POP-gesprek

In een POP-gesprek, oftewel een persoonlijk ontwikkelingsgesprek, richt je je op de ontwikkeling van je medewerkers. Dit gesprek voeren werkgevers meestal op jaarlijkse basis zodat medewerkers de tijd hebben om nieuwe doelen en ontwikkelpunten te verzamelen. Wat er in een POP-gesprek voorkomt en hoe je het kunt voorbereiden? YoungCapital has the answers. Lees snel verder en ontdek de ins en outs van een POP-gesprek.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

POP-gesprek betekenis

Wat is een POP-gesprek dan precies? Een POP-gesprek, ook wel een loopbaangesprek genoemd, is een gesprek met je medewerker waarbij je de doelen en ambities van je medewerker op een rij zet. Ook bespreek je punten waar je medewerker op vastloopt. Dit verwerk je vervolgens in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Het doel van een POP-gesprek is dan ook het in kaart brengen van de ontwikkeling van je medewerkers. Best handig dus, zo’n POP-gesprek voeren.

Verschil POP-gesprek en functioneringsgesprek

Misschien denk je nu: met je medewerker rond de tafel en praten over ontwikkeling, dat is toch gewoon een functioneringsgesprek? Niets is minder waar. Waar een POP-gesprek zich richt op de verdere ontwikkeling van je medewerker, richt een functioneringsgesprek zich op (no joke) functioneren. Bij een functioneringsgesprek gaan de werkgever en de werknemer dan ook dieper in op de eerdere prestaties van de werknemer. Een functioneringsgesprek richt zich dus op het verleden, terwijl een POP-gesprek over de toekomst gaat.

POP-gesprek voorbereiden

De voorbereidingen treffen voor je POP-gesprek is een must. Maar hoe doe je dat? En welke stappen mag je niet over het hoofd zien? We zetten de punten effe op een rijtje:

  • Gespreksruimte. Geen medewerker zit te wachten op een galmende ruimte waar de buren je horen. Zorg voor een rustige, afgesloten ruimte waar jullie vrijuit kunnen praten.
  • Tijd. Tranquilo. Plan minstens een uur in voor het POP-gesprek en voorkom tijdsdruk.
  • Vragen. Met het voorbereiden van vragen leid je het gesprek een kant op. Welke vragen je precies stelt, lees je zo.
  • POP-gesprek formulier. Laat je medewerker eventueel van tevoren al een formulier invullen. Zo hebben jullie een lekkere conversation starter en is er meer kans op goede input.

10 vragen voor een POP-gesprek

Een POP-gesprek voeren zonder vragen is als een doodgeslagen biertje of een kop koffie zonder cafeïne. Alleen met de juiste vragen kom je achter de juice en ontdek je meer over de ontwikkeling van je medewerker. Maar met welke vragen haal je het beste uit een POP-gesprek? Onze lijst met tien originele vragen helpt je op weg met het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan:

  1. Wat zijn jouw belangrijkste doelen voor het komende jaar, zowel op professioneel als persoonlijk vlak?
  2. Op welke manier wil je je vaardigheden verbeteren om beter voorbereid te zijn op de toekomst?
  3. Welke kansen zie je in de komende periode om je professioneel te ontwikkelen?
  4. Welke stappen ga je ondernemen om jezelf verder te ontwikkelen en te groeien in je carrière?
  5. Hoe denk je dat jouw rol binnen het team kan groeien?
  6. Hoe wil je werken aan het verbeteren van je leiderschapskwaliteiten?
  7. Hoe ga je om met veranderingen binnen het bedrijf en hoe zie je jezelf daarin een rol spelen?
  8. Welke uitdagingen verwacht je en hoe denk je dat je ze kunt overwinnen?
  9. Op welke manier wil je jezelf positioneren als een expert in je vakgebied in de komende jaren?
  10. Hoe ga je om met de balans tussen specialist zijn in je huidige vakgebied en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden?

Let op: dit zijn slechts een aantal voorbeeldvragen voor je POP-gesprek. Gebruik de voorbeeldvragen als guide en zorg dat het gesprek op je medewerker is afgestemd. Weet je dat je co-worker geen leiderschapsambitie heeft? Dan is het stellen van vragen gericht op leiderschap overbodig.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een POP-gesprek, ook wel een loopbaangesprek genoemd, is een gesprek tussen een leidinggevende en een medewerker waarin doelen, ambities en ontwikkelingspunten worden besproken.
  • Het resultaat van het gesprek wordt verwerkt in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) om de ontwikkeling van de medewerker in kaart te brengen.
  • Een POP-gesprek en een functioneringsgesprek zijn niet hetzelfde. Een POP-gesprek richt zich namelijk op de toekomstige ontwikkeling van je medewerker, terwijl een functioneringsgesprek dieper ingaat op prestaties in het verleden.
  • Zo bereid je een POP-gesprek voor: boek een rustige en afgesloten ruimte, plan minstens een uur voor het gesprek, bereid vragen voor en verstuur eventueel een POP-gesprek formulier.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat betekent een POP-gesprek?

  • Een POP-gesprek, of persoonlijk ontwikkelingsgesprek, richt zich op de ontwikkeling van medewerkers en wordt vaak jaarlijks gevoerd.

  • Wat is een POP-voorbeeld?

  • Een POP, of persoonlijk ontwikkelingsplan, is een plan dat wordt opgesteld tijdens een POP-gesprek. Het bevat de doelen, ambities van de medewerker en bespreekt punten waarop de medewerker vastloopt. Het is een document dat de ontwikkeling van de medewerker ondersteunt.

  • Hoe vaak POP-gesprek?

  • Hoewel het kan variëren, wordt een POP-gesprek vaak jaarlijks gevoerd. Dit biedt voldoende tijd om de voortgang van de werknemer te evalueren, nieuwe doelen te stellen en ontwikkelingsbehoeften te bespreken.