INFP persoonlijkheid

Ben jij een INFP, ofwel een Mediator of Bemiddelaar? Heel interessant, maar de uitslag van je 16 personalities test klinkt toch vaak ingewikkeld of wat zweverig. We rather keep it simple. Lees verder voor een duidelijke uitleg van de Mediator of Bemiddelaar persoonlijkheid. We bespreken de INFP betekenis, valkuilen en sterke punten. Liever weten hoe een INFP zich op werk gedraagt? Hebben we het ook over. Handig voor jezelf, of om die INFP collega van je beter te begrijpen.

INFP betekenis

Niet heel duidelijk hè, al die letters? Let’s take a step back. Wat is een INFP (Mediator) precies? Het persoonlijkheidstype INFP (Bemiddelaar of Mediator) komt uit de 16 personalities test. Deze test geeft inzicht in jouw persoonlijkheid op 5 vlakken: Energie, Gedachten, Aard, Tactieken en Identiteit. Het persoonlijkheidstype INFP betekent het volgende:

Aspect Letter Eigenschap (Engels) Eigenschap (Nederlands) Uitleg
Energie I Introverted Introvert Halen energie uit diepe, betekenisvolle sociale interacties en rustige omgevingen.
Gedachten N Intuïtive Intuïtief Zijn vindingrijk, ruimdenkend en nieuwsgierig. Waarderen originaliteit, richten zich op betekenis en denken in mogelijkheden.
Aard F Feeling Emotioneel Vinden gevoelens uiten, empathie, sociale harmonie en samenwerking belangrijk.
Tactieken P Prospecting Zoekend Zijn flexibel en goed in improviseren. Vinden nieuwe dingen uitproberen belangrijker dan stabiliteit.

Bemiddelaar (INFP) persoonlijkheid

Combineer de eigenschappen introvert, intuïtief, emotioneel en zoekend en je krijgt het INFP-type, de Mediator of Bemiddelaar. Stil en bescheiden, dat is wat de meeste INFPs lijken. Maar je weet wat ze zeggen: stille wateren hebben diepe gronden. Dat is bij een INFP ook zo. Ze hebben een levendige fantasie, zijn gevoelig en sentimenteel en houden veel van allerlei kunstvormen, van muziek tot aan literatuur. INFPs zijn introvert, maar ook empathisch en idealistisch, waardoor ze zoeken naar diepgaande relaties. Soms voelen ze daarom een disconnect met de wereld, die flink competitief kan zijn en lang niet altijd past binnen hun ideaalbeeld.

Die vriend waar je altijd terechtkunt met problemen omdat je weet dat ie je niet zal judgen? Grote kans dat ie een INFP-type is. INFPs zijn namelijk vaak vertrouwenspersonen die meerdere kanten van een verhaal willen snappen en emoties heel serieus nemen. Maar let op, dit betekent niet dat ze het altijd met je eens zijn, want INFPs zijn echte idealisten. De drang om anderen te begrijpen clasht dus soms met hun eigen waarden. Zo snapt je INFP buddy wel dat je die vervelende collega het liefst de rest van je carrière negeert. Maar vindt ie eigenlijk dat je het uit moet praten zodat jullie weer peaceful kunnen samenwerken.

INFP-A vs. INFP-T

Good to know: in de uitslag van de 16 personalities test krijg je ook nog een A of T achter jouw persoonlijkheidstype. Daarin betekent ‘A’ Assertief en ‘T’ is Turbulent. Wat dan het verschil is tussen een INFP-A en een INFP-T? Assertieve INFPs zijn zelfverzekerder en stressbestendiger. Ze denken minder terug aan keuzes die ze in het verleden hebben gemaakt. Turbulente INFPs zijn perfectionistischer en willen zichzelf constant ontwikkelen. Ze zijn oplossingsgericht en willen problemen het liefst uit de weg hebben voordat ze groter worden.

INFP sterke punten

  • Empathisch. INFPs voelen mee met de emoties van een ander. Daardoor houden ze veel rekening met anderen en zullen ze niet snel iemand kwetsen.
  • Vrijgevig. INFPs houden van delen en doen graag een goed woordje voor een ander. Ze vinden het belangrijk dat iedereens stem wordt gehoord en dat aan iedereens behoeften wordt gedacht.
  • Open-minded. INFPs zijn net als ENFJs tolerant en doen hun best om niet te oordelen over de keuzes en meningen van een ander. Ze zijn daarom vaak vertrouwenspersonen voor hun vrienden en familie.
  • Creatief denken. INFPs hebben een sterke verbeeldingskracht en denken outside the box.
  • Gepassioneerd. INFPs zijn empathisch, hebben sterke waarden en zijn nieuwsgierig. Wanneer ze iets interessant vinden, willen ze daar hun hele ziel in stoppen.
  • Idealistisch. INFPs willen net als INFJs altijd het juiste doen, ook als dat niet makkelijk is. Ze zoeken naar betekenis in hun leven en willen de wereld een betere plek maken.

