9-tot-5-mentaliteit

'Geen 9-tot-5-mentaliteit hebben', je hebt deze spreuk vast eens gezien. Bijvoorbeeld in vacatureteksten of ergens verwerkt in de missie en visie op een werken-bij pagina. Maar krab jij je aan het hoofd bij dit overused jeukwoord? Snappen we, het is vaak niet duidelijk wat werkgevers hier nou mee bedoelen. Daarom halen we alle twijfels weg en leggen we uit wat een 9-tot-5-mentaliteit inhoudt, van de voor- en nadelen tot de betekenis.

Wat is een 9-tot-5-mentaliteit?

Basically, een 9-tot-5-mentaliteit betekent dat je je strikt aan de werkuren in je contract houdt. Je werkt dus van 09:00 uur tot 17:00 uur en gaat daarna lekker naar huis. Oké misschien start je dag pas om 08:00 uur of 10:00 uur, maar het principe is hetzelfde: dat je je 8 uur volmaakt en daarna uitlogt. En daarmee bedoelen we ook écht uitloggen. Je neemt geen telefoontjes aan van werk, beantwoordt geen e-mails of chats meer en wilt ook niet in het weekend gestoord worden. Dit is steeds meer een ding onder de jongere generaties op de werkvloer. Niet erg, natuurlijk, iedereen heeft een andere insteek wat betreft werk.

Verschil 9-tot-5-mentaliteit en quiet quitting

Misschien denk je nu ook aan quiet quitting bij de 9-tot-5-mentaliteit, maar er is verschil tussen de twee. Bij quiet quitting heb je geen motivatie voor je werk, dus ga je alleen dat waarvoor je betaald krijgt doen. Geen extra taken erbij en ook geen overwerk. Bij de 9-tot-5-mentaliteit voel je je wél gemotiveerd om te werken, maar vind je een gezonde werk-privébalans belangrijker.

Wat betekent 'geen 9-tot-5-mentaliteit hebben'?

Toch vragen veel werkgevers om juist geen 9-tot-5-mentaliteit te hebben. Wat bedoelen ze daar precies mee? Simpel gezegd: dat je ook buiten je officiële werkuren beschikbaar bent. Werkgevers verwachten daarmee dat je zo vroeg mogelijk aanwezig bent en uit jezelf langer doorwerkt, het liefst tot in de avonduren. Een chatbericht beantwoorden terwijl je nog in de trein zit, om 21:00 uur nog een e-mail schrijven met je tandenborstel in je hand… Je ziet waar het heengaat. O, en natuurlijk krijg je er (in sommige gevallen) niet voor betaald.

Misschien vind je buiten 9 tot 5 werken geen issue en verdrink je je graag in je werk. Helemaal niet erg natuurlijk, en er zijn genoeg werkgevers die om je staan te springen. Maar het kan ook zo zijn dat je werk en privé liever gescheiden houdt, al helemaal als overwerken niet betaald is. Dus eh, krijg jij wel of niet the ick van de uitspraak 'geen 9-tot-5-mentaliteit'?

Voor- en nadelen 9-tot-5-mentaliteit

Aan een 9-tot-5-mentaliteit kleven voor- en nadelen. Overweeg of jij je aan deze mentaliteit wilt vastklampen of het juist niet erg vindt om extra te werken. Hier zijn de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen 9-tot-5-mentaliteit

  • Een gezonde werk-privébalans. Omdat je niet tot 19:00 uur zit te bikkelen voor werk, houd je veel meer tijd over voor je vrienden, familie, hobby's, huisdieren en huishoudelijke taken. Zo voorkom je die gevreesde burn-out.
  • Je hebt een vaste routine. Dit is per persoon verschillend, maar misschien vind je afwisselende werkuren, omdat je dus overwerkt, helemaal niet fijn. Elke dag tussen 09:00 uur en 17:00 uur werken zorgt voor routine in je leven. Dat kan rustgevend zijn voor jou en je werkgeluk zelfs verhogen.
  • Het is praktisch. Misschien sport je wel elke dag rond 18:00 uur en moet je om 17:00 uur echt het kantoor uit. Of wat als je studeert naast je werk en 's avonds aan je numerous verslagen moet werken? Met een 9-tot-5-mentaliteit heb je sowieso altijd tijd voor al je privézaken.

