vind het lastig om commerciële doelen en belangen te begrijpen.

Idealistisch persoon valkuilen

Als je idealistisch bent word je soms geconfronteerd met hoe onrechtvaardig de wereld is en hoe lastig het is om die gigantische doelen van je te bereiken. Dat kan pittig zijn. Het helpt om kleinere doelen voor jezelf te zetten en dus een gezondere balans te vinden tussen realistisch zijn en je idealen nastreven. Een andere valkuil is dat je kunt doorslaan in je idealen en niet meer openstaat voor de ideeën van anderen. Vergeet niet dat realistisch zijn ook voordelen heeft en dat realisten en idealisten veel van elkaar kunnen leren.

Waarom is een idealistische levensopvatting belangrijk?

Easy, zonder idealisten zouden we geen grote veranderingen in onze samenleving hebben. Een idealist als jij is dus enorm waardevol, zeker als het je ook nog lukt om af en toe realistisch te blijven (of te luisteren naar je meer down-to-earth collega’s). Jij bent degene die een idealistisch doel durft te stellen en hieraan blijft vasthouden. Als je idealistisch bent zit je perfect op je plek bij een bedrijf waarvan de doelen overeenkomen met jouw idealen. Misschien ga je wel de politiek in, werk je bij de gemeente of ga je aan de slag voor een goed doel.

Idealistische levensopvatting ontwikkelen

Ben jij het tegenovergestelde, dus juist enorm realistisch en wil je wel wat meer idealistisch zijn? Je kunt jezelf trainen om een idealistische levensopvatting te ontwikkelen. Tuurlijk is dat niet altijd makkelijk, zeker niet als je van nature cynisch bent. Maar met deze tips kun je leren vasthouden aan je idealen:

  • Leer je idealen kennen. Het kan best dat je niet eens goed weet wat jouw idealen zijn. Ga er eens voor zitten en denk goed na over je normen, waarden en overtuigingen. Schrijf alles op wat jij belangrijk vindt in de samenleving, op je werk en in je directe omgeving. Maak eventueel een mindmap die je vervolgens inkort.
  • Zie in dat alle kleine beetjes helpen. Vind je het milieu belangrijk, dan hoef je echt niet per se altijd op de Dam te staan tijdens demonstraties, forever te stoppen met vliegtuigvakanties of je aan te sluiten bij een politieke partij. Mag natuurlijk wel, als je dat graag wilt. Maar weet dat je op je eigen manier mag bijdragen aan je idealen. Overtuig jouw werkplek er bijvoorbeeld van om minder voedsel te verspillen tijdens de lunch of stel een effectieve manier van afvalscheiding voor.
  • Maak je doelen kleiner. Heb jij wél een huge idealistisch doel? Onthoud dan dat je dit niet morgen of volgende week hoeft te bereiken. Maak je doelen behapbaar en kijk hoe je stapje voor stapje kunt bijdragen aan jouw idealen. Dat houd je positief en gemotiveerd. Tip: de SMART-methode kan je hierbij helpen.
  • Werk bij een organisatie met een missie die aansluit bij je idealen. Op deze manier ben je dagelijks bezig met het toewerken naar jouw idealen. Win-win, want dan wordt het makkelijker om aan je doelen te werken en haal je ook nog eens voldoening uit je baan.
  • Laat je inspireren. Bijvoorbeeld door mensen om je heen, historische figuren of bekende activisten. Volg ze op social media, zoek interessante artikelen van of over hen op en zuig alle informatie op. Zo blijf je leren en groeien.

Idealisme aantonen

Idealistisch zijn is een passende eigenschap als je graag wilt werken bij een organisatie die zich inzet voor de samenleving of de wereld om ons heen. Denk aan een milieuorganisatie of maatschappelijk werk bij de overheid. Maar ook in andere beroepen komt deze eigenschap van pas. Bijvoorbeeld als je een docent bent die het onderwijs van binnenuit wilt verbeteren. Het belangrijkste is dus dat je goed bedenkt op welke manier jouw idealisme past bij de baan waarop je solliciteert. Onthoud ook dat niet elk bedrijf evenveel waarde hecht aan een idealistische levensopvatting. Vraag je in dat geval af of jij als idealist wel op je plek zit bij de organisatie.

