Je inleven in de gevoelens van een ander: dat is waar empathisch leiderschap om draait. Maar eh, wat komt er nog meer kijken bij empathisch leidinggeven? En wanneer ben je er goed in? Geen zorgen, in dit artikel praten we je bij over deze leiderschapsstijl. Zo weet je straks of het bij je past, wanneer je empathisch leiderschap in de vingers hebt en wat de nadelen zijn. Want spoiler alert: die zijn er ook.
Wat is empathisch leiderschap?
We verklapten het al een beetje: empathisch leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij je je verplaatst in de schoenen van je collega. Als je jouw leiderschapskwaliteiten wilt ontwikkelen, houd je je bezig met anderen aansturen en begeleiden. Om dat goed te kunnen doen, neem je een bepaalde leiderschapsstijl aan. Soms heeft de organisatie waarvoor je werkt al een bepaalde voorkeur, in andere gevallen kies je zelf. Als je een empathisch persoon bent, past empathisch leiderschap misschien wel goed bij je. Met dit type leiderschapsstijl bouw je namelijk vertrouwen op en zorg je ervoor dat je medewerkers zich begrepen voelen. Je houdt tijdens het begeleiden dus veel rekening met de gevoelens van een ander.
Empathisch leidinggeven voorbeelden
Als je empathie als competentie op je cv hebt staan, is de kans groot dat empathisch leidinggeven en jij een goede match zijn. Om daar zeker van te zijn, hebben we een checklist voor je opgesteld. Check de punten en vink aan welke situatie jij hetzelfde zou aanpakken. Hoe meer punten je aanvinkt, hoe beter empathisch leiderschap bij je past.
- Aanvoelen dat een teamlid niet lekker in z’n vel zit.
- Actief vragen hoe het met je teamleden gaat, ook buiten werkgerelateerde onderwerpen.
- Een teamlid helpen om stressvolle taken op een rijtje te zetten.
- Een teamlid naar huis sturen als ie ziek is.
- Flexibele werktijden regelen als een teamlid naast werk nog andere verantwoordelijkheden heeft.
- Je teamleden regelmatig een schouderklopje geven voor hun inzet.
- Luisteren naar de persoonlijke uitdagingen van je teamleden en daar rekening mee houden.
- Openstaan voor feedback van je team en actief vragen wat beter kan.
Empathisch leidinggeven voor- en nadelen
Geweldig toch, zo’n empathische leiderschapsstijl? Nou, niet altijd. Aan empathisch leidinggeven hangen namelijk zowel voor- als nadelen. Kijk maar:
Voordelen empathisch leiderschap
- Als je de situatie van meerdere kanten bekijkt, kom je vaak met creatievere en betere oplossingen voor problemen.
- Met empathie win je het vertrouwen van je teamleden, waardoor zij sneller en beter naar je luisteren.
- Je ontwikkelt jezelf als leider en verbetert je soft skills.
- Je merkt sneller als er iets speelt en kunt problemen aanpakken voordat ze groot worden.
Nadelen empathisch leiderschap
- Intensief meeleven met je team is zwaar en gaat weleens ten koste van je energie.
- Situaties objectief benaderen is bijna onmogelijk.
- Je bouwt een persoonlijke band op met je teamleden, waardoor professionele en persoonlijke zaken door elkaar lopen.
- Je steekt zoveel tijd in persoonlijke gesprekken voeren dat je haast niet aan andere taken toekomt.
Psst, wist je dat er naast empathisch leiderschap nog veel andere leiderschapsstijlen zijn? Van coachend leiderschap tot laissez faire leiderschap (sounds fancy, huh?), op YoungCapital lees je er alles over. Neus dus vooral nog even verder, weet weet vind je wel een leiderschapsstijl die veel beter bij je past.
Key takeaways
- Empathisch leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij je je inleeft in de gevoelens van je teamleden.
- Je bent goed in empathisch leidinggeven als je snel aanvoelt dat iemand niet lekker in z’n vel zit en je teamleden helpt om stressvolle taken op een rij te zetten.
- Voordelen van empathisch leidinggeven zijn dat je het vertrouwen van je teamleden wint en je sneller opmerkt wanneer er iets speelt binnen het team.
- Nadelen van empathisch leidinggeven zijn dat je situaties bijna niet objectief kunt benaderen en dat continu meeleven met anderen ten koste gaat van je eigen energie.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is empathisch leiderschap?
-
Wanneer ben ik goed in empathisch leidinggeven?
-
Wat zijn de valkuilen van empathisch leiderschap?
Empathisch leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij je je verplaatst in de schoenen van je teamleden. Je luistert, stelt veel vragen en toont empathie.
Je hebt empathisch leiderschap in de vingers als je openstaat voor feedback van je team, je aandachtig luistert naar de persoonlijke uitdagingen van je teamleden en je je teamleden graag helpt bij stressvolle taken.
Een valkuil is dat je je te veel bezighoudt met de gevoelens van je teamleden, wat ten koste gaat van je energie. Een ander nadeel is dat je meer tijd steekt in persoonlijke gesprekken voeren, dan in je eigen werk.