Je keek zo uit naar je loon, maar je werkgever betaalt alwéér je salaris te laat. Behoorlijk irritant en best stressvol ook. Wat moet je doen als je loon te laat betaald wordt of je je salaris helemaal niet ontvangen hebt? Daarvoor check je het stappenplan op deze pagina. Zo weet je precies welke actie je moet ondernemen, bijvoorbeeld als je achterstallig loon wilt opeisen. En wist je dat je daarnaast recht hebt op een wettelijke verhoging en rente bij te laat uitbetaald salaris? Met onze tips en info staat dat achterstallige salaris mét extraatje hopelijk snel op je rekening.
Wanneer krijg ik uitbetaald?
In de meeste gevallen krijg je je salaris over een vaste periode uitbetaald. Vaak is dat per maand, maar het kan bijvoorbeeld ook per 4 weken of per week. Steeds aan het einde van die periode betaalt je werkgever je loon. Meestal staat in je contract wanneer je je salaris precies krijgt. Staat er 4 werkdagen na het afgesproken betaalmoment nog niks op je rekening? Dan is je salaris te laat. Je werkgever is sowieso verplicht om het loon voor het einde van de maand te betalen.
Mag een werkgever loon later uitbetalen?
Soms wil een werkgever de periode waarover je salaris krijgt, verlengen. Dat mag, maar alleen als het in je contract staat. Er zitten wel grenzen aan die verlening. Als je een weekloon krijgt, mag de betaling nooit langer dan een maand op zich laten wachten. En bij een maandloon nooit langer dan een kwartaal.
Mijn salaris is niet uitbetaald, wat moet ik doen?
Betaalt je werkgever (vaak) je salaris te laat? Da’s natuurlijk niet bedoeling. Tijd voor actie, maar wat moet je precies doen als je je salaris niet ontvangen hebt? We maakten een handig stappenplan voor je.
1. Check of je echt recht hebt op loon
Dubbelcheck eerst of je wel echt recht hebt op salaris voor de periode die je niet betaald hebt gekregen. Misschien staat er bijvoorbeeld een loonuitsluitingsbeding in je contract, waardoor je geen recht hebt op loon wanneer je niet gewerkt hebt. Controleer ook meteen wanneer je je salaris hoort te krijgen. Is het minstens 4 werkdagen later dan de betaaldatum die in je contract staat? Dan is je salaris te laat, tenzij je werkgever om uitstel van betaling heeft gevraagd. Is dat niet het geval? Dan kun je door naar stap 2.
2. Neem contact op met je werkgever
Laat weten aan je werkgever dat ie te laat met betalen is. Dit doe je telefonisch of per mail. Misschien legt ie meteen uit waarom je loon te laat of nog helemaal niet betaald is. Zeker als je werkgever normaal heel precies is, heeft ie vast een reden voor de vertraging. Vraag je baas wel om je salaris alsnog zo snel mogelijk te betalen. Meestal gebeurt dit gelukkig ook en staat je salaris daarna snel op je rekening.
Wil je werkgever je loon wel betalen, maar kan dat niet vanwege financiële problemen? Vraag dan zo snel mogelijk om juridisch advies, bijvoorbeeld aan een van de juristen van het Juridisch Loket. Hoe sneller, hoe beter. De rechtszaak en procedures rondom een faillissement duren namelijk lang, en je krijgt maar voor een beperkte periode een uitkering in deze situatie.
3. Vraag om je loon in een brief
Heeft het contact met je werkgever niks opgeleverd? Stuur ’m dan een aangetekende brief. Hiermee kun je je achterstallig loon opeisen. Geef je baas 7 dagen de tijd om te laat betaald salaris alsnog naar je over te maken. Good to know: je hebt niet alleen recht op je loon, maar ook op een wettelijke verhoging en rente. Je krijgt deze compensatie alleen via de rechter.
