Open hiring: baan zonder solliciteren

Bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan zonder dat je een sollicitatieproces volgt, dat is waar open hiring om gaat. Maar is een baan vinden zonder te solliciteren eigenlijk wel handig? In dit artikel duiken we dieper in het onderwerp. Zo geven we antwoord op de vraag ‘Wat is open hiring?’ en zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij. Op die manier ben je straks zeker weten comfy genoeg om te starten bij een nieuwe werkgever, zonder dat jij en de werkgever veel van elkaar weten.

Open hiring betekenis

Let’s get started met het antwoord op de vraag: ‘Wat is open hiring?’. Open hiring wordt in het Nederlands ook wel open werven genoemd. Dit betekent dat je als nieuwe medewerker een bedrijf binnenkomt zonder dat je een sollicitatieproces volgt. Het schrijven van sollicitatiebrieven, motivatiebrieven en het ontwerpen van een cv is dus niet nodig. Het enige wat je moet doen, is zo snel mogelijk solliciteren op jouw favo vacature. Open hiring is dus eigenlijk gewoon een vorm van anoniem solliciteren. Als je dan als Speedy Gonzales op de solliciteerknop klikt, heb je een baan in de pocket.

De voor- en nadelen van open hiring

Of je zonder te solliciteren een baan scoren chill vindt, ligt natuurlijk aan de voor- en nadelen van open hiring. We sommen ze voor je op:

Voordelen van open hiring

  • Of je nou gaten in je cv of geen diploma hebt, bij open hiring krijg je een eerlijke kans.
  • Je krijgt geen zenuwslopende sollicitatiegesprekken of strenge checks.
  • Met open hiring ben je er zeker van dat je niet gediscrimineerd wordt.
  • Door open hiring ben je als nieuwe medewerker vaak extra gemotiveerd, omdat de werkgever veel vertrouwen heeft in je.

Nadelen van open hiring

  • Je voelt je sneller onzeker.
  • Het kan lang duren voor de werkgever contact met je opneemt.
  • Je komt er pas laat achter of de baan echt bij je past.
  • Je weet niet wat je te wachten staat. Je aansluiten in een nieuw team is daarom misschien extra scary.

Hoe werkt open hiring?

Je bent vast benieuwd hoe open hiring precies in z’n werk gaat. We nemen je stap voor stap mee door het proces.

Stap 1. Open hiring afwegen

Tja, open hiring sounds like a dream, maar is het wel echt iets voor jou? Weeg de voor- en nadelen nog eens af zodat je er zeker van bent dat een baan vinden zonder een sollicitatiegesprek te voeren wel echt iets is waar jij blij van wordt.

Stap 2. Zoek naar bedrijven

Niet elk bedrijf doet aan open hiring. Ga daarom na of jouw favo bedrijf jou zonder sollicitatiegesprek wil aannemen. Is dit niet het geval? Check dan vooral wat je kunt doen om een onvergetelijke indruk te maken. Denk aan het versturen van een overtuigende motivatiebrief of be bold en verstuur een open sollicitatie. Heb je wel een bedrijf gevonden dat aan open hiring doet? Neem dan contact op met de werkgever of recruiter en informeer naar het open hiring-beleid. Zo weet je zeker wat je kunt verwachten.

Stap 3. Meld je aan

Meld je aan voor open hiring bij het bedrijf. Dit kan online of persoonlijk, afhankelijk van hun procedures.

Stap 4. Wacht op feedback

Wacht op een reactie van het bedrijf. Ze laten je weten wanneer er een passende functie beschikbaar is die aansluit bij jouw behoeftes en beschikbaarheid.

Stap 5. Inwerken

Als je bent geselecteerd via open hiring, krijg je meteen een aanbieding. Accepteer je die? Dan start je bij je nieuwe werkgever. Daar ontvang je een introductie en begin je met jouw nieuwe baan. Tip: stel tijdens je eerste werkdag veel vragen en bespreek wat je spannend vindt aan de job. Je leidinggevende en andere collega’s helpen je dan verder.

Tijdens je proeftijd mogen jij en je werkgever nog altijd tussentijds opzeggen. Als de proefperiode is afgelopen (meestal na 4 weken), gaan jij en werkgever samen zitten en bespreken jullie of er een match is. Is de werkgever tevreden? Gefeliciteerd, je hebt officieel jouw nieuwe baan gevonden. Is je werkgever niet tevreden of voel jij je niet op je plek? Dan kun je zonder gedoe vertrekken en op zoek gaan naar een nieuwe job.

Salaris bij open hiring

Let’s talk money, want hoe weet je precies wat je salaris wordt als je niet reageert op een specifieke vacature? Eigenlijk weet je dat bij open hiring pas als het bedrijf je benadert voor een job. Dan krijg je namelijk een aanbod. Hierin zie je niet alleen wat je gaat doen, maar ook hoeveel je gaat verdienen. Ben je niet tevreden met het bedrag? Dan kun je contact opnemen met de werkgever voor een salarisonderhandeling.

Solliciteren via open hiring

Je kan vast niet wachten om te reageren op een open hiring vacature. Bij YoungCapital helpen we je graag op weg. Helaas hebben we geen specifieke open hiring vacatures, maar wel genoeg bedrijven waarbij de drempel niet hoog is om te solliciteren. Denk aan werken als magazijnmedewerker bij PostNL of DHL. Je bent dan de hele dag in de weer en traint spierballen terwijl je met allerlei dozen sjouwt. Ook leuk: ga aan de slag als orderpicker, bijvoorbeeld voor de Albert Heijn. Of blijf altijd onderweg als bezorger bij Jumbo. Je ziet het: op YoungCapital vind je genoeg vacatures waar je zonder gedoe op kunt reageren.

Key takeaways

  • Open hiring (of open werven in het Nederlands) betekent dat bedrijven nieuwe werknemers aannemen zonder dat er een sollicitatieproces volgt.
  • Met open hiring vermijd je zenuwslopende sollicitatiegesprekken en strenge selectiecriteria, en je hebt de zekerheid dat discriminatie geen rol speelt.
  • Het nare aan open hiring is dat je vooraf niet precies weet wat je te wachten staat. Pas als je een aanbod krijgt, kun je echt bepalen of de baan bij je past.
  • Aanmelden voor open hiring is simpel: je zoekt een interessant bedrijf, meldt je aan en wacht vervolgens tot zij jou kiezen voor een functie.
  • Over je salaris krijg je pas duidelijkheid bij het aanbod; onderhandelen is mogelijk als het voorgestelde salaris niet naar wens is.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is open hiring?

  • Open hiring, ook wel open werven genoemd, is een wervingsstrategie die werkgevers inzetten waarbij ze jou als werknemer aannemen zonder dat er een sollicitatieprocedure volgt. Je krijgt dus niet te maken met sollicitatiebrieven en -gesprekken.

  • Hoe vind je een baan zonder te solliciteren?

  • Als je een baan zoekt zonder te solliciteren, zoek je naar een bedrijf dat aan open hiring doet. Je meldt je dan aan en het bedrijf benadert jou wanneer er een vacature beschikbaar is voor jouw gekozen functie.

  • Hoe weet ik mijn salaris bij open hiring?

  • Simpel. Als een bedrijf jou benadert voor een job, krijg je vaak ook gelijk te horen wat je salaris wordt. En eh, geen zorgen, als je het niet eens bent mag je nog altijd over je salaris onderhandelen.