Chef-kok

Sissende pannen, scherpe messen en een snufje chaos: werken als chef-kok is nooit saai. En dat is ook helemaal niet gek, want je tovert niet alleen verfijnende gerechten op tafel, maar stuurt ook het keukenpersoneel aan. Als chef-kok ben je namelijk de manager en eindeverantwoordelijke in de keuken. Benieuwd wat daar allemaal bij komt kijken? Of wil je weten wat het salaris van een chef-kok is? In dit artikel delen we alle ins en outs over dit uitdagende beroep, dus lees lekker mee.

Wat is een chef-kok?

Chef-kok is de hoogste rang in een professionele keuken. In deze functie, die ook wel executive chef, chef de cuisine of keukenchef wordt genoemd, ben je eindverantwoordelijk voor alles wat er in de keuken gebeurt. De sous-chef helpt je daarbij. Samen sturen jullie de zelfstandig werkend koks en ander keukenpersoneel aan, zoals keukenhulpen en afwassers. Kortom: je hebt als chef-kok een belangrijke rol in de keuken en zorgt ervoor dat de gasten een positieve horeca-ervaring beleven.

Salaris chef-kok 2025

Ook niet onbelangrijk: wat verdient een chef-kok? Reken in deze functie op een salaris tussen de € 2.800 en € 4.500 bruto per maand. Waar dat verschil ’m in zit? In ervaring, bijvoorbeeld. Als startende chef-kok ligt je loon vaak lager dan wanneer je jezelf al wat jaren bewezen hebt in deze rol. Ook je werkgever heeft invloed op je salaris. Je krijgt waarschijnlijk meer betaald bij een sterrenrestaurant dan bij een eetcafé, om maar wat te noemen.

Wat doet een chef-kok?

Als chef-kok ben je de leider van de keuken, zowel op organisatorisch als op creatief vlak. Je zorgt voor een efficiënte indeling en organisatie van de keuken. Daarnaast geef je leiding aan de hele keukenbrigade. Een baan als chef-kok heeft natuurlijk ook een culinaire kant. Je bereidt de lekkerste gerechten, waarbij je vaak focust op creativiteit en presentatie. Ook houd je de kwaliteit van de ingrediënten en gerechten in de gaten en bedenk je nieuwe menu’s. Daarbij houd je rekening met de seizoenen, trends en wensen van de gasten. Het spreekt voor zich dat je tijdens je werk in de keuken altijd de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften naleeft.

En die organisatorische kant dan? Daarbij hoort bijvoorbeeld dat je als chef-kok de taken verdeelt en voor een soepele samenwerking zorgt. Verder houd je de voorraad op peil door bestellingen te plaatsen, maak je de werkroosters en plan je de dagelijkse keukenactiviteiten. Zo kan iedereen goed aan de slag. Al deze taken doe je samen met de sous-chef.

Taken van een chef-kok

  • Keukenpersoneel begeleiden en aansturen.
  • Zorgen voor een efficiënte indeling en organisatie van de keuken.
  • Presentatie en kwaliteit van gerechten controleren.
  • Gerechten bereiden.
  • Menu’s samenstellen of vernieuwen.
  • Ingrediënten en andere keukenproducten bestellen.
  • Werkroosters maken en budgetten opstellen.

Chef-kok opleiding

Zoek je een opleiding tot chef-kok? De mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Kok bereidt je het best voor op deze job. Dit is een gespecialiseerde opleiding waarin je je kunt verdiepen in specifieke keukens of technieken. Die kennis komt goed van pas als je in een hoogwaardige keuken aan de slag wilt. Daarnaast werk je tijdens deze opleiding aan je leidinggevende skills. Ook met een andere koksopleiding kun je (uiteindelijk) chef-kok worden. Denk aan de mbo-2-opleiding Kok en de mbo-3-opleiding Zelfstandig Werkend Kok.

Welke koksopleiding je ook afrondt, in de meeste gevallen heb je eerst praktijkervaring in de keuken nodig voor dat je als chef-kok aan de slag kunt. Je start bijvoorbeeld als leerling-kok of zelfstandig werkend kok en kunt stap voor stap doorgroeien tot de hoogste rang.

Competenties chef-kok

Tuurlijk moet je als chef-kok de sterren van de hemel koken. Daarom is het belangrijk dat je verschillende kooktechnieken in de vingers hebt en je verstand hebt van ingrediënten en bereidingswijzen. Maar ook bepaalde competenties zijn onmisbaar als je succesvol wilt zijn in deze functie. Een goede chef-kok is bijvoorbeeld creatief. Je moet namelijk steeds weer nieuwe gerechten bedenken en menu’s samenstellen die aantrekkelijk en verrassend zijn. Ook moet je het keukenpersoneel aansturen en motiveren, dus leidinggevende en communicatieve vaardigheden komen zeker van pas.

Tot slot heb je als chef-kok organiserende taken. Daarom is het wel zo handig als je goed kunt plannen en organiseren. Je overziet wat er moet gebeuren en houdt zoveel mogelijk de controle. Natuurlijk gebeurt er ook weleens iets onverwachts. Dan schiet je niet in de stress, maar ga je oplossingsgericht te werk.

Klaar om chef-kok te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een cv voor de horeca maakt of hoe je jezelf voorstelt tijdens een sollicitatiegesprek.


Key takeaways

  • Chef-kok is de hoogste rang en eindverantwoordelijke in een professionele keuken.
  • Het salaris van een chef-kok ligt meestal tussen de € 2.800 en € 4.500 bruto per maand.
  • Taken zijn keukenpersoneel aansturen, kwaliteitscontroles uitvoeren, gerechten bereiden, inkopen doen, werkroosters maken en menu’s samenstellen.
  • Om chef-kok te worden, kun je de mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Kok volgen. Je hebt vooral veel praktijkervaring nodig voor dit vak.
  • Belangrijke competenties van een chef-kok zijn creativiteit, leiderschap, communicatieve vaardigheden, plannen en organiseren, stressbestendig en oplossingsgerichtheid.

Veelgestelde vragen

  • Wat doet een chef-kok?

  • Als chef-kok werk je in een professionele keuken als manager. Daar ben je eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de gerechten en het keukenpersoneel. Je organiseert de werkzaamheden, stelt menu’s samen, doet inkopen en kookt zelf ook mee.

  • Wat is het salaris van een chef-kok?

  • Meestal ligt het salaris van een chef-kok tussen de € 2.800 en € 4.500 bruto per maand. Wat je precies verdient, hangt onder andere af van je ervaring en werkgever.

  • Hoe word je chef-kok?

  • Om chef-kok te worden volg je een mbo-opleiding tot kok. Bijvoorbeeld de opleiding Kok (niveau 2), Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) of Gespecialiseerd Kok (niveau 4). Om uiteindelijk leidinggevende te kunnen worden, moet je eerst genoeg praktijkervaring opdoen.

  • Waar werkt een chef-kok?

  • Als chef-kok werk je in de keuken van een horecagelegenheid. Je kunt bij een lokaal restaurant aan de slag, maar ook bij een luxe zaak met een Michelinster. Of misschien lijkt het je leuk om in een grote bedrijfskeuken of de keuken van een ziekenhuis te gaan werken. Jij kiest.

  • Wanneer ben je een chef-kok?

  • Je bent een chef-kok als je de leiding hebt over een keuken en verantwoordelijk bent voor het menu, de bereiding van gerechten en het aansturen van het keukenpersoneel.

  • Welk niveau is chef-kok?

  • Chef kok is de hoogste rang in de keuken. Wat opleiding betreft heb je als chef-kok vaak een mbo-opleiding gevolgd.