Nadelen 9-tot-5-mentaliteit

  • Negativiteit van werkgevers. Sommige werkgevers zien een 9-tot-5-mentaliteit als lui en ongemotiveerd. Je kansen bij deze werkgevers zijn dus minder groot. Maar eh, stel jezelf dan ook de vraag of je écht wilt werken bij zo'n bedrijf.
  • Het is minder prestatiegericht. Soms heb je net iets langer nodig om een taak af te ronden. Maar met een 9-tot-5-mentaliteit klap jij je laptop om 17:00 uur dicht en blijft de taak toch liggen. Daardoor presteer je net wat minder.
  • Je collega's vinden het niet fijn. Om 17:00 uur vertrekken is lekker, maar misschien hebben je collega's die wel langer blijven een mening over je 9-tot-5-mentaliteit. En dat kan tot roddelen op werk leiden.

9-tot-5-mentaliteit: 3 tips om je grenzen aan te geven

Heb je een 9-tot-5-mentaliteit, maar merk je dat je werkgever steeds meer van je verwacht? Bijvoorbeeld omdat je na werktijd nog e-mails of telefoontjes krijgt? Dat vind je 1 of 2 keer misschien oké, maar bij de 3e keer wordt het een gewoonte. En dan is het toch tijd om je grenzen aan te geven. Da's misschien eng, maar met onze tips moet het lukken:

Tip 1: Stel een out of office bericht in

Dit is de makkelijkste manier om je 9-tot-5-mentaliteit aan te geven: een out of office bericht instellen voor al je communicatiekanalen. Schrijf bijvoorbeeld in een out of office mail dat je morgen pas je e-mails bekijkt en beantwoordt. Of zet je status op Google Chat op out of office, dan mute je ook direct je chatberichten. En natuurlijk is die do not disturb functie op je telefoon er niet voor niets.

Tip 2: Praat met je werkgever

Nee, niet wegrennen. Praten met je werkgever hoeft niet moeilijk te zijn. Plan een meeting in met je werkgever en geef tijdens de meeting duidelijk maar rustig je grenzen aan. Misschien vind je gesprekspartner het niet leuk om te horen dat je een 9-tot-5-mentaliteit hebt, maar je kunt niet gedwongen worden om vrijwillig buiten werkuren beschikbaar te zijn.

Tip 3: Zoek een andere werkgever

Tja, soms is het toch geen match met je werkgever. Voorkom dan liever dat je straks voor bedtijd nog chatberichten beantwoordt en zoek een andere baan, bijvoorbeeld met onze vacatures. Een 9-tot-5-mentaliteit is prima en zelfs gezond, dus vind een werkgever die dat wel respecteert. Zo doe je jezelf niet tekort en wint je nieuwe werkgever een gemotiveerde en relaxte werknemer. Win-win.

Key takeaways

  • Een 9-tot-5-mentaliteit betekent dat strikt werkt volgens je contracturen, bijvoorbeeld van 09:00 uur tot 17:00 uur.
  • Voordelen van een 9-tot-5-mentaliteit zijn: een goede werk-privébalans, minder kans op burn-out en stabiliteit en rust door de vaste routine.
  • De nadelen van 9-tot-5 werken zijn: werkgevers hebben er een negatieve blik op en taken kunnen onvoltooid blijven. Ook kan er wrijving ontstaan tussen jou en je collega's.
  • Wil je je grenzen aangeven? Stel een out of office bericht in of praat met je werkgever.
  • Zoek in het ergste geval naar een andere werkgever die je 9-tot-5-mentaliteit wel respecteert.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Waarom moet ik geen 9-tot-5-mentaliteit hebben?

  • Veel werkgevers vragen dat je geen 9-tot-5-mentaliteit hebt, omdat ze eigenlijk meer werk van je verwachten. Zo willen sommige werkgevers dat je vroeg begint en laat eindigt.

  • Wat betekent een 9-tot-5-mentaliteit?

  • Een 9-tot-5-mentaliteit betekent dat je alleen volgens je contracturen werkt. Werk je bijvoorbeeld 8 uur per dag? Daar houd je je strikt aan. Dat betekent misschien dat je om 09:00 uur start en stipt om 17:00 vertrekt. Overwerken: daar doe je niet aan.