YOUNGCAPITAL BLOG

Wie of wat is een Karen nou eigenlijk? Als je regelmatig op social media te vinden bent, wist je dit waarschijnlijk al: Karen is niet zomaar een naam. Het is een soort meme geworden van een stereotype persoon die graag klaagt, altijd de manager wil spreken en overal recht op denkt te hebben. Karens vind je overal, ook op het werk. Dus hoe herken je ze? En belangrijker: hoe ga je met dit soort boomer energy om? Lees gauw verder en je weet snel wat een Karen is.

 

Wat is een Karen?

De betekenis van Karen komt uit Amerikaanse slang. De Gen Z’ers daar gebruiken het als term om mensen te beschrijven die wat bazig, veeleisend of overdreven assertief overkomen. Het gaat meestal om vrouwen van middelbare leeftijd, maar dat is zeker geen vaste regel. Ook jouw jongere collega kan een Karen zijn, als ie zich op een bepaalde manier gedraagt. En wist je dat er ook een Nederlandse variant is? De Nederlandse karen noemen we een Gerda. Ook zo’n typische naam, die je gelijk een beeld geeft van een type met boomer energy.

Zo herken je een Karen op werk

Boomers zijn al tijden all over the place, maar wist je dat je Karens ook overal tegenkomt? Bijvoorbeeld in de supermarkt, bij de kapper (hallo, Karen kapsel) en op je werk. Waarschijnlijk kun je er op je kantoor zo een aanwijzen, was Karen is de ultimate boomer. Maar andersom geldt niet dat een boomer per se een Karen is. Hoe herken je een Karen dan? Bij deze: 10 typische Karen trekjes op kantoor.

1. Altijd de manager willen spreken

Of het nou gaat om een ontbrekend nietje of een vega vrijmibo: een Karen vindt altijd wel een reden om hogerop verhaal te halen.

2. Extreem veel klagen over kleine dingen

Oké, klagen doen we allemaal. Maar dit is overdreven: een te warme airco, te koude koffie en een collega die iets te hard typt. Niks is goed genoeg voor een Karen.

3. Bemoeizucht over andermans werk

Ze heeft overal een mening over, zelfs over projecten waar Karen zelf niks mee te maken heeft.

4. Alles persoonlijk opvatten

Een algemene opmerking als ‘Laten we allemaal iets proactiever zijn in de communicatie.’ tijdens een teammeeting? Karen denkt meteen dat het over haar gaat: ‘Bedoel je dat ik niet duidelijk genoeg ben?’ Cue ongemakkelijke stilte.

5. Regels toepassen... behalve op zichzelf

Regels zijn er voor iedereen toch? Nou, Karen zorgt daar wel voor, tenzij ze zelf een uitzondering nodig heeft. Dan is het ineens anders.

6. Drama maken om niks

De vaatwasser vergeten uit te ruimen en een volle papierbak? Voor Karen is dit dé aanleiding om te rollen met haar ogen en er een groot probleem van te maken.

7. Passief-agressieve e-mails sturen

Beginnend met ‘Zoals ik eerder al aangaf…’ en eindigend met een zucht tussen de regels door. Maar zelf feedback ontvangen, ho maar.

8. Altijd de beste plek claimen

Wat is een Karen zonder altijd het beste van het beste te willen? Zij kiest de beste plek tijdens vergaderingen, op de parkeerplaats of zelfs de stoel met de beste rugsteun.

9. Het liefst geen verandering

Zodra er iets verandert, is Karen de eerste die protesteert. ‘Waarom veranderen? Het ging toch altijd goed zo?’ is de standaard reactie, hoe logisch de verandering ook is.

10. Klachten indienen als hobby

Van IT-problemen tot een te laat bezorgde lunch, Karen moppert graag. Trouwens, het liefst stuurt ze de klacht in de cc naar het hele team.

Voorbeeld van een Karen

 

Omgaan met een Karen collega

Loopt er bij jou een Karen of Gerda op de werkvloer rond? Dat zorgt soms voor wat opgekropte frustraties. Niet zo lekker voor de werksfeer en je werkgeluk. Dus hoe ga je slim met dit gedrag om? Om te beginnen: blijf rustig en professioneel. Blijf gewoon bij de feiten, anders word je zelf nog een Karen. Stel je grenzen door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik begrijp je punt, maar laten we samen naar een oplossing zoeken.’ O ja, vergeet de humor niet. Een leuk grapje tussendoor vermindert de spanning. En merk je dat jij zelf Karen trekjes hebt? Denk even na voordat je iets doet of zegt. Soms is het beter om even stil te zijn.

FAQs

Wat is een Karen op het werk?

Een Karen op het werk wil de manager spreken voor de kleinste problemen, klaagt vaak en heeft overal een mening over. Ze (ook al is het niet per se een vrouw) maakt van de kleinste dingen een drama en denkt altijd gelijk te hebben.

Wat is een Gerda?

Gerda is de Nederlandse variant van een Karen. Zij heeft dus dezelfde boomer energy als Karen.

Hoe ga je om met een Karen op het werk?

Een Karen collega kan best wat frustraties opwekken, dus probeer rustig en professioneel te blijven. Stel je grenzen en mix er een vleugje humor in om de sfeer wat relaxter te maken.

Is Karen een boomer?

Een Karen heeft zeker wat boomer energy, maar een (baby)boomer is niet altijd een Karen. Dat kan ook een jonger persoon zijn, want het draait om je mindset en houding.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.