ChatGPT sollicitatiebrief

Beep-boop, ChatGPT is inmiddels onze beste robot buddy. Van mailtjes schrijven tot social media posts vertalen, hij kan het allemaal. Dus waarom zou je geen ChatGPT voor je sollicitatiebrief gebruiken? Easier said than done, want de bot heeft wel een duwtje in de juiste richting nodig. Anders rolt er straks een veel te formele (of juist veel te hippe) brief uit de tool die mijlenver van jou als persoon ligt. Dat wil je niet. Check daarom ons handige stappenplan en wordt een pro in een sollicitatiebrief schrijven met ChatGPT.

Een sollicitatiebrief schrijven met ChatGPT: stappenplan

Ben je er klaar voor? Weet van tevoren dat ChatGPT een handige hulp is voor je sollicitatiebrief, maar dat je nog steeds niet binnen 1 seconde een perfecte tekst op papier tovert. Ga er dus goed voor zitten, pak er een kop koffie bij en zorg dat je niet over vijf minuten de deur uit moet.

Stap 1. Verzamel je documenten

First things first: een chatbot als ChatGPT moet je voeden met info. Anders brouwt ie er niks van. Verzamel dus alle info die nodig is voor het schrijven van een sollicitatiebrief, net als wanneer je er een volledig met de hand zou maken. Denk aan:

Het chille van een sollicitatiebrief schrijven met ChatGPT is dat je bestanden kunt uploaden in deze tool. Je hoeft straks dus niet je hele cv te copy-pasten.

Stap 2. Schrijf een eerste prompt

Staat alles klaar? Dan is het tijd om een beginprompt te maken voor je ChatGPT sollicitatiebrief. Neem daarin het volgende mee:

  • Dat je een sollicitatiebrief wilt schrijven.
  • Hoe lang de brief ongeveer moet zijn.
  • Op welke functie en bij welk bedrijf je solliciteert.
  • Wat je nu doet: je studie of huidige werkgever.
  • Welke skills, eigenschappen of ervaringen je wilt benadrukken.
  • Je ontwikkelpunten of ambities.
  • Welke tone of voice je wilt gebruiken.
  • Eventueel een leuke anekdote.

Het slimste is om je prompt volledig samen te stellen, zodat ie echt reflecteert wat jij belangrijk vindt. Om je inspiratie te geven stelden we een voorbeeldprompt voor je op:

Schrijf een sollicitatiebrief van maximaal [aantal] woorden voor de vacature voor [functienaam en bedrijfsnaam]: [plaats link naar vacature]. Gebruik de informatie uit mijn cv (bijgevoegd). Noem dat ik nu werk als [huidige baan en bedrijf], maar [noem de reden waarom je een nieuwe baan zoekt]. [Benoem of je wel of geen ervaring hebt]. In mijn vorige baan heb ik geleerd om [noem een aantal skills] en dit kan ik goed toepassen bij deze job. Houd een [bijvoeglijk naamwoord] tone of voice aan die past bij [bedrijf]. [Benoem een anekdote over je ervaring of connectie met het bedrijf.]

Let op: soms lukt het niet om een link te plaatsen of je cv te uploaden. In dat geval kun je natuurlijk gewoon de vacaturetekst en de tekst van je cv kopiëren en in de prompt plakken.

Stap 3. Voeg vervolgprompts toe

Genereren maar! Hopelijk maakt ChatGPT iets moois van je sollicitatiebrief. We zeggen het maar vast: de kans dat je meteen tevreden bent is klein. Voeg dus vervolgprompts toe om de brief nog meer naar jouw smaak te maken. Bijvoorbeeld:

  • Gebruik een informelere tone of voice.
  • Voeg een voorbeeld toe van mijn skills. Vertel dat ik kerstkaarten heb gesorteerd bij PostNL en dat we daarvoor heftige deadlines hadden. Ik kan nu dus heel goed tegen tijdsdruk en stress.
  • Sluit de brief enthousiast af.
  • Begin met een originele openingszin.
  • Houd de brief tussen de 300 en 500 woorden.
  • Verwijs in de slotzin naar mijn cv.

Gebruik net zoveel prompts tot je (grotendeels) tevreden bent met je ChatGPT sollicitatiebrief.

Stap 4: Herschrijf en maak de tekst je eigen

Recruiters leven niet onder een steen: die gaan er inmiddels van uit dat elke sollicitatiebrief met ChatGPT (of een andere AI-tool) geschreven wordt. Daarom is het belangrijk om er je eigen draai aan te geven. Pak je eigen pen er dus bij en voeg wat leuke details toe. Tip: gebruik onze tips voor het schrijven van een creatieve sollicitatiebrief. Een anekdote hier, een paar beeldende voorbeelden daar en je maakt je brief meteen persoonlijker. Maar ChatGPT heeft de basis voor je sollicitatiebrief alvast gezet. Thanks, robot buddy.

