Voor medewerkers is een ontwikkeltraject onmisbaar op de werkvloer. Maar wat is een ontwikkeltraject? Welke soorten zijn er? En hoe stel je er een op voor je werknemers? Jij hebt vragen. Wij de antwoorden. Lees snel verder en ontdek hoe een ontwikkeltraject de skills van je medewerkers een lekkere upgrade geeft.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een ontwikkeltraject?
Een ontwikkeltraject staat voor het gestructureerde proces dat medewerkers binnen je bedrijf doorlopen om hun ontwikkeldoelen te bereiken. Hierbij ontwikkelen ze nieuwe kennis, skills en andere kwaliteiten die hun job a piece of cake maken. We hoeven je daarom vast niet te vertellen dat het investeren van tijd en geld in het ontwikkeltraject van je medewerkers een must is. Bijvoorbeeld door het aanbieden van coaching of trainingen. Zo blijf je altijd werken aan talentontwikkeling. En is dat niet waar je het als werkgever voor doet?
Welke sessie, training of vorm je precies aanbiedt, is afhankelijk van het doel van het traject. Een ontwikkeltraject is maatwerk. Zo kunnen je medewerkers ervoor kiezen om zich op persoonlijke ontwikkeling, loopbaanontwikkeling of teamontwikkeling te richten.
Soorten ontwikkeltrajecten
Ieder ontwikkeltraject heeft een ander doel, en om dit doel te bereiken hebben de trajecten verschillende leer- en ontwikkelmethoden. Het is daarom belangrijk dat je medewerker de juiste keuze maakt: wat wil diegene leren en welk traject past hier bij? Deze keuzes bespreek je vervolgens weer tijdens een POP-gesprek. Maar om je medewerker al vanaf moment één te helpen bij het maken van de juiste keuze, moet je als werkgever wel bekend zijn met de soorten ontwikkeltrajecten. YoungCapital to the rescue, want we zetten ze voor je op een rij:
- Persoonlijke ontwikkeling. Een persoonlijk ontwikkeltraject staat voor het programma dat medewerkers volgen wanneer zij zowel op persoonlijk als zakelijk vlak willen groeien. Dit gebeurt aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan.
- Loopbaanontwikkeling. Loopbaanontwikkeling gaat het over het plannen en begeleiden van de loopbaan van je medewerkers, waarmee je professionele groei bevordert. Het stimuleert zowel professionele groei van je medewerkers als de werknemerstevredenheid binnen je bedrijf.
- Teamontwikkeling. Bij teamontwikkeltrajecten werken je medewerkers aan teamontwikkeling (duh) door middel van 5 fasen. Wat de fasen zijn en hoe teamontwikkeling medewerkersbetrokkenheid vergroot, productiviteit verhoogt en prestaties verbetert, lees je in ons artikel over teamontwikkeling.
- Een ontwikkeltraject is een proces waarin medewerkers hun doelen bereiken en nieuwe skills ontwikkelen.
- Medewerkers kunnen zich tijdens het traject ontwikkelen door middel van sessies, trainingen, e-learnings en andere uitdagingen.
- Er zijn verschillende soorten ontwikkelingen, zoals persoonlijke ontwikkeling, loopbaanontwikkeling en team ontwikkel trajecten.
- Een stappenplan helpt je medewerkers om hun doelen te bereiken. Ze bepalen een doel, leggen hun sterke en zwakke punten vast, noteren een SMART-doel en zetten een actieplan op. Vervolgens plan je als werkgever regelmatig check-in momenten in en achteraf evalueer je samen het ontwikkeltraject.
Stappenplan ontwikkeltraject opstellen
Een passend traject voor werknemersontwikkeling? Nice, dan kun je nu aan de slag met het opstellen van het stappenplan. En geen zorgen, daar helpen we je een handje mee. Volg de stappen en ontwerp samen met je medewerker een passend ontwikkeltraject.
Stap 1: bepaal het overkoepelende doel
Begin met het vaststellen van het overkoepelende doel van het ontwikkeltraject. Waarom is dit traject nodig en wat hoopt je medewerker te bereiken? Betrek hierbij de langetermijndoelen van de organisatie en zorg ervoor dat het doel van het ontwikkeltraject hierop aansluit.
Stap 2: identificeer het probleem
Klinkt ernstig, huh? No worries, dat is het niet. Met deze stap noteer je samen de sterke en zwakkere punten. Zo onderzoek je de huidige vaardigheden, motivaties en ontwikkelingsbehoeften van je co-worker. Tijdens een POP-gesprek onderzoek je dan weer hoe deze punten van invloed zijn op individuele prestaties en teamdoelstellingen.
Stap 3: SMART-doel formuleren
Yes, je bent zeker van een doel en de punten die je collega moet verbeteren om dit doel te bereiken. Nu is het tijd voor het opstellen van een SMART-doel. Met deze methode maak je het doel specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden.
Stap 4: maak een actieplan
Ontwikkel een actieplan dat de stappen beschrijft die de medewerker moet nemen om het vastgestelde doel te bereiken. Denk hierbij aan specifieke trainingssessies, workshops, coaching en andere relevante activiteiten. Pas het plan aan op de individuele behoeften en leerstijlen van je medewerker.
Stap 5: check-in momenten inplannen
Monitor regelmatig de voortgang van je medewerker binnen het ontwikkeltraject. Doe dit bijvoorbeeld met een meeting of plan een gezellige koffiechat. Gebruik deze gelegenheden om feedback te geven, obstakels te ontdekken en de ondersteuning aan te passen op basis van de voortgang van je medewerker.
Stap 6: evalueer
Proficiat, het doel van je medewerker is bereikt. Samen kijk je terug op het ontwikkeltraject. Wat kon er beter in het traject en aan jouw rol als werkgever? Wat zijn eventuele vervolgstappen?
Maar dat is nog niet alles, je kunt namelijk nog veel meer doen voor de ontwikkeling van je medewerkers. Een ontwikkelassessment afnemen bijvoorbeeld, waarmee je de groeipotentie van je medewerkers test. Of stel aan de hand van ons voorbeeld een opleidingsplan samen om je medewerkers nog meer toffe skills bij te brengen.
Key takeaways
Veelgestelde vragen
-
Wat is een ontwikkeltraject?
-
Welke soorten ontwikkeltrajecten zijn er?
-
Wat is het verschil tussen leren en een ontwikkeltraject?
Een ontwikkeltraject is het proces waarbij medewerkers binnen je bedrijf nieuwe kennis opdoen, vaardigheden ontwikkelen en relevante kwaliteiten verbeteren om hun doelen te bereiken.
Je hebt drie verschillende ontwikkeltrajecten: persoonlijke ontwikkeling, loopbaanontwikkeling en teamontwikkeling.
In een ontwikkeltraject richten werknemers zich op het leren van meerdere nieuwe vaardigheden en skills. Leren gaat over het opdoen van kennis voor één zo’n vaardigheid of skill, dit is dus minder breed.