Wat is een Babyboomer?

Grote kans dat je anno 2025 beter weet wat ‘Ok boomer’ betekent dan dat je de generatie zelf kent. Dus eh, wat is een Babyboomer nou echt? Wat kenmerkt deze generatie? En hoe is de boomer op de werkvloer? Want hoewel veel Babyboomers met pensioen zijn, zijn er ook genoeg fitte boomers die nog even doorbuffelen. Maar eh, die werken dan dus wel samen met jongere internetminded generaties. Of en hoe dat samengaat? Je checkt het allemaal in dit artikel.

Babyboomer kenmerken

  • Geboren tussen 1946 en 1964.
  • Ook wel bekend als de protestgeneratie.
  • Waren jong tijdens de opbouwperiode na de oorlog.
  • Profiteerden van toenemende welvaart en mogelijkheden.
  • Zorgden voor veel maatschappelijke vernieuwing.
  • Maakten als jongeren onder andere de seksuele revolutie, hippiebeweging, ontzuiling en ontkerkelijking, dienstplichtweigering en toename van progressieve partijen mee.
  • Veel Babyboomers zijn inmiddels met pensioen.
  • Hebben het nu meestal goed: denk aan een goed pensioenpotje, veel spaargeld en geen last van de werkeloosheid.

Wat is een Babyboomer?

Verantwoordelijk voor de situatie op de huizenmarkt, de vergrijzing en bijbehorende druk op de AOW, de pensioenfondsen en de zorg én de klimaatverandering ... Yep, Babyboomers hebben een reputatie bij jongere generaties, en niet de beste zullen we maar zeggen. In 2019 was het woord ‘boomer’ zelfs zo, eh, booming, dat het werd verkozen tot het woord van het jaar. Dat had alles met de bekende ‘Ok boomer’-memes te maken, die worden gebruikt om aan te geven dat (een ouder) iemand écht niet snapt hoe de wereld in elkaar zit. Inmiddels is de term ook opgenomen in de Dikke Van Dale en de definitie liegt er niet om:

‘(jongerentaal) persoon, m.n. van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden; = fossiel’.

Wij houden het liever bij de feiten. Wie of wat is een Babyboomer als je die erbij pakt? Deze generatie is tijdens of net na de Tweede Wereldoorlog geboren, zo ongeveer tussen 1946 en 1964. Boomers zijn nu dus senioren. Het gaat om een grote groep mensen, want er was een flinke geboortegolf na de oorlog (juist, daar komt de naam ‘Babyboomers’ vandaan). Boomers groeiden op in een tijd van wederopbouw, stijgende welvaart en grote technologische ontwikkelingen.

Wist je dat Babyboomers ook wel bekend staan als de protestgeneratie? Ze maakten de roerige sixties en seventies mee en streden bijvoorbeeld voor zelfontplooiing, eigen keuzes en vrouwenemancipatie. Boomers komen dus goed voor zichzelf op wanneer ze het ergens niet meer eens zijn en vechten voor hun eigen belangen.

Kenmerken van Babyboomers op de werkvloer

  • Houden van structuur, controle en risicobeheersing.
  • Zijn gewend aan top-down management, hiërarchie en bureaucratie.
  • Gaan het liefst voor ‘een baan voor het leven’.
  • Hebben de behoefte om mee te doen en mee te tellen.
  • Hebben ‘polderen’ uitgevonden en houden van de vergadercultuur.
  • Zijn statusgevoelig.
  • Typische boomer quotes: ‘Brood op de plank’, ‘ouwejongens krentenbrood’.

Samenwerken met Babyboomers

Veel Babyboomers zijn inmiddels met pensioen. Heb jij nog (door)werkende Babyboomers in dienst? Dan is het handig om te weten hoe deze generatie zich op werk gedraagt. Wat zijn ze gewend, wat is hun werkhouding en wat zien ze graag terug op de werkvloer? Door daar rekening mee te houden verloopt jullie samenwerking straks smooth.