INFP valkuilen

  • Onrealistisch. INFPs zijn positieve dromers. Daarom vinden ze het lastig om te accepteren dat de wereld niet altijd perfect is.
  • Geïsoleerd. INFPs willen graag contact met anderen. Maar ze hebben in een nieuwe omgeving moeite om zichzelf te laten zien, waardoor ze zich eenzaam of geïsoleerd kunnen voelen.
  • Snel afgeleid. INFPs hebben veel fantasie en daardoor zijn ze niet altijd even productief.
  • Emotioneel kwetsbaar. INFPs zijn gevoelig voor de emoties van anderen. Da’s een van hun sterkste punten, maar het kan er ook voor zorgen dat ze de negatieve gevoelens van een ander overnemen. Zeker als ze moeite hebben met grenzen stellen.
  • Iedereen tevreden willen stellen. INFPs ontwijken conflicten het liefst en als iemand het niet met hen eens is, willen ze dat fiksen. Daarin kunnen ze zo ver gaan, dat ze soms de verantwoordelijkheid nemen voor iets wat helemaal niet hun fout is.
  • Kritisch op zichzelf. INFPs kunnen onrealistische verwachtingen van zichzelf hebben en daardoor zien ze zichzelf als nutteloos of egoïstisch.

INFP en carrière

Over het algemeen passen INFPs zich makkelijk aan, maar ze vinden het niet fijn om te werken in hectische of stressvolle omgevingen. Ze zijn ook geen fan van hiërarchie en raken gefrustreerd van competitieve werkplekken. In plaats daarvan werken ze het liefst op een plek waar iedereen zich gewaardeerd voelt en hun ideeën kan delen. Verder werken ze graag zelfstandig, maar hebben ze soms wel een push nodig, zodat ze niet afgeleid raken. Wat betreft samenwerken lijken INFP collega’s misschien stil en op de achtergrond, maar toch zijn ze vaak de personen waar anderen naar toe gaan voor hulp en advies. Daardoor houden ze op hun eigen stille manier het team bij elkaar.

INFP beroepen

INFPs halen het meeste energie uit een baan die niet alleen de rekeningen betaald, maar ook fulfilling is. Ze willen dus echt iets doen wat ze leuk vinden en waar ze anderen mee helpen. En dat kan soms best een struggle zijn als ze ook comfortabel willen leven. Ideale INFP beroepen zijn bijvoorbeeld:

Key takeaways

  • INFP (Bemiddelaar) is een van de uitkomsten uit de 16 personalities test. Dit persoonlijkheidstype staat voor introvert, intuïtief, emotioneel en zoekend.
  • INFPs lijken stil en bescheiden, maar ze hebben een rijke fantasie, zijn gevoelig, empathisch en idealistisch. Ze zoeken naar diepgaande relaties met anderen.
  • Sterke punten van INFPs zijn: empathisch, vrijgevig, open-minded, creatief denken, gepassioneerd en idealistisch.
  • Valkuilen van INFPs zijn: onrealistisch, geïsoleerd, snel afgeleid, emotioneel kwetsbaar, iedereen tevreden willen stellen en kritisch op zichzelf.
  • Op werk krijgen INFPs energie van een omgeving waar iedereen de ruimte krijg om hun ideeën te delen. Ze houden niet van hiërarchie en raken gefrustreerd van competitie.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat is een INFP persoonlijkheid?

  • INFP staat voor introvert, intuïtief, emotioneel en zoekend. Dit is de ‘Bemiddelaar’ of ‘Mediator’, een van de persoonlijkheidstypen uit de 16 personalities test.

  • Welke beroepen passen bij INFP?

  • Ideale beroepen voor INFPs zijn bijvoorbeeld adviseur, communicatiemedewerker, docent, maatschappelijk werken, psycholoog, schrijver of verpleegkundige.

  • Hoe is een INFP?

  • INFPs zijn stil en bescheiden en hebben een levendige fantasie. Ze houden veel van kunstvormen waarin ze zichzelf kunnen uitdrukken en zoeken naar diepgaande relaties met anderen. Ze zijn erg gevoelig voor de emoties van anderen.

  • Waarom zijn INFPs zo besluiteloos?

  • Dat komt waarschijnlijk doordat veel INFPs heel idealistisch zijn, maar meer de neiging hebben om te fantaseren en dagdromen in plaats van echt actie te ondernemen. Ze denken dus te lang na over de allerbeste keuze.