Middagdip

Uh oh, het is 3 uur en je zit te knikkebollen achter je bureau. Middagdip alert. Je wil (en móét) door, maar je lichaam denkt daar even anders over. Waarschijnlijk grijp je dan maar naar een bak koffie of blikje energy. Begrijpelijk, maar da’s niet beste idee. Wat dan wel te doen als je die middagdip wilt tegengaan? Of het liefste zelfs voorkomen? We’ve got you. Check onze handige middagdip tips en versla die after lunch dip.

Waar komt een after lunch dip vandaan?

Die inkakker ergens na de lunch en voor het einde van je werkdag is bij iedereen wel bekend. Zeker voor de kantoorgangers onder ons. Je bent dus echt niet de enige die weleens een inkakmoment heeft op werk. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Er kunnen meerdere oorzaken zijn van een middagdip na de lunch, bijvoorbeeld:

  • Je biologische klok. Je lichaamstemperatuur stijgt in de ochtend, waardoor je alert bent, en daalt in de avond als je moet gaan slapen. Dat laatste gebeurt ook ergens tussen de middag, waardoor je een middagdip krijgt en even slaperig wordt. Niet gek dus, dat ze in veel landen siësta houden.

  • Eating habits. Heb je je ontbijt of lunch geskipt? Ai, dat is slecht voor je bloedsuikerspiegel en zorgt voor een inkakmoment. Ook je lunchkeuze kan invloed hebben. Ga altijd voor een lunch met langzame koolhydraten, zoals eieren, noten, groenten, fruit en volkorenproducten.

  • Frisse lucht. Is je werkplek slecht geventileerd en zitten de ramen altijd potdicht? Niet gek dat je dan half in slaap valt en een middagdip krijgt na de lunch. Onze hersenen hebben namelijk zoveel mogelijk verse zuurstof nodig.

  • Slaapgebrek. Als volwassene heb je zo’n 7 tot 9 uur slaap nodig op een dag. Te weinig of niet goed geslapen? Dit merk je meestal pas in de middag. Grote kans dus dat je after lunch dip hierdoor komt.

  • Cafeïnedip. Ben jij een flinke koffie of energy drinker? Als je ‘s ochtends al wat bakkies naar binnen hebt geklokt, merk je dat waarschijnlijk in de middag. Dan is de cafeïne namelijk uitgewerkt en krijg je een inkakker. Dan nog maar een cappuccinootje nemen? Eh, laten we je niet vertellen wat je wel en niet moet doen, maar maybe not. Zo eindigt de cirkel nooit.

Middagdip voorkomen: 6 tips

Een siësta hebben we helaas niet in Nederland, maar er zijn wel andere manieren om die middagdip te voorkomen. Skip de middagdip met deze 6 tips:

  1. Doe toch een dutje. Heb je flexibele werktijden en vind je baas het prima als je er effe een (half)uurtje tussenuit gaat en ‘s avonds wat langer doorwerkt? Top, dan kun je toch je eigen siësta houden. Helemaal geen gek idee, want dan maak je straks vol energie je shift af.

  2. Loop een rondje. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Elke dag een stukje lopen na de lunch doet wonderen voor die middagdip. Je krijgt frisse lucht binnen, blijft in beweging en als je een collega met je meeneemt kunnen jullie meteen even bonden. Zo ben je wel opgeladen voor de rest van je werkdag.

  3. Drink genoeg water. ‘Genoeg’ betekent minstens 1,5 en het liefst 2 liter op een dag. Wist je namelijk dat je brein al focus verliest als je maar 2% minder water dan dat drinkt? Zet dus een grote fles water op je bureau en blijf ’m aanvullen.

  4. Verdeel je maaltijden. Als je jezelf flink vol vreet tijdens de lunch, kun je juist een inkakmoment krijgen later op de dag. Eet dus voor je gaat lunchen vast iets kleins om je maag te activeren en neem een gezonde snack rond een uur of 3. Zo verdeel je je maaltijden meer over de dag en blijf je alert.

  5. Wissel je taken af. Je stimuleert je brein als je je taken verdeelt over je dag en niet te lang met hetzelfde bezig bent Daar hoort genoeg pauzes nemen trouwens ook bij. Weleens van de Pomodoro techniek gehoord? Da’s een fijn systeem voor timemanagement om je brein altijd alert te houden en de middagdip tegen te gaan.

  6. Zet planten op je werkplek. Wist je dat de geuren rozemarijn en munt energieverhogend werken en dus een perfect medicijn zijn tegen de after lunch dip? Reden genoeg om je baas ervan te overtuigen om je werkplek op de leuken.

Zo, hoog tijd om aan de slag te gaan met onze tips om je middagdip te voorkomen. Merk je dat er meer aan de hand is dan een inkakmoment? Misschien verlies je wel om een andere reden je motivatie op het werk. Probeer erachter te komen wat de oorzaak is en fight it. Of misschien is het wel tijd voor een nieuwe baan. Wij hebben genoeg leuke vacatures openstaan, dus neem gerust een kijkje.

Key takeaways

  • Iedereen heeft wel eens een middagdip na de lunch, vooral de kantoorwerkers onder ons.
  • Een after lunch dip kan onder andere komen door je biologische klok, een slaapgebrek, te weinig frisse lucht of slechte eating habits.
  • Je kunt een middagdip voorkomen door een dutje te doen, een rondje te lopen, genoeg water te drinken, je maaltijden te verdelen en je taken af te wisselen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Waarom ben ik zo moe in de middag?

  • Waarschijnlijk heb je een middagdip. Heel normaal, want onze biologische klok zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur iets daalt in de middag, net als wanneer we gaan slapen.

  • Wat is een middagdipje?

  • Een middagdip is een inkakmoment dat je ergens na de lunch krijgt, meestal rond 15:00. Het kan komen door je biologische klok, maar bijvoorbeeld ook door een slaapgebrek of te weinig frisse lucht.

  • Wat te doen tegen een middagdip?

  • Je kunt een rondje gaan lopen, je taken afwisselen of even met je collega praten. Om de middagdip helemaal te voorkomen moet je genoeg water drinken, je maaltijden over de dag verdelen en voldoende slapen.