Ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, stress, stiekem al over je baby dagdromen… Het is soms best een uitdaging om zwanger zijn en werken te combineren. Gelukkig heb je extra rechten tijdens je zwangerschap op werk. En als het echt niet meer gaat, kun je altijd nog minder gaan werken tijdens je zwangerschap. Benieuwd waar je recht op hebt en hoe je je zwangerschap zo goed mogelijk doorkomt op werk? Dat lees je hier.
Zwangerschap aankondigen op werk
Als je zwanger bent en moet werken, houdt je baas rekening met je. Dat is ie verplicht, want als zwangere werknemer heb je extra rechten. Maar dan moet ie natuurlijk wel weten dát je zwanger bent. Daarom is het slim om dat al vroeg te vertellen, als je je daar goed bij voelt. Dan weet ie waarom je zo vaak naar de wc gaat en hoef je niet steeds een smoes te verzinnen als je weer eens een afspraak hebt bij de verloskundige.
Het is niet verplicht om al vroeg over je zwangerschap te vertellen op werk. Je mag ermee wachten tot uiterlijk drie weken voordat je zwangerschapsverlof opneemt. Meestal doe je dat toch al eerder, alleen al omdat die buik op een gegeven moment niet meer te verbergen is. En zo hebben jij en je baas ook de tijd om je verlof goed te regelen.
Leuke zwangerschapsaankondiging werk
Vroeg of laat moet je je leidinggevende dus vertellen over je zwangerschap. Meestal doe je dat tijdens een een-op-eengesprek. Wil je je andere collega’s op de hoogte brengen met een leuke zwangerschapsaankondiging op je werk? Dat kan op verschillende manieren. Kies vooral een manier die bij jou en het team past. Vertel het bijvoorbeeld gewoon tijdens de lunch, neem een lekkere traktatie mee of verras het team met een wel heel bijzonder slide (met echo) tijdens jullie wekelijkse meeting. Zorg er in ieder geval voor dat je manager en naaste collega’s het niet via social media te weten komen. Da’s niet zo professioneel.
Je rechten tijdens zwangerschap op werk
Je wist vast al dat je recht hebt op verlof tijdens je zwangerschap en rondom de bevalling. Maar ook tijdens de zwangerschap heb je extra rechten om jou en je kind te beschermen en zwanger zijn en werken beter te kunnen combineren. Maar waar heb je precies recht op?
Extra pauze tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent heb je recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van je werkdag. Als je bijvoorbeeld acht uur werkt op een dag, krijg je tot een uur extra pauze als je dat wilt. Als je zwanger bent en extra pauze neemt, krijg je die gewoon doorbetaald.
Regelmatige werktijden
Om te zorgen voor rust en regelmaat tijdens je zwangerschap, heb je recht op regelmatige werktijden. Daarom mag je werkgever je niet verplichten om over te werken. En ben je zwanger en heb je nachtdiensten? Diensten tussen 00:00 en 06:00 uur mag je weigeren.
Beperkt vrijwillig overwerken
En wat nou als je het zelf geen probleem vindt om over te werken tijdens je zwangerschap? Om de ongeboren baby’s van workaholics te beschermen, is er een wet waarin staat dat je niet meer dan 10 uur per dag mag werken. En in een periode van 4 weken mag je niet meer dan gemiddeld 50 uur per week werken.
Rustmomenten op het werk
Het is wel zo lekker om af en toe te kunnen uitpuffen met zo’n dikke buik. Je hebt daarom recht op extra rustmomenten. Daarvoor moet je baas je een aparte ruimte geven waarin je ongestoord kunt relaxen op een bed of een bank.
Medische afspraken inplannen onder werktijd
Tijdens je zwangerschap bezoek je regelmatig de verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Je mag je medische afspraken tijdens je zwangerschap tijdens werktijd plannen. Die tijd krijg je gewoon doorbetaald.
Aangepaste werkomstandigheden
Veilig werken is natuurlijk altijd belangrijk, maar als je zwanger bent is hier extra aandacht voor. Zo mag je niet met gevaarlijke stoffen werken en niet te veel tillen en dragen. Je werkgever moet voor een veilige en gezonde werkplek zorgen. Twijfel je of je werkplek veilig (genoeg) is? Vraag je werkgever dan om een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarin staan de risico’s voor jou tijdens je zwangerschap.
