Altijd op zoek naar de nieuwste trends en interessante mensen: dat is de Belbin Brononderzoeker in een notendop. Deze enthousiaste verkenner is altijd in beweging, heeft een netwerk om U tegen te zeggen en heeft op elke vraag een antwoord. Chill om zo’n type in je team te hebben. Maar eh, pas wel op, want de Brononderzoeker haakt af als ie verveeld raakt. En dat moet je niet hebben. Meer weten over de sterke en zwakke punten van deze teamrol? Of ben je benieuwd in welke beroepen Brononderzoekers shinen? In dit artikel lees je het allemaal.
Betekenis Brononderzoeker Belbin
De Brononderzoeker is een van de negen teamrollen uit de Belbin test. Het is een mensgerichte rol. Niet verrassend dus dat de Belbin Brononderzoeker een extravert type is, zoals de ENFP en de ENTP van de 16 personalities. Deze nieuwsgierige verkenner is altijd op zoek naar nieuwe info en interessante personen en beschikt over een waslijst aan relaties. Brononderzoekers zijn gek op brainstormen, vernieuwing, ontwikkeling en improviseren. Ze zijn speels, positief en enthousiast en lijken soms net een wandelende encyclopedie. Het is wel belangrijk dat de Brononderzoeker genoeg wordt gestimuleerd, want anders laat ie dingen snel weer vallen en komen ze dus niet af.
Brononderzoeker voorbeeld
De Belbin Brononderzoeker verzamelt graag informatie buiten het team. Stel je voor: een groep bouwvakkers werkt aan een groot project in de stad. Tijdens de lunchpauze raakt een van hen aan de praat met een elektricien die aan een ander project werkt. Die vertelt enthousiast over een nieuwe techniek om kabels sneller en efficiënter te leggen. De Brononderzoeker vindt dat maar wat interessant en vraagt naar meer details. Na de pauze vertelt ie collega’s over deze nieuwe techniek en stelt ie voor om deze ook op hun eigen project toe te passen. Als klap op de vuurpijl regelt de Brononderzoeker zelfs dat de elektricien langskomt om een demonstratie te geven.
Sterke en zwakke punten Brononderzoeker Belbin
Je krijgt een nog beter beeld van de Brononderzoeker als je weet wat z’n sterke en zwakke punten zijn. Waar blinkt deze rol in uit en waar is ie minder sterk in?
Sterke punten | Zwakke punten |
---|---|
Is nieuwsgierig | Raakt snel afgeleid |
Brengt energie en positiviteit in het team | Ziet details over het hoofd |
Is communicatief sterk | Is soms te optimistisch |
Is goed in netwerken | Is impulsief en chaotisch |
Denkt outside of the box en is innovatief | Heeft moeite met structuur |
Herkenbaar? Dan ben je misschien zelf wel een Brononderzoeker volgens Belbin. Je hoeft trouwens niet alle punten af te vinken om een Brononderzoeker te zijn. Vaak neem je meerdere rollen aan en heb je dus ook sterke en zwakke punten van andere teamrollen. Welke dat zijn en met welke je juist niet overeenkomt, ontdek je door de Belbin test te doen.
Meer weten over andere teamrollen van Belbin? Check onze artikelen over de Vormer, Bedrijfsman, Zorgdrager, Plant, Monitor, Specialist, Voorzitter en Groepswerker.
De Brononderzoeker in een team
De Belbin Brononderzoeker is het teamlid dat ideeën verkent en in de groep gooit. Daardoor lijkt ie misschien creatief, maar eigenlijk voegt ie eerder dingen samen dan dat ie zelf met nieuwe ideeën komt. Het is dan ook niet gek dat de Brononderzoeker graag samenwerkt met de Plant, die wél een creatieve denker is. De Brononderzoeker gaat met deze ideeën aan de slag en zoekt naar info en middelen om ze uit te voeren. Het is handig als er ook een Monitor in het team zit, want die checkt vervolgens of de ideeën wel haalbaar zijn. Knap staaltje teamwork.
De Brononderzoeker vindt samenwerken met de Bedrijfsman vaak minder fijn. Die is erg praktisch en gestructureerd en houdt van orde en regelmaat. Dat botst weleens met de impulsieve en chaotische werkwijze van de Brononderzoeker. Ook de samenwerking met de perfectionistische en detailgerichte Zorgdrager loopt niet altijd lekker. Die vindt het maar niks dat de Belbin Brononderzoeker graag improviseert en de neiging heeft om details over het hoofd te zien.
Brononderzoeker functies
Brononderzoekers werken het liefst in een omgeving met veel sociale interactie en genoeg uitdaging, anders gaan ze zich vervelen. Voorbeelden van typische Brononderzoeker jobs zijn:
- Accountmanager
- Consultant
- Eventmanager
- Recruiter
- Reporter
- Verkoopmedewerker
Key takeaways
- De Brononderzoeker is een van de negen teamrollen van het teamrolmodel van Belbin.
- Een Brononderzoeker is erg nieuwsgierig en energiek en zoekt altijd naar nieuwe ideeën en interessante personen.
- Een Brononderzoeker raakt snel verveeld en afgeleid en ziet details over het hoofd.
- De Belbin Brononderzoeker werkt goed samen met de Plant en Monitor en minder goed met Bedrijfsman en Zorgdrager.
Klaar om te solliciteren?
Veelgestelde vragen
-
Wat is een Brononderzoeker?
-
Wat betekent het als je een Brononderzoeker bent?
-
Met welke teamrollen werkt de Brononderzoeker goed samen?
-
Met welke teamrollen werkt de Brononderzoeker minder goed samen?
-
Ben ik een Brononderzoeker?
Da’s een van de negen teamrollen van de Belbin test. De Belbin Brononderzoeker is extravert, nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe ideeën en interessante mensen.
Als Brononderzoeker ben je een echte verkenner. Je bent enthousiast en energiek en verkent graag nieuwe ideeën die van buiten het team komen. Je hebt drukte en afwisseling nodig, want zonder uitdaging raak je al snel verveeld en ineffectief.
De Belbin Brononderzoeker werkt goed samen met de creatieve Plant en analytische Monitor. Deze teamrollen vullen elkaar goed aan als het gaat om het bedenken en uitvoeren van nieuwe ideeën.
De Brononderzoeker werkt minder soepel samen met de praktische en gestructureerde Bedrijfsman en de perfectionistische Zorgdrager.
Als jij een nieuwsgierig type bent dat graag netwerkt en ideeën verkent, neem je waarschijnlijk de rol van Brononderzoeker aan. Good to know: meestal heb je meerdere rollen binnen het team. Welke dat zijn ontdek je door de Belbin test te doen.