Coachend leiderschap

Ben jij net als Oprah Winfrey en Michelle Obama een echte cheerleader die gek is op anderen helpen? Bingo, dan past coachend leiderschap sowieso bij jou. Met deze leiderschapsstijl doe je niets liever dan anderen begeleiden en zorgen dat zij het beste uit zichzelf halen. En zo valt er nog veel meer te vertellen over deze leiderschapsstijl. Gelukkig komt dat in dit artikel allemaal voorbij, van de betekenis tot voorbeelden. Genoeg om door te spitten dus, so let’s get started.

Wat is coachend leiderschap?

Bij coachend leiderschap begeleid je jouw teamleden, maar geef je hen ondertussen voldoende ruimte om zelf met oplossingen te komen voor problemen. Je bent er dus vooral om hen aan te moedigen en aan te vullen. Als coachend leider luister je goed, stel je vragen en geef je feedback om je teamleden te helpen zelf de juiste keuzes te maken. Je creëert dus een omgeving waarin medewerkers verantwoordelijkheid nemen voor hun werk, zich ondersteund voelen en zich kunnen ontwikkelen.

Verschil situationeel en coachend leiderschap

Coachend en situationeel leiderschap worden vaak door elkaar gehaald, maar eigenlijk is coachend leiderschap een onderdeel van situationeel leiderschap. Situationeel leiderschap is gericht op het aanpassen van je leiderschapsstijl aan de situatie. Je wisselt af tussen vier rollen: coachen, motiveren, delegeren en instrueren. Welke rol je aanneemt, is afhankelijk van de ervaring en de situatie van de medewerker.

Coachend leiderschap voorbeelden

Twijfel je of coachend leiderschap iets voor jou is? Check of je je in de volgende kenmerken van coachend leiderschap herkent. Hoe meer punten je afvinkt, hoe beter deze leiderschapsstijl bij je past:

  1. Geduldig luisteren naar je teamleden en vragen stellen die hen helpen om zelf tot een oplossing te komen.
  2. Teamleden helpen bij het stellen van doelen en hen ondersteunen in het ontwikkelen van plannen om deze doelen te bereiken.
  3. Regelmatig feedback geven, zowel positief als constructief, zodat je teamleden weten waar ze zich kunnen verbeteren.
  4. Teamleden aanmoedigen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk en hen stimuleren om zelfstandig beslissingen te maken.
  5. Teamleden helpen om hun sterke punten te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Voor- en nadelen van coachend leiderschap

Als je het zo hoort, is coachend leidinggeven a dream coming true. Maar eerlijk is eerlijk: ook deze stijl heeft z’n minder sprankelende kanten. Daarom zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij. Zo kun je nog beter beslissen of coachend leiderschap bij jou en je team past.

Voordelen coachend leiderschap

Nadelen coachend leiderschap

  • Deze leiderschapsstijl vraagt veel van je tijd, omdat iedere medewerker individuele aandacht nodig heeft.
  • Coachend leiderschap is niet altijd geschikt voor elk teamlid, omdat sommige teamleden meer begeleiding nodig hebben dan anderen.
  • Door je teamleden meer verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven, is de kans op fouten groter.

Psst, op zoek naar coachend leiderschap tips? In ons artikel over coachen vind je allerlei tips om jouw coaching skills flink op te krikken. En ook voor meer artikelen over leiderschapsstijlen zit je hier goed. Van strategisch leiderschap tot directief leiderschap, wij vertellen je er alles over.

Key takeaways

  • Betekenis: coachend leiderschap houdt in dat je jouw teamleden begeleidt, maar hen wel de ruimte geeft om zelf met oplossingen voor problemen te komen.
  • Voorbeelden: je bent goed in coachend leidinggeven als je goed naar teamleden luistert en hen aanmoedigt om verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk.
  • Voordelen: voordelen van coachend leiderschap zijn dat medewerkers zich gewaardeerd en begrepen voelen en dat zij zelf hun talenten kunnen ontwikkelen.
  • Nadelen: nadelen van coachend leiderschap zijn dat het niet altijd geschikt is voor elke medewerker en dat het veel tijd in beslag neemt.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is coachend leidinggeven?

  • Coachend leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij je medewerkers helpt om zichzelf te ontwikkelen. Je stelt vragen en geeft veel feedback, wat hen helpt om zelf tot oplossingen te komen.

  • Wanneer ben ik goed in coachend leiderschap?

  • Je bent goed in coachend leiderschap als je geduldig bent, goed kunt luisteren en je medewerkers de ruimte geeft om zelf keuzes te maken.

  • Wat zijn de nadelen van coachend leiderschap?

  • Coachend leiderschap kost tijd en is in drukke tijden lastig te combineren met andere taken. Ook is het meestal niet geschikt voor al je teamleden, omdat de een meer aandacht en begeleiding nodig heeft dan de ander.