Leercultuur

Met een gezonde leercultuur op de werkvloer ontwikkelen je medewerkers nieuwe skills die ze kunnen inzetten bij hun job. Zo’n lerende cultuur levert je ook nog eens betrokken en tevreden medewerkers op. Genoeg redenen om de cultuur binnen jouw bedrijf eens goed onder de loep te nemen dus. YoungCapital helpt je daarmee op weg. Lees snel verder en ontdek de ins en outs van leerculturen.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een leercultuur?

Een leercultuur is een methode om de kennis, vaardigheden en groei van je medewerkers te upgraden. Hiermee stimuleer je de ontwikkeling van alle medewerkers binnen je organisatie, dus niet alleen de groentjes, stagiaires of juist de oudere van dagen. Voor het creëren van een fijne leercultuur binnen je organisatie werk je aan zelfreflectie, open communicatie en het geven van feedback. Nu denk je misschien: hé, dat klinkt bekend? Dat kan kloppen, want een gezonde leercultuur is een onderdeel van een lerende organisatie.

Waarom is een gezonde leercultuur belangrijk?

Met een gezonde leercultuur blijf je voortdurend werken aan het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden onder medewerkers. Je co-workers gaan continu de uitdaging aan om zichzelf te verbeteren, wat hen op de lange termijn misschien zelfs een betere functie oplevert. Ook voor jou als werkgever zijn er voordelen verbonden aan zo'n positieve bedrijfscultuur. Een bedrijf met tevreden en betrokken medewerkers is namelijk aantrekkelijk voor potentiële sollicitanten. Bovendien leidt de groei van je medewerkers en de verbetering van hun vaardigheden tot een verhoogde productiviteit. Win-winsituatie dus.

Een leercultuur ontwikkelen: stappenplan

Het ontwikkelen van een leercultuur is niet zo 1, 2, 3 gedaan, daar is tijd voor nodig. Des te meer redenen om direct aan de slag te gaan. Hulp nodig? Niet zo gek. Ons stappenplan helpt je verder.

Stap 1. Bepaal je visie en doel

Voor je de plannen voor jouw leercultuur presenteert aan je medewerkers, stel je als werkgever een visie en einddoel op. Waarom wil je bijvoorbeeld werken aan een gezonde leercultuur en wat zijn je doelen? Om hier een duidelijk beeld van te krijgen stel je een SMART-doel op. Deze neem je mee naar de tweede stap.

Stap 2. Presenteer je doelen

Eeen gezonde leercultuur bouwen is geen soloproject; hiervoor heb je de hulp van je collega’s nodig. Presenteer je visie en doelen in een inspirerende presentatie en deel deze vervolgens via de mail. Hiermee breng je het hele bedrijf op de hoogte van de ontwikkelingsplannen. Tip van ons: verstuur voorafgaand aan de presentatie een korte vragenlijst, waarin medewerkers input kunnen geven over hun voorkeuren voor ontwikkeling en de gebieden waarop ze zich willen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de werk-privébalans.

Stap 3. Stel leermiddelen beschikbaar

Zorg dat er middelen beschikbaar zijn die medewerkers ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het opdoen van kennis. Overweeg bijvoorbeeld het opzetten van een lesprogramma waarmee je op wekelijkse basis nieuwe informatie aan je medewerkers presenteert. Hoe je dit precies aanpakt, lees je in ons artikel over het opstellen van een opleidingsplan. En als je een extra duwtje in de rug nodig hebt, hebben we zelfs een voorbeeld voor je klaarstaan. Zo zie je maar: medewerkers opleiden is zo moeilijk nog niet.

Stap 4. Moedig reflectie en evaluatie aan

Stimuleer een cultuur van feedback en reflectie. Moedig je medewerkers aan om elkaars prestaties te bespreken, successen te vieren en van fouten te leren. Als werkgever kun je hierbij helpen door je medewerker te coachen. Bijvoorbeeld met het inplannen van feedbacksessies.

Stap 5. Meet en de voortgang

Gebruik meetbare indicatoren, bijvoorbeeld een vorm van HR-software, om de voortgang van je medewerker en daarbij de leercultuur te volgen. Evalueer regelmatig de effectiviteit van leermiddelen en pas ze aan op basis van feedback.