Benieuwd hoe jij jouw idealisme kunt aantonen tijdens een sollicitatie? Vertel bijvoorbeeld iets over jouw maatschappelijke betrokkenheid. Wie weet doe je wel vrijwilligerswerk of ben je lid van een politieke partij.

Idealisme aantonen: voorbeeld 1

‘Ik ben opgegroeid in een multiculturele wijk, dus van jongs af aan zie ik al hoe belangrijk is om elkaar te begrijpen en tegemoet te komen in culturele waarden. Naarmate ik ouder werd, werden vluchtelingen steeds meer een probleem genoemd in de maatschappij en besloot ik dat ik me wilde inzetten om van dit beeld af te komen. Op mijn zestiende begon ik met vrijwilligerswerk als taalmaatje en voor mijn scriptie onderzocht ik hoe vluchtelingen in Nederland vasthouden aan hun culturele gebruiken en de struggles die zij hierin tegenkomen. Nu ik afgestudeerd ben wil ik dolgraag verder werken aan mijn idealen door bij VluchtelingenWerk aan de slag te gaan.’

Idealisme aantonen: voorbeeld 2

‘In mijn schooljaren en die van mijn jongere broertje en zusje heb ik gemerkt hoe erg kinderen zich aanpassen aan het onderwijs in plaats van andersom. Dat moet anders. Ik vind dat het onderwijs voor ieder kind passend moet zijn en daarvoor moet het systeem op de schop. Ik begrijp dat dit grote woorden zijn en dat zo’n grote verandering in de praktijk niet makkelijk is. Als net afgestudeerd onderwijskundige wil ik daarom ervaring opdoen met werken bij een middelbare school om te kijken hoe ik op kleine schaal veranderingen kan aanbrengen die kinderen echt helpen.’

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Betekenis: idealistisch zijn betekent dat je grote doelen voor ogen hebt die de wereld beter maken. Je hebt deze idealen niet alleen, maar werkt er ook naartoe.
  • Voorbeeld: een idealistisch persoon is veel bezig met ideeën om de wereld te verbeteren en haalt voldoening uit een baan die hier ook aan bijdraagt.
  • Valkuil: soms word je als idealist geconfronteerd met hoe onrechtvaardig de wereld is. Laat dit los en probeer ook realistisch te blijven zodat je niet somber wordt.
  • Belang: idealistisch zijn is belangrijk, want idealisten zijn de personen die grote veranderingen in gang zetten.
  • Ontwikkelen: je kunt een idealistische levensopvatting ontwikkelen door je idealen te leren kennen, je doelen behapbaar te maken en je te laten inspireren.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is idealistisch denken?

  • Idealistisch denken betekent dat je sterke waarden en idealen hebt die bijdragen aan het creëren van een betere wereld. Maar het blijft niet bij denken; als idealist werk je ook toe naar je idealen.

  • Wat is tegenovergestelde van idealistisch?

  • Dat is realistisch. Als je erg realistisch bent, stel je alleen doelen die haalbaar zijn met oog op de feiten en verwachtingen. Je houdt er als realist niet van om grote idealen na te streven.

  • Wat betekent het als je idealistisch bent?

  • Als je idealistisch bent heb je sterke waarden waar je je aan vasthoudt en ben je veel bezig met ideeën om de wereld te verbeteren op basis van die waarden. Je haalt vooral voldoening uit een baan die ook aan deze idealen bijdraagt.

  • Wat is het verschil tussen realisme en idealisme?

  • Het is een schaal. Hoe realistischer je bent, hoe haalbaarder je wilt dat doelen zijn. En hoe idealistischer je bent, hoe meer je geïnspireerd raakt door het perfecte plaatje. Het beste is om een balans te vinden tussen deze twee.

  • Wat zijn de zwakke punten van een idealist?

  • Een idealist heeft er vaak moeite mee om behapbare doelen te stellen. Lastig, want soms raak je daardoor als idealist moedeloos of neem je juist te veel hooi op je vork.

  • Is idealisme positief of negatief?

  • Dat ligt eraan hoe erg je doorslaat in je idealisme. Dat is namelijk nooit goed. Maar het is wel belangrijk om idealistisch te zijn, want zonder idealisten gebeuren er nooit grote veranderingen in de samenleving.