Je mag niet worden ontslagen
Zomaar ontslagen worden is sowieso not done, maar tijdens je zwangerschap en de periode daarna ben je extra beschermd. Tot zes weken na je zwangerschapsverlof geldt namelijk een opzegverbod. Er zijn wel uitzonderingen. Als je tijdelijke contract bijvoorbeeld afloopt tijdens je zwangerschap, hoeft je baas die niet te verlengen.
Minder werken tijdens zwangerschap
Vaak gaan zwanger zijn en werken gelukkig goed samen. Maar wat als je het niet meer volhoudt, bijvoorbeeld omdat je extreem moe bent, gezondheidsklachten hebt of het werk je veel stress oplevert? Minder werken tijdens zwangerschap door vermoeidheid en andere kwaaltjes komt vaak voor. Maar praat eerst met je werkgever als je het niet meer trekt. Dan kunnen jullie samen kijken wat de mogelijkheden zijn voor aangepaste werktijden, extra pauzes of andere aanpassingen om je werklast te verminderen. Misschien kun je bijvoorbeeld wat meer thuiswerken.
Heel belangrijk: luister altijd naar je lichaam. Forceer het niet als je je uitgeput voelt en neem genoeg rust. Merk je dat het niet meer gaat of raadt je verloskundige of arts je aan om een stapje terug te doen? Neem dat dan serieus en meld je ziek bij je werkgever. Wist je dat je je ook deels kunt ziek melden? Je blijft dan bijvoorbeeld halve dagen werken tijdens je zwangerschap en bent voor een deel in de Ziektewet. Je Ziektewetuitkering loopt door tot de dag waarop je met zwangerschapsverlof gaat.
Je rechten na de bevalling
Is je baby geboren? Meld dit dan binnen twee dagen aan je werkgever. Ook na de bevalling heb je bepaalde rechten. Je hebt natuurlijk bevallingsverlof, maar da’s niet alles. Je hebt ook recht op:
- Ouderschapsverlof. Dankzij dit verlof kun je tijdelijk minder werken na de zwangerschap. De eerste 9 weken van dit verlof wordt je salaris deels doorbetaald. Dit geldt alleen als je die weken opneemt in het eerste jaar na de geboorte. De rest van het verlof is onbetaald. Je kunt dat gebruiken tot je kind 8 jaar oud is.
- Kolven of borstvoeding geven onder werktijd. De eerste 9 maanden na de geboorte krijg je gewoon doorbetaald tijdens kolftijd.
- Aangepaste werktijden tot 6 maanden na de bevalling. Je hebt bijvoorbeeld recht op extra pauzes.
- Geen overwerk en nachtdiensten tot 6 maanden na de bevalling.
Key takeaways
- Als je zwanger bent en moet werken, heb je extra rechten. Om daar aanspraak op te maken, moet je baas natuurlijk wel weten dat je zwanger bent.
- Je kiest zelf hoe en wanneer je je zwangerschap aankondigt op werk. Dit moet uiterlijk drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat.
- Tijdens je zwangerschap heb je onder andere recht op extra pauzes, regelmatige werktijden, rustmomenten en aangepaste werkomstandigheden.
- Je mag medische afspraken voor je zwangerschap tijdens werk plannen.
- Tijdens je zwangerschap, verlof en de zes weken daarna geldt een opzegverbod. Je mag dan niet worden ontslagen. Er zijn wel een paar uitzonderingen.
- Wil je minder werken tijdens je zwangerschap? Ga in gesprek met je werkgever en praat over mogelijke aanpassingen. Als het echt niet gaat, kun je je (deels) ziek melden.
- Ook na de bevalling heb je extra rechten. Denk aan bevallings- en ouderschapsverlof, voedingsrecht en aangepaste werktijden.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat zijn je rechten op het werk als je zwanger bent?
-
Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?
-
Hoeveel uur per dag mag je staan als je zwanger bent?
Als zwangere werknemer ben je extra beschermd. Zo krijg je extra pauzes, hoef je niet over te werken, mag je nachtdiensten weigeren en heb je recht op rustmomenten en aangepaste werkomstandigheden. Dat maakt zwanger zijn en werken beter te combineren.
Als je zwanger bent mag je maximaal 10 uur per dag werken. In principe werk je gewoon je standaard contracturen. Je hebt wel recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van je werkdag.
Tijdens je zwangerschap mag je niet te veel fysiek zwaar werk doen. Het is belangrijk dat je staan of lopen afwisselt met zitten. Vanaf week 20 mag je niet langer dan 3 uur per dag staan of lopen.