Bila gesprek

Of je ‘m nou bila, bila gesprek of een-op-eengesprek noemt, dit gesprek tussen manager en medewerker komt in bijna elke organisatie voor. Reden genoeg om er wat meer over te weten. Waarom is bilateraal overleg belangrijk bijvoorbeeld? En hoe bereid je je als werkgever voor op zo’n een-op-een? YoungCapital heeft de antwoorden op deze vragen en meer. Blijf dus zeker hangen als je benieuwd bent naar onze kijk op deze klassieker in de werkwereld: het bila gesprek.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een bila gesprek?

Een leven zonder te weten wat de term ‘bila’ in bila gesprek inhoudt? Dat is goed mogelijk, maar nu je dit toch leest is de betekenis ervan wel zo handig. Het is namelijk een afkorting voor bilateraal overleg. Grote kans dat dit je nog steeds niet zo veel zegt, want het komt uit het Latijn. Letterlijk betekent bila tweezijdig (bi = twee, lateraal is zijde) of van beide kanten. Wat betekent dit voor het bila gesprek? Het is een chill een-op-eengesprek met je manager, zonder invloed van machtsposities.

Kortom, een bila gesprek is een persoonlijk gesprek tussen een manager en een medewerker. In zo'n een-op-een setting komen vaak onderwerpen aan bod die in een groter werkoverleg niet of nauwelijks ter sprake komen. Dit maakt het bilateraal overleg het perfecte moment om het te hebben over problemen, de ontwikkeling van medewerkers en meer. De leidinggevende en de medewerker hebben het samen over onderwerpen die voor de medewerker relevant zijn.

Waarom zijn bila’s belangrijk?

Misschien een open deur, maar wij vinden regelmatige en goed geplande een-op-eengesprekken belangrijk voor je organisatie. Waarom? Als HR-manager of leidinggevende blijf je met een bila gesprek op de hoogte van de stand van zaken bij je medewerkers. Je kijkt samen bijvoorbeeld naar hun doelen en talentontwikkeling. Ook voorkom je grote issues, door vroegtijdig mogelijke problemen te spotten en aan te pakken. En er is nog een pluspunt. Als medewerkers merken dat ze vaker worden aangesproken, ontstaat er een grotere medewerkersbetrokkenheid.

Stappenplan bila gesprek voorbereiden

Waar moet je nou allemaal precies op letten, als je een bila gesprek gaat voeren? Check onze stappen hieronder, dan weet je het allemaal. Let op: het voorbereiden van een bila gesprek gaat verder dan alleen bedenken wat je vóór het gesprek doet. Je bedenkt ook alvast hoe je het bilateraal overleg tijdens en na afloop aanpakt.

Voorbereiding

  • Bepaal de doelen. Bepaal eerst wat je wilt bereiken met het gesprek. Gaat het om persoonlijke groei van de werknemer, carrière moves of iets heel anders? Zorg dat dit doel duidelijk is voor beide partijen.
  • Jij en je medewerker bereiden het gesprek voor. Denk na over de doelen en behoeften van je werknemer. Dan ben je klaar om te coachen en ondersteunen. Check ook of je medewerker van tevoren nadenkt over wat diegene wilt bespreken. Dan halen jullie zoveel mogelijk uit het gesprek.
  • Maak een lijst met vragen en discussiepunten. Maak een lijst met specifieke vragen of onderwerpen. Deze moeten passen bij je eerdere bepaalde doelen, dus blijf relevant. Inspiratie nodig? Check deze voorbeelden van bila gesprek vragen.

Tijdens het bila gesprek

  • Blijf luisteren en stel vragen. Zo behandel je je medewerker als een gelijkwaardige gesprekspartner. Goed luisteren en de juiste vervolgvragen stellen is key.
  • Creëer een relaxte en open sfeer. Als jullie je comfortabel voelen, kunnen jij en je medewerker echt connecten en bouwen aan de toekomst.

Na het gesprek

  • Feedback het gesprek. Vergeet niet bila gesprekken te evalueren. Dat doe je door duidelijke tips en tops te bespreken.
  • Game plan maken. Werk samen aan een actieplan met concrete doelen. Dream big, maar blijf realistisch. Maak daarom duidelijke afspraken over hoe deze te bereiken.
  • Plan vervolggesprekken. Houd de voortgang bij en plan regelmatig vervolggesprekken. Zo halen jullie de gestelde doelen wel.

Voorbeeld vragen bila gesprek

Onderdeel van een bila gesprek voorbereiden is alvast vragen verzinnen waar je het met je medewerker over wilt hebben. Dit hoeft niet moeilijk te zijn. Ideeën nodig voor de richtingen die je op kunt gaan? Daarvan hebben wij er genoeg. Check hieronder onze voorbeelden van bila gesprek vragen en onderwerpen.