1. Babyboomers doen en tellen graag nog mee

Babyboomers doen en tellen graag nog mee, ook al zijn ze al wat ouder. Bewaar die stomme klusjes dus maar voor iemand anders. Ze delen graag hun kennis en ervaringen met jongere generaties en zijn klaar om hun skills en vakmanschap door te geven aan Generatie X. Dat is voor jou als werkgever een mooie kans op kennisoverdracht in je organisatie.

2. Weerstand tegen verandering

Je zou denken dat Babyboomers al zoveel hebben meegemaakt in hun leven dat ze er niet van wakker liggen als er een keer iets verandert. Maar niets is minder waar. Veel boomers vinden nieuwe technologieën, werkwijzen of bedrijfsculturen maar niks en verzetten zich ertegen. Duidelijke communicatie helpt. Vertel je medewerkers ruim van tevoren wat er gaat gebeuren en betrek ze waar mogelijk bij het proces.

3. Andere werkhouding

Babyboomers zijn gek op ‘polderen’ en de vergadercultuur. Conflicten? Die mijden ze liever. Dat is een heel andere werkhouding dan bijvoorbeeld Millennials hebben, die zich vooral focussen op nieuwe dingen leren, graag zelf dingen uitvinden en individualistischer zijn. Ga in gesprek als je merkt dat de werkhouding van Babyboomers botst met die van jongere collega’s, want vaak is er best een mouw aan te passen.

4. Communicatiekloof

Veel boomers hebben net een andere communicatiestijl dan jongere collega’s, zeker als het gaat om e-mail, chat of social media. Ze zijn immers minder gewend aan al die moderne tools en gaan niet of minder snel mee met technologische trends. Dat is soms lastig voor de samenwerking met Millennials en collega’s van Generatie Z. Een portie geduld komt dus van pas, en gelukkig is er altijd nog face-to-facecommunicatie.

5. Boomers love hiërarchie

Babyboomers zijn gewend aan sterke hiërarchie en kunnen die traditionele structuren maar moeilijk loslaten. Denk maar aan een Karen collega die altijd met weemoed terugkijkt naar vroeger. Vlakkere structuren vinden ze lastiger, en laat dat tegenwoordig nou net de standaard zijn bij veel bedrijven. Sta dus niet gek te kijken als je een wel erg formele mail ontvangt van je medewerker. Laat vooral weten dat het wat losser mag en geef zelf het goede voorbeeld, dan komen jullie er uiteindelijk wel.

6. Ze zijn minder flexibel

Waar jongere werknemers vaak blij zijn met flexibele werktijden en mogelijkheden om thuis te werken, hechten sommige Babyboomers veel waarde aan de traditionele werkdag van 9 tot 5. Flexibiliteit draait natuurlijk ook om meebuigen. Dus is het geen probleem dat je boomer collega’s op vrijdag in hun eentje op kantoor werken? Laat ze dan lekker hun gang gaan. Zorgt de situatie wel voor conflicten? Ga dan in gesprek met je medewerkers en sluit bijvoorbeeld compromissen over thuiswerken en werktijden.

Key takeaways Babyboomers

  • Babyboomers zijn mensen geboren tussen 1946 en 1964.
  • Deze generatie groeide op in een periode van wederopbouw na de oorlog, stijgende welvaart en snelle technologische ontwikkelingen.
  • Veel boomers zijn inmiddels met pensioen.
  • Boomers zijn wat ouder, maar nog van grote waarde voor je organisatie. Vooral omdat ze zoveel kennis en werkervaring hebben.
  • Op werk houden Babyboomers van structuur, hiërarchie en polderen.
  • Boomers zijn vaak wat minder flexibel en houden niet van verandering. Dit kan conflicten opleveren.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een Babyboomer?

  • Dat is iemand die tijdens of net na de Tweede Wereldoorlog is geboren.

  • Wat zijn kenmerken van Babyboomers?

  • Babyboomers groeiden op in de periode na de oorlog. Ze profiteerden van de toenemende welvaart en staan ook wel bekend als protestgeneratie. Op werk houden ze van structuur, hiërarchie en ‘polderen’.

  • Welke leeftijd zijn de Babyboomers?

  • Babyboomers zijn geboren tussen 1946 en 1964 en zijn dus senioren. Veel boomers zijn dan ook met pensioen.