Een loopbaangesprek: je werknemers ontkomen er niet aan. Tijdens dit jaarlijkse gesprek met je co-workers duiken jullie dieper in ontwikkeling. Maar wat is het doel van zo’n gesprek? En hoe zet je er een op? Tranquilo, YoungCapital maakt je aan de hand van tips en tricks wegwijs in de wereld van loopbaangesprekken. Lees je mee?
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is een loopbaangesprek?
Een loopbaangesprek, waarvan de betekenis stiekem hetzelfde is als die van een POP-gesprek, is een gesprek waarin medewerkers hun loopbaan met de werkgever bespreken. Dit gesprek richt zich op de ontwikkeling van je medewerker op de korte en lange termijn. Jullie bespreken de doelen van je co-worker en maken afspraken over de stappen om deze doelen in het komende jaar te bereiken. Dit noteer je allemaal in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Is het plan afgerond? Dan kan je medewerker weer een jaar vooruit. Nou ja, afgezien van de functionerings-, beoordelings- en andere soorten ontwikkelgesprekken dan.
Loopbaangesprek stappenplan
Een loopbaangesprek is niet zo 1,2,3 gefixt. Geen zorgen, we zetten alle must-knows voor je op een rij. Met deze drie simpele stappen is een loopbaangesprek voorbereiden, voeren en uitwerken in no time gedaan:
Stap 1. Loopbaangesprek voorbereiden
Voorbereiding is key. Boek ter voorbereiding van het gesprek een aparte ruimte waarin je rustig met je medewerker aan de slag kunt. Onthoud: een loopbaangesprek duurt geen kwartiertje. Nee, dit gesprek neemt minstens een uur in beslag. Zo heb je tijd om je medewerker het hemd van het lijf te vragen en kunnen jullie vervolgens aan de slag met het POP. En nu horen we je denken: waar stel ik dan vragen over? Check it out:
- ambities en doelen;
- vaardigheden en ontwikkeling;
- interesses en passie;
- de huidige rol van je co-worker (binnen een team);
- doorgroeimogelijkheden;
- opleiding en trainingsbehoeften.
Stap 2. Loopbaangesprek voeren, bespreken en uitwerken
We know, een loopbaangesprek voeren, bespreken en uitwerken klinkt als een hoop stappen in één. Toch valt dit reuze mee. Hoe een loopbaangesprek verloopt is namelijk aan jou en je medewerker. Onthoud wel één ding: maak als werkgever aantekeningen tijdens het gesprek. Dit maakt het achteraf opstellen van een persoonlijk ontwikkelingplan appeltje-eitje.
Stap 3. POP uitwerken
Komt het gesprek ten einde? Dan neem je samen alle punten nog een keer door en werken jullie een POP uit. Hoe je dat doet, lees je in ons artikel over een persoonlijk ontwikkelingplan.
Loopbaangesprek tips
Voel je je overspoeld door informatie? No worries, voor de practical people onder ons geven we ook wat handige overzichtelijke tips. Komen ze:
- Be cool. Een loopbaangesprek is geen ondervraging waarmee je je medewerkers de stuipen op het lijf jaagt. Houd het gesprek daarom relaxed en rustig.
- Luister actief. Het voorbereiden van vragen is handig, maar vergeet niet dat je ook buiten de lijntjes mag kleuren. Hiervoor gebruik je de LSD-methode: luisteren, samenvatten en doorvragen.
- Toon waardering. Medewerkers die hun hart uitstorten maar daarop geen reactie krijgen, zullen dat niet snel nog eens doen. Laat daarom zien dat je de ontwikkeling van je medewerker waardeert.
Key takeaways
- Een loopbaangesprek is een gesprek waarin medewerkers hun loopbaan met de werkgever bespreken.
- Het resultaat van het gesprek wordt vastgelegd in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).
- Voorbereiding is key: regel een aparte ruimte voor het gesprek en neem minimaal een uur de tijd.
- Tijdens het gesprek stel je vragen over de ambities, vaardigheden, interesses, huidige rol, doorgroeimogelijkheden en opleidingsbehoeften van je co-worker.
- Luister actief met de LSD-methode (luisteren, samenvatten, doorvragen) en toon waardering voor de ontwikkelingsplannen van de medewerker.
- Help je medewerker bij het opstellen van realistische en haalbare loopbaanplannen. Bijvoorbeeld met het stellen van korte- en langetermijndoelen.
- Maak afspraken voor regelmatige check-in momenten om de voortgang te bespreken en nieuwe ontwikkelingen of veranderingen in loopbaanambities te achterhalen.
- Eindig het loopbaangesprek met een duidelijk actieplan, inclusief specifieke doelen en deadlines.
Veelgestelde vragen
-
Wat is een loopbaangesprek?
-
Wat is het doel van een loopbaangesprek?
-
Hoe begin je een loopbaangesprek?
-
Hoe begin je een loopbaangesprek?
Een loopbaangesprek, ook wel bekend als een POP-gesprek, is een gesprek tussen werkgever en medewerker waarin je de loopbaan van de werknemer bespreekt. Dit gesprek richt zich op zowel korte- als langetermijnontwikkeling.
Het doel van een loopbaangesprek is het verkennen en plannen van de loopbaanontwikkeling van de medewerker. Hierbij worden doelen vastgesteld, zoals ambities, vaardigheden, interesses, en doorgroeimogelijkheden.
Een loopbaangesprek vereist zorgvuldige voorbereiding. Boek een aparte ruimte, neem minimaal een uur de tijd, en stel vragen op. Zo kun je gerust beginnen aan het loopbaangesprek.
Bij loopbaangesprekken is het belangrijk om kalm te blijven en een ontspannen sfeer te behouden. Gebruik de LSD-methode, waarbij je Luistert, Samenvat en Doorvraagt. Ook laat je waardering zien voor de ontwikkeling van je medewerker.