Vierdaagse werkweek

Vijf dagen aan de bak, twee dagen weekend. We zijn het gewend, maar of het ideaal is… Steeds meer werknemers én werkgevers experimenteren daarom met de vierdaagse werkweek. Dat extra dagje vrij zorgt vaak voor een betere balans tussen werk en privé. En er kleven nog meer voordelen aan een 4-daagse werkweek. Benieuwd of ’t iets voor jou is? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

4-daagse werkweek: de nieuwe standaard?

In een vierdaagse werkweek werk je 32 uur in plaats van de standaard 40. Je bent dan dus een parttimer, net als zoveel Nederlanders. Tenzij je baas de werkweek standaard inkort. Je krijgt dan een fulltime salaris voor vier dagen werk en bent dus een extra dag vrij, meestal de vrijdag. Whut? Yep, echt, steeds meer werkgevers experimenteren hiermee. Vooral omdat het zou zorgen voor een betere work-life balance en het productieve, gelukkige werknemers oplevert. En zo’n aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde is natuurlijk ook een mooie manier om personeel aan te trekken.

Voordat je de vlag uithangt: op dit moment profiteren alleen de lucky few van zo’n ingekorte werkweek. Er wordt dus mee geëxperimenteerd en volgens experts zou het zomaar kunnen dat over een jaar of tien veel meer werkgevers een vierdaagse werkweek aanbieden. Maar op dit moment is 40 uur aan de bak nog de standaard. Tenzij je natuurlijk zelf besluit dat je vier dagen wilt werken in plaats van vijf. Bij van fulltime naar parttime gaan komt wel het een ander kijken. Minder inkomen, bijvoorbeeld, dus het is handig om je parttime salaris te berekenen voordat je de stap zet.

36 uur werken in 4 dagen

Lijkt een vierdaagse werkweek je chill, maar kun je die moneys ook wel erg goed gebruiken? Kijk eens of 36 uur werken in 4 dagen een optie is. Zo lever je weinig uren en salaris in (of helemaal geen, als een 36-urige werkweek de standaard is bij jouw werkgever) en ben je toch een hele extra dag vrij. 4 keer 9 uur werken is niet altijd mogelijk. Overleg uiteraard altijd met je baas wat er kan en wees eerlijk tegen jezelf: trek je werkdagen van 9 uur makkelijk of vind je ze toch wel errug lang?

Voordelen van parttime werken

Of je baas nou een vierdaagse werkweek aanbiedt of je er zelf een creëert, je hebt het best goed voor elkaar. Er kleven namelijk verschillende voordelen aan 32 uur werken. Wat dacht je van:

  • Een betere werk-privébalans. Een vierdaagse werkweek zorgt voor nét dat extra dagje vrij dat veel mensen goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om eens rustig een stofzuiger door het huis te halen, je vriendschappen niet te laten verslonzen of voor wat me-time.
  • Minder stress. Een goede balans tussen werk en privé zorgt voor minder stress. Chill natuurlijk. Uiteindelijk hoef je je daardoor zelfs minder vaak ziek te melden en voorkomt het burn-outs.
  • Meer creatieve en vernieuwende ideeën. Vrije tijd is goed voor je mind, da’s nu wel duidelijk. Het levert vaak ook nieuwe, creatieve ideeën op, op werk en in privé. Nice voor jezelf én je werkgever.
  • Minder reistijd. Logisch: je hoeft minder vaak naar je werk en brengt dus minder tijd door in de file of die overvolle trein. Goed voor het milieu ook.

Nadelen van parttime werken

Of het dan alleen maar rozengeur en maneschijn is? Tuurlijk niet. Er kleven ook nadelen aan parttime werken.

  • Hogere werkdruk. Verwacht je baas dat je in vier dagen evenveel werk doet als je normaal in vijf dagen deed? Dan gaat de werkdruk alleen maar omhoog. Da’s niet helemaal de bedoeling.
  • Minder betrokken. Hoe minder uren je werkt, hoe minder tijd je op kantoor en met collega’s doorbrengt. Zeker als je ook (deels) thuiswerkt, voel je je misschien minder betrokken bij het bedrijf als parttimer.
  • Lager salaris. Duh, minder uren werken betekent minder salaris. Tenzij je baas dus zelf een vierdaagse werkweek invoert en je fulltime betaald krijgt.

Met de voor- en nadelen op een rij maak je een afweging voor jezelf: ga je wel of niet parttime aan de slag? En ondertussen hopen dat je baas ook iets ziet in een vierdaagse werkweek.

Key takeaways

  • Als werknemer kun je ervoor kiezen om vier dagen te werken in plaats van vijf, bijvoorbeeld voor een betere werk-privébalans. Je bent dan een parttimer.
  • Steeds meer werkgevers experimenteren met een vierdaagse werkweek, omdat dat verschillende voordelen oplevert. Je wordt dan wel gewoon fulltime betaald.
  • Voordelen van parttime werken zijn een betere work-life balance, minder stress en ziekte, meer creativiteit en minder reistijd.
  • Er kleven ook nadelen aan parttime werken. Denk aan een hogere werkdruk, minder betrokkenheid en een lager salaris.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoeveel uur is een vierdaagse werkweek?

  • Meestal is een vierdaagse werkweek 32 uur. Bij sommige werkgevers kun je een fulltime baan van 36 uur uitvoeren in vier dagen. Dat doe je door 4 keer 9 uur te werken. Zo ben je toch lekker elke week een dag vrij.

  • Wat is de wetgeving over een 4 dagen werkweek?

  • In Nederland is hier wettelijk (nog) niks over afgesproken. In sommige cao’s staan wel afspraken over de vierdaagse werkweek voor 55-plussers. In andere gevallen maak je hier zelf afspraken over met je werkgever.