In een ontwikkelgesprek help je jouw medewerkers met het stellen van nieuwe doelen. Hiermee ontwikkelen zij zichzelf en heb jij straks een boel nieuwe skills binnen je bedrijf te pakken. Wat zo’n gesprek precies is, wat je ervoor moet doen en hoe je dat aanpakt? In dit artikel leggen we het je allemaal uit.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een ontwikkelgesprek?
Een ontwikkelgesprek vormt het startpunt voor de ontwikkeling van je medewerkers. Dit is namelijk niet zomaar een gesprek, het is de basis voor een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Misschien denk je nu: dit klinkt mij bekend in de oren? Dat kan kloppen, een ontwikkelgesprek wordt namelijk ook wel een POP-gesprek of een loopbaangesprek genoemd. Het is aan jou om je medewerkers tijdens deze gesprekken te inspireren en motiveren, zodat zij met hun eigen ontwikkeling aan de slag kunnen. Genoeg om over te kletsen dus.
Kenmerken van een ontwikkelgesprek
We geven toe: er zijn nog veel meer andere gesprekken waarmee je aan de ontwikkeling van je medewerker werkt, zoals een functionerings- of beoordelingsgesprek. Hoe weet je dan zeker dat een ontwikkelgesprek de juiste keuze is? Daarvoor moet je eerst weten wat de kenmerken van een ontwikkelingsgesprek zijn. Komen ze:
- Een ontwikkelgesprek richt zich op de toekomst.
- Bij zo’n gesprek inspireer en motiveer je je werknemers.
- Ontwikkelingsgesprekken richten zich zowel op de job als op het privé-leven van je co-worker.
- Je werknemer geeft tijdens dit gesprek veel input. Bijvoorbeeld met het uitspreken van ontwikkelwensen.
- Het doel van een ontwikkelgesprek is het bepalen van nieuwe goals voor je co-worker.
Onderdelen van een ontwikkelgesprek
Dat is nog niet alles. Een ontwikkelgesprek heeft namelijk vier verschillende onderdelen. Deze onderdelen vormen een soort stappenplan. Tip van ons: neem ze over ter voorbereiding van het gesprek en werk ze later samen met je medewerker uit in een persoonlijk ontwikkelingsplan. Hoe dat precies zit, lees je zo. Maar eerst zetten we de onderdelen, a.k.a de stappen, van een ontwikkelgesprek voor je op een rij:
- Zoek samen naar een doel.
- Beschrijf de stappen om dit doel te bereiken.
- Beschrijf welke tools hierbij van pas komen.
- Plan vervolgstappen in.
Ontwikkelgesprek voorbereiden
Inmiddels weet je hoe een ontwikkelgesprek in elkaar zit en wat de kenmerken zijn. Maar hoe bereid je zo’n gesprek voor? Een ontwikkelingsgesprek voorbereiden doe je in een aantal stappen. Check it out:
Pak er een ontwikkelgesprek formulier bij
Een ontwikkelgesprek formulier, oftewel het persoonlijk ontwikkelingsplan, tijdens je gesprek invullen? Daar is geen tijd voor. Een ontwikkelgesprek duurt namelijk gemiddeld een uur, en daar is het uitwerken van het POP nog niet eens bijberekend. Pak er daarom ter voorbereiding van het ontwikkelgesprek een POP-formulier bij of check de onderstaande onderwerpen van een ontwikkelgesprek formulier. Deze onderwerpen noteer je alvast. Zo komen ze gegarandeerd ter sprake tijdens het gesprek.
Ontwikkeling
- Welke vaardigheden wil je medewerker ontwikkelen?
- Wat is het doel hiervan?
- Wat is hiervoor nodig? Denk aan verschillende activiteiten, zoals workshops, e-learnings en sessies.
- Hoe ondersteunt de werkgever hierbij?
- Hoe vaak en hoelang wordt er aan het doel gewerkt?
- Wanneer is het doel behaald?
Regel een ruimte
Een ontwikkelgesprek duurt dus ongeveer een uur. Zorg daarom voor een comfortabele locatie waar je kunt ontspannen en vrij kunt spreken. Daarbij is een face-to-face interactie wel zo prettig. Geen online meetings dus.
Plan je gesprek
De dag en het tijdstip van een ontwikkelgesprek zijn ook belangrijk. Vraag je je medewerker op maandagochtend het hemd van het lijf? Of zak je vrijdagmiddag samen onderuit onder het genot van een bruine fruitschaal? O, en vergeet het versturen van de uitnodiging niet…
Ontwikkelgesprek tips
Het is tijd om het ontwikkelgesprek te voeren. Maar hoe begin je zo’n gesprek en waar moet je op letten? YoungCapital weet raad. Lees je mee?
- Check-in. Begin met een korte check-in om te zien hoe je werknemer zich voelt.
- Luister actief. Met de LSD-methode, wat staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen, laat je zien dat je betrokken bent bij het gesprek.
- Focus op de toekomst. Haal geen oude koeien uit de sloot. Dit gesprek gaat over de toekomst. Wil je liever reflecteren op het verleden? Plan dan een functioneringsgesprek in.
- Maak een SMART-doel. Hiermee vat je het uiteindelijke doel al kort samen.
- Bespreek groeikansen. Leg je medewerker uit wat de ontwikkelingsmogelijkheden binnen je bedrijf zijn. Bespreek ook hoe diegene daarmee eventueel doorgroeit binnen de functie.
Zo, dat was ’m. Althans, dat denk je misschien. Maar na dit gesprek zijn de taken nog niet voldaan. Plan daarom ook een gesprek waarin je het POP samen uitwerkt en bespreekt. Vervolgens geef je je medewerker de tijd om aan de doelen uit het POP te werken. Natuurlijk wil je ook een oogje in het zeil houden. Plan daarom regelmatig een check-in moment waarbij je samen de progressie van je medewerker doorneemt.
Key takeaways
- Een ontwikkelgesprek vormt de basis voor het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) voor medewerkers.
- Tijdens dit gesprek motiveer en inspireer je jouw medewerkers.
- Het gesprek richt zich op toekomstige doelen, inclusief zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling.
- Het gesprek bestaat uit vier onderdelen (stappen): het zoeken naar nieuwe doelen, het beschrijven van stappen om deze doelen te bereiken, tools verzamelen en ontwikkelingsactiviteiten bespreken.
- Tijdens het gesprek doe je een korte check-in en luister je actief met de LSD-methode (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen).
- Na het ontwikkelgesprek is het belangrijk om een follow-up te plannen, waarin jullie samen het POP uitwerken en de voortgang van je medewerker bespreken.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een ontwikkelgesprek?
-
Hoe voer je een goed ontwikkelgesprek?
-
Wat zijn de onderdelen van een ontwikkelgesprek?
Een ontwikkelgesprek is een gesprek waarbij je de basis opstelt voor een persoonlijk ontwikkelingsplan. Hierbij inspireer en motiveer je als werkgever jouw medewerkers om aan zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling te werken.
Een goed ontwikkelgesprek vereist voorbereiding met behulp van een ontwikkelgesprek formulier. Ook houd je tijdens het gesprek een korte check-in, luister je actief, stel je samen een SMART-doel en bespreek je groeikansen.
Een ontwikkelgesprek bestaat uit vier onderdelen (stappen): samen met de medewerker een nieuw doel zoeken, de stappen bespreken om dit doel te bereiken, identificeren welke tools daarbij van pas komen, en vervolgstappen inplannen.