Sollicitatiebrief schrijven met ChatGPT: voorbeeld

Je kunt meteen aan de slag met ons stappenplan hierboven, maar het is altijd fijn om een voorbeeld te zien. Check hieronder hoe wij met ChatGPT een sollicitatiebrief schreven voor deze vacature voor festivalwerk. We gebruikten hierbij ons voorbeeld cv van de student Willem Martens. Dit is onze prompt:


voorbeeld prompt ChatGPT sollicitatiebrief

Bleeeep, dit is wat ChatGPT ervan maakt:


voorbeeld resultaat 1 ChatGPT sollicitatiebrief

Hmm, niet slecht, maar het kan allemaal wel wat vlotter. Daarom voegen we de volgende vervolgprompts toe:


voorbeeld vervolgprompt ChatGPT sollicitatiebrief

This is what we get:


voorbeeld resultaat 2 ChatGPT sollicitatiebrief

Da’s al beter, toch? Maar we zijn nog niet helemaal tevreden, dus we passen de ChatGPT sollicitatiebrief nog zelf hier en daar aan. Zo maken we het geloofwaardiger (Het ‘samen de beste festivalzomer ooit maken’? Beetje try-hard hè?) en wat meer down-to-earth (even dimmen met die ‘helemaal’, ‘super’ en ‘de perfecte aanvulling’). Check in ons eigen sollicitatiebrief voorbeeld hoe we het herschrijven aanpakken. En voilà, zo doe je dat, een sollicitatiebrief schrijven met ChatGPT.

Extra tips voor jouw ChatGPT sollicitatiebrief

ChatGPT inzetten voor je sollicitatiebrief is slim, maar zoals je inmiddels weet is het nog een kunst op zich om de chatbot te laten doen wat je wilt. Je wilt natuurlijk indruk maken met jouw brief zodat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Houd daarom deze extra tips in je achterhoofd:

  • ChatGPT is niet de enige AI-tool die jou kan helpen bij een sollicitatiebrief. Speel ook eens met andere bots, zoals Gemini en onze eigen buddy WORK-GPT. Wie weet kun je veel beter door één deur met een andere tool.
  • Onthoud: het hoeft niet perfect. Vaak is het sneller om ChatGPT’s eerste of tweede fabricatie erbij te pakken en zelf aanpassingen te maken dan om eindeloos prompts te geven. Jij weet immers beter dan ChatGPT wat je met je sollicitatiebrief wilt.
  • Let extra op de tone of voice. Dat blijft een lastig dingetje bij artificial intelligence. Denk dus altijd goed na over de toon die past bij jou als persoon en bij het bedrijf waar je solliciteert. En herschrijf de ChatGPT sollicitatiebrief in een passende stijl.
  • Draai het ook eens om: schrijf zelf je brief from scratch, maar laat ChatGPT ’m checken. Misschien vind jij deze manier van AI gebruiken voor je sollicitatie wel chiller.

Key takeaways

  • Je kunt ChatGPT gebruiken om een sollicitatiebrief te schrijven.
  • Verzamel belangrijke info: je cv, de vacaturetekst en informatie over het bedrijf.
  • Schrijf een beginprompt waarin je o.a. zet dat je een sollicitatiebrief wilt schrijven, hoe lang de brief moet zijn en op welke functie en bij welk bedrijf je solliciteert.
  • Geef ook aan wat je nu doet, welke skills je wilt benadrukken en wat je ontwikkelpunten of ambities zijn.
  • Geef daarna vervolgprompts aan ChatGPT om je sollicitatiebrief te verbeteren. Let bijvoorbeeld op de tone of voice.
  • Maak vervolgens zelf aanpassingen in de brief. Voeg leuke anekdotes en voorbeelden toe om het persoonlijker te maken.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik een sollicitatiebrief schrijven met ChatGPT?

  • Vergeet niet om de tool alle belangrijke info mee te geven: je cv, de vacaturetekst en info over het bedrijf. Stel daarna een prompt op waarin je alle punten benoemt die je in de brief wilt verwerken.

  • Mag je met ChatGPT een sollicitatiebrief schrijven?

  • Tuurlijk mag dat. Het is alleen slim om toch een personal touch toe te voegen voordat je de ChatGPT motivatiebrief opstuurt, want dan val je meer op tussen de andere sollicitanten.