Kolven op werk

Ga je weer aan het werk naar je bevalling, maar geef je nog borstvoeding? Daar kun je gewoon mee doorgaan, want je hebt recht om te kolven op werk. Je mag je kindje zelfs voeden onder werktijd, als dat praktisch gezien een beetje haalbaar is. Benieuwd hoelang of tot wanneer je mag kolven op werk, of wat je mag verwachten van de kolfruimte? We zetten de regels op een rij en delen meteen vijf tips met je, zodat je echt een succes maakt van je kolfrecht.

Recht op kolven en borstvoeding op werk

Als je na je bevalling weer aan het werk gaat, heb je recht om borstvoeding te geven of te kolven onder werktijd. Dat mag zo vaak en zo lang als nodig is, maar wel met een maximum van een kwart van je werkdag of je shift. Je wordt ondertussen gewoon doorbetaald. Je hebt voedingsrecht totdat je kindje negen maanden oud is.

Kolven op werk na 9 maanden

Wanneer je kolfrecht afloopt, hoef je natuurlijk niet meteen te stoppen met borstvoeding geven. Je mag nog steeds kolven op werk, maar krijgt de tijd die je daarvoor neemt niet meer doorbetaald. Gebruik bijvoorbeeld je pauzes om te kolven of vraag je werkgever of je je kolftijd mag compenseren door wat langer door te werken. Het scheelt dat je tegen de tijd dat je kindje negen maanden oud is, meestal minder vaak hoeft te kolven dan in de eerste periode na je verlof. Misschien kom je met één of twee kolfmomenten per dag al een heel eind. Dan hoef je waarschijnlijk niet eens te kolven tijdens werktijd.

Is een kolfruimte verplicht?

Je werkgever is verplicht om je een geschikte ruimte aan te bieden om te kolven op werk. Die ruimte hoeft niet enkel en alleen bedoeld te zijn om in te kolven, maar moet wel aan bepaalde eisen voldoen. En eh, nee, je eigen auto en het invalidentoilet voldoen daar niet aan. Met zo’n oplossing hoef je dus niet akkoord te gaan.

Een geschikte kolfruimte:

  • kan van binnenuit worden afgesloten;
  • biedt genoeg privacy;
  • is rustig en afgezonderd;
  • heeft een bed of bank;
  • biedt genoeg verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing;
  • heeft een goedwerkende koelkast (of er staat er een in de buurt);
  • heeft een goede temperatuur (niet te koud of te warm);
  • biedt de mogelijkheid om flessen te steriliseren of goed schoon te maken;
  • is vrij van risico’s op gevaarlijke stoffen.

Kolven op werk: 5 tips

Fijn dat het recht op kolven op werk bestaat, maar in de praktijk verloopt het niet altijd soepeltjes. Hoe maak je toch een succes van kolven op werk? We delen 5 tips.

1. Kondig je plannen aan

Tegen het einde van je zwangerschapsverlof heb je vast een keer contact met je werkgever om je terugkeer te bespreken. Laat dan ook alvast weten dat je wilt gaan kolven op werk. Zo heeft je baas de tijd om een goede kolfruimte te regelen en staat alles klaar als je straks met je tas vol kolfspullen weer op je werk verschijnt.

2. Vertel je collega’s dat je kolft

Geheimzinnig gedoe maakt de situatie vaak alleen maar awkward. Vertel je collega’s daarom meteen bij je terugkomst (of zelfs daarvoor al) dat je kolft of borstvoeding geeft op werk. Zo weten ze waar je uithangt als je even niet achter je bureau zit en kunnen ze rekening met je kolftijden houden wanneer ze een meeting inplannen.

3. Neem de tijd

Voel je je schuldig omdat je alwéér drie kwartier zit te kolven onder werktijd? Da’s nergens voor nodig. Je hebt recht om maximaal een kwart van je werkdag met kolven bezig te zijn. Als je acht uur per dag werkt, heb je dus twee uur de tijd. Neem die tijd, want haasten en stressen is vaak helemaal niet goed voor je melkproductie.

4. Zorg voor de juiste kolfspullen

Als je net start met kolven op werk, moet je waarschijnlijk even zoeken wat goed voor jou werkt. Welke spullen neem je allemaal mee, waar bewaar je de met bloed, zweet en tranen verkregen opbrengst en hoe krijg je die goed thuis? Misschien vind je het zelfs wel een beetje gênant. Loop je daar met je flessen melk over de gang. Kies voor oplossingen die vooral praktisch zijn. Schaf een compacte handkolf aan (die maakt ook nog eens een stuk minder geluid dan zo’n elektrische pomp) en neem een klein koeltasje mee om de flesjes gekoeld (én lekker discreet, mooi meegenomen) mee naar huis te nemen.

5. Maak het jezelf comfortabel

Lief natuurlijk dat je baas een bankje heeft gefixt voor in de kolfruimte, maar kolven op werk is nou eenmaal niet hetzelfde als thuis in je fluffy teddystoel je baby voeden. Vind je het lastig om de toeschietreflex op te wekken in die kille kantoorruimte? Vraag je huisarts om een flesje oxytocine neusspray, dat doet wonderen in dit soort situaties. En verder: maak het jezelf comfortabel. Zet een filmpje of een podcast aan en ontspan je zo goed mogelijk, dan zitten die flesjes zo vol.

Key takeaways

  • Als je na je bevalling weer aan het werk gaat, heb je voedingsrecht. Je mag de eerste negen maanden na de bevalling maximaal een kwart van je werktijd besteden aan kolven.
  • Vanaf het moment dat je kindje negen maanden oud is, mag je nog steeds kolven onder werktijd. Je wordt alleen niet meer doorbetaald tijdens kolftijd.
  • Je werkgever is verplicht je een geschikte ruimte te bieden om te kolven op werk. Die ruimte moet aan bepaalde eisen voldoen.
  • Vertel je werkgever van tevoren dat je wilt gaan kolven op werk, zodat ie een kolfruimte kan regelen.
  • Andere tips: vertel het ook je collega’s, neem goed de tijd om te kolven, zorg voor de juiste kolfspullen en maak het jezelf comfortabel als je gaat kolven onder werktijd.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de regels voor kolven op werk?

  • Je hebt het recht om te kolven op werk. Je mag hier maximaal een kwart van je werkdag of shift aan besteden en wordt gewoon doorbetaald. Zodra je kindje negen maanden is, word je niet meer betaald tijdens kolftijd. Je werkgever moet een geschikte kolfruimte voor je regelen.

  • Hoelang mag je kolven op het werk?

  • De eerste negen maanden na de geboorte mag je maximaal een kwart van je werktijd gebruiken om te kolven op werk. Je krijgt die tijd doorbetaald. Als je na die negen maanden nog steeds wilt kolven tijdens werktijd, betaalt je baas de kolftijd niet meer door.

  • Wie betaalt kolftijd?

  • Je baas. Tenminste, dat geldt voor de tijd die je de eerste negen maanden na je bevalling op werk kolft. Daarna is de kolftijd voor je eigen rekening. De kans is groot dat je op dat moment niet (veel) meer hoeft te kolven tijdens werktijd.