Stap 6. Beloon de inzet

Je medewerker is goed bezig, en dat mag worden beloond. Erken en beloon de inzet voor leren en ontwikkeling. Dit kan variëren van publieke erkenning tot het bieden van kansen voor groei en promotie, maar ook het vergeven van een klein presentje is niet mis.

Stap 7. Blijf flexibel

Een leercultuur evolueert voortdurend. Blijf flexibel en pas het stappenplan aan op basis van de behoeften en veranderingen binnen je organisatie.

5 tips voor een gezonde leercultuur

Als werkgever ben je dus op zoek naar een nieuwe manier van ontwikkeling binnen je bedrijf. Deze 5 tips voor een gezonde leercultuur helpen je daarmee op weg. Blijf hier regelmatig aan werken en maak ontwikkeling binnen je bedrijf een dagelijkse bezigheid onder je werknemers. Zo creëer je de ultieme leercultuur.

1. Geef het goede voorbeeld

Je medewerkers nieuwe uitdagingen en leermomenten bieden, maar zelf geen leerdoel voor ogen hebben? Hell no. Als werkgever geef je het juiste voorbeeld. Test bijvoorbeeld verschillende e-learnings of ga relevante workshops na.

2. Bied een leerruimte

Allemaal leuk en aardig, dat online lesmateriaal, maar hoe kunnen medewerkers zich ontwikkelen binnen een leercultuur wanneer er geen rustige ruimte beschikbaar is om dit te doen? Zorg daarom dat er een leerruimte beschikbaar is waar medewerkers zich kunnen terugtrekken.

3. Maak ruimte voor experimenteren

Geef je medewerkers de ruimte om te experimenteren. Bijvoorbeeld met het inbrengen van ideeën over nieuwe lesmethoden of een workshop dat hen interessant lijkt.

4. Meng individuele doelen met teamdoelen

Mix de individuele doelen van je medewerker met de doelstellingen van het team. Deze samenhangende goals sporen de teamleden aan om elkaar te helpen bij het bereiken van de doelen.

5. Geef geen verplichtingen

Maak het volgen van klassikale lessen, het leren door middel van e-learnings of het bijwonen van workshops niet verplicht. In plaats daarvan geef je je medewerkers de ruimte om hun doelen op eigen tempo uit te werken en te bereiken. Heeft je medewerker nog geen doel voor ogen? Dan komt een POP-gesprek vast van pas.

Young Magazine

Key takeaways

  • Als werkgever creëer je een gezonde leercultuur door het continu stimuleren van medewerkers in groei en ontwikkeling.
  • Het leidt tot meer betrokkenheid en tevredenheid onder werknemers.
  • Werken aan een leercultuur betekent veel zelfreflectie, open communicatie onder medewerkers en het uitwisselen van feedback.
  • Voor het creëren van een gezonde leercultuur volg je dit stappenplan: bepaal je visie en doelen, betrek je collega’s bij jouw plannen, stel leermiddelen beschikbaar, moedig zelfreflectie en evaluatie aan en blijf de voortgang van je medewerkers voortdurend meten.
  • Tips voor het creëren van een gezonde leercultuur zijn onder andere: het goede voorbeeld geven en leerruimtes beschikbaar stellen.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een gezonde leercultuur?

  • Een gezonde leercultuur is een cultuurvorm op de werkvloer waarbij werkgevers hun medewerkers stimuleren om te groeien binnen hun functie en zich te blijven ontwikkelen.

  • Hoe creëer je een gezonde leercultuur?

  • Je creëert een gezonde leercultuur door jouw visie en doelen voor ontwikkelen duidelijk te introduceren, zoals met een presentatie. Vervolgens bied je verschillende leermiddelen aan en ondersteun en meet je je collega’s tijdens hun leerproces.

  • Wat zijn tips voor een gezonde leercultuur?

  • Als werkgever geef je ’t goede voorbeeld door je goed in te lezen en zelf ook aan ontwikkeling te werken. Ook stel je leerruimtes beschikbaar en geef je je medewerkers de ruimte om fouten te maken tijdens het leerproces.