Revenge quitting, wat is dat? Picture this: je bent er helemaal klaar mee op werk. Je manager waardeert je niet, je werkdruk is torenhoog en je inbox puilt uit van de ongelezen e-mails. Dus neem je ultieme wraak: je neemt ontslag, maar dan op een manier die je werkgever in de problemen brengt. Dit fenomeen heet revenge quitting en is de nieuwste werktrend die viraal gaat. Maar wat drijft mensen tot deze drastische stap? We zochten het voor je uit.
Wat is revenge quitting?
Misschien heb je de revenge quitting trend al voorbijzien komen op je socials, maar snap je nog niet helemaal wat het inhoudt. Allow us to elaborate: werknemers nemen plotseling ontslag, vaak zonder enige waarschuwing, om hun ontevredenheid te uiten. Soms doen ze dit strategisch, bijvoorbeeld door pas op de laatste dag van de maand hun vertrek aan te kondigen, waardoor hun werkgever met een personeelsprobleem achterblijft. Anderen maken er een publieke stunt van op LinkedIn of TikTok. Revenge quitting lijkt nu al dé werktrend van 2025. Maar waar komen die wraakgevoelens toch vandaan?
Revenge quitting vs. quiet quitting
Revenge quitting is niet de eerste werktrend die voortkomt uit frustratie op de werkvloer. In 2023 was er al quiet quitting: mensen die nog wel hun werk deden, maar niet meer dan strikt noodzakelijk. Geen overuren, geen extra taken en al helemaal geen werkmails na werktijd. De bare minimum, dus. Quiet quitting was een stille protestactie, een manier om grenzen aan te geven zonder direct ontslag te nemen. Revenge quitting gaat een flinke stap verder. Hier nemen werknemers niet alleen afstand van hun werk, maar verlaten ze hun baan op een manier die hun werkgever raakt.
Waarom doen we aan revenge quitting?
Er zijn veel redenen waarom iemand kan kiezen voor revenge quitting in 2025. Een ongezonde werkcultuur, gebrek aan erkenning en hoge werkdruk zijn vaak de boosdoeners. Maar ook reorganisaties, plotselinge veranderingen in management en een slechte werk-privébalans kunnen bijdragen aan je gevoel dat het genoeg is geweest.
Voor veel mensen voelt revenge quitting als een manier om terug te slaan. Heb je maandenlang je best gedaan zonder waardering? Heeft je werkgever je constant overbelast? Dan kan het verleidelijk zijn om je baas eens een koekje van eigen deeg te geven. Toch is de vraag: is revenge quitting slim? Daarover straks meer.
Hoe werkt revenge quitting?
Revenge quitting kan op verschillende manieren. De meest voorkomende zijn:
- Plotseling ontslag nemen. Je wacht tot de laatste dag van de maand en dient dan je ontslag in, waardoor je werkgever geen tijd heeft om een vervanger te regelen.
- Publiekelijk je frustraties delen. Sommige revenge quitters plaatsen een viral ontslagbrief op LinkedIn of delen hun ervaring op social media, waarmee ze niet alleen hun werkgever, maar ook potentiële nieuwe werknemers laten zien hoe ze behandeld zijn.
- De werksfeer saboteren. Niet de meest classy manier, maar sommige werknemers besluiten in hun laatste weken nog wat chaos te veroorzaken: van expres informatie niet overdragen tot collega's negatief beïnvloeden.
Kun je zomaar revenge quitten?
In Nederland gelden er regels als je ontslag wilt nemen. Dus eh, kan revenge quitting eigenlijk wel? Op staande voet ontslag nemen mag alleen bij een dringende reden, zoals gevaarlijke werkomstandigheden of ernstige misstanden. In dat geval moet je direct bewijs kunnen leveren. Als je zonder dringende reden ontslag neemt, moet je rekening houden met je opzegtermijn.
Wil je toch aan revenge quitting doen zonder gevolgen? Dan kun je naar de kantonrechter stappen, een onafhankelijke rechter die arbeidsconflicten beoordeelt. Maar hier moet je een goede reden voor hebben, zoals structureel te late salarisbetalingen of ernstige werkdruk zonder maatregelen.
Revenge quitting: goed of slecht idee?
Het voelt misschien goed om met een klap de deur achter je dicht te trekken, maar revenge quitting is niet zonder risico’s.
Voordelen revenge quitting
Zit je in een toxic werksfeer en is er geen uitzicht op verbetering? Dan kan ontslag de beste beslissing voor je mentale gezondheid zijn. Maar dat kan ook zonder wraakactie.
Nadelen revenge quitting
Je werkgever zal waarschijnlijk snel een vervanger vinden, terwijl jij misschien zonder referenties of WW-uitkering achterblijft. In Nederland krijg je alleen een WW-uitkering als je kunt bewijzen dat je ontslag gegrond was, bijvoorbeeld door e-mails of gespreksverslagen over een slechte werksituatie.
Tips om je werkproblemen aan te pakken
In plaats van wraak te nemen door te doen aan revenge quitting, kun je ook op een gezondere manier omgaan met je werkgeluk. Hier zijn wat tips:
- Onderzoek waarom je ongelukkig bent op je werk. Is het de werkdruk? Je manager? Of misschien je eigen mindset?
- Praat met je werkgever. Soms zijn veranderingen mogelijk als je aangeeft wat je dwarszit. Kan dat niet bij je werkgever? Praat dan bijvoorbeeld met een collega of vertrouwenspersoon.
- Werk aan je werk-privébalans. Neem vakantiedagen op, stel grenzen en zorg voor ontspanning.
- Vraag juridisch advies. Weet wat je rechten zijn voordat je ontslag neemt.
- Solliciteer naar een nieuwe baan. Soms is de beste wraak gewoon ergens anders gelukkig worden, nadat je op een professionele manier afscheid hebt genomen. YoungCapital helpt je graag: bekijk onze vacatures.
Key takeaways
- Revenge quitting betekent dat je ontslag neemt op een manier die je werkgever raakt.
- Revenge quitting is een trend uit 2025 en een reactie op slechte werkomstandigheden, hoge werkdruk en een gebrek aan erkenning.
- Je kunt niet zomaar per direct ontslag nemen zonder gevolgen, dus zoek je rechten goed uit.
- Revenge quitting is vaak geen goede oplossing voor werkproblemen. In veel gevallen is het slimmer om je werkgeluk op een andere manier te verbeteren.
FAQs
Wat is revenge quitting?
Revenge quitting is ontslag nemen op een manier die je werkgever in de problemen brengt, bijvoorbeeld door plotseling vertrek of een publieke aankondiging.
Waarom doen mensen aan revenge quitting?
Revenge quitting is in 2025 begonnen omdat mensen frustraties hebben over een slechte werkcultuur, hoge werkdruk, gebrek aan erkenning of andere werkgerelateerde problemen.
Wat kun je doen in plaats van revenge quitting?
Praat met je werkgever, onderzoek de oorzaak van je frustratie, verbeter je werk-privébalans of solliciteer naar een nieuwe baan, via YoungCapital bijvoorbeeld.