Voorbeeld vragen over het privéleven

  1. Hoe gaat het met je?
  2. Hoe gaat het thuis?
  3. Met welke hobby’s en interesses ben je momenteel bezig?
  4. Hoe gaat het met je familie?
  5. Hoe gaat het met je gezondheid?
  6. Lukt het om een goede work-life balance te behouden? Wat zou je willen veranderen?
  7. Ervaar je veel stress? Hoe ga je met deze werkdruk om?
  8. Heb je persoonlijke doelen of ambities die je momenteel nastreeft buiten het werk om?
  9. Hoe breng je je vrije tijd het liefst door?
  10. Hoe zie je jouw persoonlijke toekomst voor je en zijn er dromen of plannen waar je naartoe werkt?

Voorbeeld vragen over werkgeluk

  1. Ervaar je je werk als zinvol?
  2. Gebruik je jouw talenten volledig in je huidige functie?
  3. Voel je je gewaardeerd in je baan?
  4. Wat vind je goed gaan in je werk en waar ben je trots op?
  5. Welke struggles ben je recentelijk in je werk tegengekomen?
  6. Zijn er bepaalde vaardigheden of competenties die je graag zou willen ontwikkelen of verbeteren?
  7. Hoe kunnen we als organisatie jouw werkplezier vergroten?
  8. Hoe zie je jouw toekomst binnen de organisatie en welke doelen wil je bereiken?
  9. Voel je je comfortabel en gewaardeerd binnen ons team en de organisatie met betrekking tot diversiteit en inclusie op de werkvloer?
  10. Heb je feedback om de werkprocessen te verbeteren?

Voorbeeld vragen over de relatie tussen leidinggevende en medewerker

  1. Hoe ervaar je onze samenwerking?
  2. Wat waardeer je aan onze samenwerking?
  3. Op welke punten kan de samenwerking worden verbeterd?
  4. Hoe ervaar je onze communicatie en de feedback die je krijgt?
  5. Wat kan ik voor je doen of betekenen als we het hebben over professionele groei en carrièreontwikkeling?

Valkuilen bila gesprek

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, zo’n bila. Er zijn dan ook genoeg valkuilen om in te trappen tijdens zo’n een-op-een. Maar geen zorgen, oefening baart kunst. Na een tijdje maak je dan ook niet meer dit soort fouten:

  • Jullie herhalen het reguliere werkoverleg in het bila gesprek of het wordt een soort uitgebreide versie van het werkoverleg.
  • Het bilateraal overleg is een eenzijdig verhaal van leidinggevende naar medewerker. In andere woorden, jij bent als manager continu aan het woord.
  • Als leidinggevende neem je de taak op je van een soort therapeut of coach van de medewerker.
  • Bij YoungCapital houden we wel van een ontspannen en casual sfeer, maar misschien zijn extreem gezellige onderonsjes in jouw bedrijf niet de bedoeling. Je hebt dan kans op het volgende: de sfeer wordt té informeel.
  • Het bila gesprek wordt een vervanging van het functioneringsgesprek.
  • Roddelpraat over collega’s, daar zijn jullie niet voor gekomen. Houd het lekker bij jullie zelf, er is al genoeg om over te praten.

Young Magazine

Key takeaways

Behoefte aan de belangrijkste punten op een rij? Begrijpelijk, dus check dit:

  • Betekenis: een bila gesprek is een persoonlijk een-op-een gesprek tussen manager en medewerker, gericht op gelijkwaardige communicatie.
  • Why? Je checkt in hoe het gaat met je medewerkers, kijkt of er problemen zijn en verhoogt de medewerkersbetrokkenheid.
  • Voorbereiding: bedenk vragen, stel doelen en creëer een open sfeer tijdens het gesprek.
  • Valkuilen: onder andere het herhalen van reguliere werkoverleggen en eenzijdige communicatie. Voorkom dit.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een bila gesprek?

  • Een bila gesprek is een persoonlijk 1-op-1 gesprek tussen een manager en een medewerker, gebaseerd op gelijkwaardigheid. Hierbij bespreken jullie onderwerpen die in grotere werkoverleggen vaak niet aan bod komen.

  • Welke vragen stel je in een bila?

  • n een bila gesprek kun je vragen stellen over het privéleven, werkgeluk en de relatie tussen jou als leidinggevende en de medewerker. Denk aan vragen als hoe het met iemand gaat, wat iemands werkplezier bevordert en hoe de communicatie gaat.

  • Waar staat de afkorting ‘bila’ voor?

  • Bila' staat voor bilateraal overleg, wat letterlijk 'tweezijdig overleg' betekent.

  • Wat is het verschil tussen een bila gesprek en een functioneringsgesprek?

  • Het verschil is dat een bila gesprek informeler is en gericht op open en gelijkwaardige communicatie, terwijl een functioneringsgesprek formeler is en vaak gericht beoordelen en evalueren van prestaties.