Spreek je een petit peu Frans? Dan kun je vast een beetje raden wat laissez-faire leiderschap inhoudt. Goede gok: deze leiderschapsstijl draait om loslaten. In plaats van over je schouder mee te kijken, vertrouw je als laissez-faire leider erop dat het team zelfstandig resultaten boekt. Da’s alvast een voorproefje van de betekenis van laissez-faire leiderschap, maar er valt nog veel meer te weten over deze managementstijl. Wat de kenmerken zijn, bijvoorbeeld. Of de voor- en nadelen van laissez-faire leiderschap. Lees gauw verder.
Laissez-faire leiderschap betekenis
Laissez-faire betekent letterlijk ‘het op z’n beloop laten. Niet gek, dat je als leidinggevende bij laissez-faire leiderschap een stapje terug doet en je de teugels laat vieren. Eigenlijk zeg je: ‘doe je ding maar’. Bij deze leiderschapsstijl krijgt een team de ruimte om hun eigen werk in te delen en keuzes te maken. Je geeft je team veel vertrouwen: vrijheid in hun functie en aanpak is het toverwoord. De laissez-faire leiderschapsstijl is dus het tegenovergestelde van autocratisch leiderschap, waarbij de leider alles bepaalt.
Kenmerken van laissez-faire leiderschap
Hoe herken je een laissez-faire leider? De belangrijkste kenmerken van een laissez-faire stijl zijn:
- Weinig sturing, want het team bepaalt zelf hoe het werk wordt aangepakt.
- De leidinggevende kan veel loslaten en medewerkers hebben veel verantwoordelijkheid.
- Er is veel vrijheid om doelen op eigen manier te bereiken.
- De focus ligt op het eindresultaat, niet op de werkwijze.
- Beslissingen worden samen genomen, zonder veel bemoeienis van de leidinggevende.
- De leider grijpt alleen in als het echt nodig is, bijvoorbeeld bij grote problemen.
Laissez-faire leiderschap voorbeeld
In de praktijk komt laissez-faire leiderschap het meeste voor in teams die innovatief moeten zijn. Neem bijvoorbeeld Google. In veel teams krijgen mensen daar de ruimte om met nieuwe ideeën te komen en projecten te starten. Geen gedoe met goedkeuringen, je krijgt gewoon ruimte om te experimenteren. Daardoor zijn innovaties zoals Gmail en Google Maps ontstaan. Cool hè, als je ziet waar een laissez faire managementstijl toe kan leiden?
Voor- en nadelen van laissez-faire leiderschap
Jij zit in een team waarin je leidinggevende er een laissez-faire houding op nahoudt. Of je hebt promotie gemaakt en oriënteert je op verschillende leiderschapsstijlen. Wat je situatie ook is, met de voor- en nadelen check je of het gras aan de overkant inderdaad groener is, of dat een laissez-faire leiderschapsstijl wel goed bij jou en het team past.
Laissez-faire leiderschap voordelen
- Er is veel ruimte voor creativiteit, want teamleden kunnen zelf met ideeën komen.
- Iedereen voelt zich betrokken bij het werk, want iedereen is verantwoordelijk.
- Omdat er geen dagelijkse aansturing nodig is, ligt er minder druk op de leider.
- Zonder goedkeuring van bovenaf kan het team sneller beslissingen nemen.
- Medewerkers hebben de flexibiliteit om het werk op hun eigen manier te doen.
Laissez-faire leiderschap nadelen
- Zonder sturing kan het rommelig worden en ligt chaos op de loer.
- Het team werkt misschien trager, omdat er geen duidelijke richting is.
- Deze stijl is minder geschikt voor nieuwkomers die nog begeleiding nodig hebben.
- Medewerkers kunnen zich onzeker voelen door een gebrek aan feedback.
- Onduidelijke verantwoordelijkheden zorgen mogelijk voor verwarring binnen het team.
Tips voor effectief laissez-faire leiderschap
Wil je zelf een laissez-faire leiderschapsstijl toepassen en toch grip houden? Check deze tips:
- Stel duidelijke doelen. Ook al geef je je team veel vrijheid, iedereen moet weten wat ze moeten bereiken. Duidelijke doelen zorgen ervoor dat iedereen hetzelfde einddoel in gedachten heeft, terwijl teamleden zelf kiezen hoe ze het behalen.
- Plan vaste feedbackmomenten in. Zo kun je bijsturen als dat nodig is.
- Laat je team weten dat ze altijd hulp kunnen vragen. Een in de steek gelaten gevoel, dat wil je het allerminst. Zorg dat je beschikbaar bent voor vragen of problemen.
- Zorg voor zelfstandige en ervaren mensen in je team. Heb je die niet? Kijk dan of een andere leiderschapsstijl beter past. Wat dacht je van coachend leiderschap?
- Geef je team de ruimte om te falen. Fouten maken hoort erbij. Als je die niet durft te maken, dan komt er helemaal niets terecht van innovatie. Daarom is het belangrijk mensen kunnen experimenteren en van fouten leren.
Werkt laissez-faire leiderschap toch niet helemaal voor jou en je team? Geen stress, er zijn genoeg andere stijlen die misschien beter passen. Bij democratisch leiderschap krijgen teamleden veel ruimte voor input en is er wat meer structuur. Transformationeel leiderschap gaat weer een stap verder door het team te inspireren en te motiveren. Zo is er voor ieder wat wils.
Key takeaways
- Betekenis: een laissez-faire leider geeft het team veel vrijheid om zelf werk in te delen en keuzes te maken.
- Kenmerken: weinig sturing, veel verantwoordelijkheid voor het team en focus op het eindresultaat.
- Voorbeeld: Google is een bedrijf waarin veel teams leiders een laissez-faire managementstijl gebruiken.
- Voor- en nadelen: voordelen zijn creativiteit en snel beslissingen nemen. Nadelen kunnen chaos en onzekerheid zijn.
- Laissez-faire leiderschap tips: stel duidelijke doelen, plan feedbackmomenten, wees beschikbaar voor hulp, zorg voor een zelfstandig team en geef ruimte om te falen.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is laissez-faire leiderschap?
-
Welke leiderschapsstijlen lijken op laissez-faire leiderschap?
De betekenis van laissez-faire is letterlijk ‘het op z’n beloop laten’. In de praktijk betekent het dat een leider met deze leiderschapsstijl een team de ruimte geeft om hun eigen werk in te delen en keuzes te maken
Democratisch leiderschap en transformationeel leiderschap gaan net als laissez-faire leiderschap uit van een hoge mate van autonomie en zelfstandigheid voor het team. De laissez-faire leiderschapsstijl is het tegenovergestelde van autocratisch leiderschap.