4. Stap naar de rechter
Als je binnen 7 dagen geen reactie krijgt en je werkgever betaalt je loon nog steeds niet, is het tijd om naar de rechter te stappen. Je kunt hiervoor juridische hulp vragen. Neem bijvoorbeeld contact op met je rechtbijstandsverzekering als je die hebt of schakel de vakbond in als je lid bent. Of vraag het Juridisch Loket je door te sturen naar een advocaat.
Werkgever betaalt te laat, waar heb ik recht op?
Als je werkgever te laat is met betalen, heb je recht op een loonsverhoging vanwege het ongemak. Wanneer je salaris te laat betaald is, kun je zelf de wettelijke verhoging berekenen over je standaardloon. De regels zijn als volgt:
- Je krijgt een verhoging van 5% per dag vanaf de vierde tot en met de achtste werkdag na de betaaldatum.
- Daarna krijg je 1% voor elke extra werkdag dat je salaris te laat is, tot maximaal 50% van je loon.
Daarnaast krijg je wettelijke rente als je salaris te laat is. Die is vanaf 1 januari 2024 per jaar 7% van je bruto maandloon, inclusief de wettelijke verhoging. Je hebt recht op wettelijke rente voor elke dag dat je werkgever je salaris te laat betaalt. De weekenden tellen ook mee en het maakt niet uit of je wel of niet werkte.
Er is één maar: je moet zelf naar de rechter stappen om deze verhoging te krijgen. Het is het vooral waard om dit te doen als je salaris flink te laat is en dit vaker gebeurt, en niet als je loon per ongeluk een keer een paar dagen later op je rekening staat. Vindt de rechter een lager bedrag passender? Dan kan ie de loonsverhoging verlagen. De rente blijft altijd gelijk. Als je werkgever kan laten zien dat ie er niks aan kan doen dat het loon te laat betaald is, krijg je geen compensatie.
Key takeaways
- Aan het einde van een afgesproken periode krijg je salaris, meestal elke maand.
- Je werkgever moet je salaris uiterlijk op de derde werkdag na de gebruikelijke betaaldag betalen. Vanaf de vierde werkdag is je salaris te laat.
- Je werkgever mag je salaris alleen later uitbetalen als dit in je contract staat. Hier zijn regels aan verbonden.
- Neem contact op met je werkgever als je je salaris niet ontvangen hebt. Vaak is er een reden en krijg je je loon alsnog.
- Wordt je salaris niet uitbetaald? Stuur je werkgever een aangetekende brief waarin je om je loon vraagt. Als dat niks oplevert, ga je naar de rechter.
- Als je loon te laat betaald is, heb je recht op een wettelijke verhoging en rente. Je moet naar de rechter stappen om de vergoeding te krijgen.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Mijn werkgever betaalt mijn loon niet, wat nu?
-
Hoeveel dagen mag je salaris te laat zijn?
-
Wat is de uiterste betaaldatum van het salaris?
-
Hoe laat wordt salaris gestort?
Laat je werkgever weten dat je salaris te laat is. Levert dit niks op? Stuur dan een aangetekende brief waarin je je loon opeist. Als je na 7 dagen geen reactie en geen loon hebt ontvangen, ga je naar de rechter.
Je salaris mag tot 3 werkdagen na de afgesproken betaaldatum worden betaald. Vanaf de vierde werkdag heb je officieel je salaris te laat ontvangen. Je hebt vanaf dat moment ook recht op een wettelijke verhoging en rente.
Voor de uitbetaling van het salaris bestaat een wettelijke termijn: je moet je salaris uiterlijk op de laatste dag van de maand op je rekening hebben staan. In sommige contracten en cao’s staat een afwijkende datum, maar die is nooit later dan dat moment.
Dat verschilt per werkgever en daar zijn geen regels voor. Geen paniek dus als je loon in de loop van payday nog niet op je rekening staat. Pas vanaf de vierde werkdag daarna is er sprake van te laat uitbetaald salaris.