Sous-chef

Klaar voor een mooie uitdaging in de keuken? Als sous-chef ben je de rechterhand van een topchef. Daarvoor moet je wel wat in je mars hebben. Je hebt namelijk niet alleen te maken met hete pannen, maar ook met strakke deadlines en veeleisende gasten. Benieuwd wat voor taken een sous-chef allemaal heeft, of wat het salaris van een sous-chef is? Op deze pagina komt het allemaal voorbij. Zo weet je binnen de kortste keren of deze functie in de keuken bij je past.

Wat is een sous-chef?

Sous-chef, ook wel souschef genoemd, is Frans voor ‘onderchef’. Het is de tweede rang in een professionele keuken. In deze functie ben je de rechterhand van de chef-kok. Samen sturen jullie het keukenpersoneel aan. Is de chef-kok een keer afwezig? Dan ben jij de vervanger en dus de eindverantwoordelijke in de keuken. Als sous-chef heb je nog wat meer verantwoordelijkheden dan een zelfstandig werkend kok, die onder jullie leiding werkt. Kortom: je bent een belangrijk onderdeel van de keukenbrigade.

Sous-chef salaris 2025

Geef maar toe, je bent benieuwd naar het salaris van een sous-chef. Meestal ligt dat ergens tussen het minimumloon en € 4.000 bruto per maand. Best een brede range, maar dat komt omdat je salaris als sous-chef afhangt van onder andere je ervaring en werkgever. Als junior sous-chef start je soms rond het minimumloon, maar dat loopt vanzelf op als je meer ervaring opdoet. De hoogste lonen zijn voor senior sous-chefs die bij een goed restaurant werken.

Wat doet een sous-chef?

Als sous-chef ondersteun je de chef-kok op verschillende manieren met het keukenmanagement. Zo help je met het plannen en organiseren van de keukenactiviteiten. Ook stuur je het overige keukenpersoneel aan, zoals de zelfstandig werkend koks, keukenhulpen en afwassers. Jij zorgt ervoor dat iedereen z’n werk goed en efficiënt uitvoert. Daarbij houd je in de gaten of de smaak en presentatie van de gerechten aan de standaard voldoen, zodat klanten de kwaliteit krijgen die ze mogen verwachten. Ook check je of iedereen volgens de hygiënevoorschriften werkt.

Voordat de drukte in de keuken losbarst help je met de mise-en-place. Dat houdt in dat jullie alvast ingrediënten voorbereiden en alles klaarzetten wat nodig is tijdens het koken. Dat scheelt een hoop stress. Als sous-chef help je ook met het bereiden van gerechten, want je bent en blijft natuurlijk een kok. Bij uitdagingen in de keuken, zoals onverwachte personeelstekorten of dieetwensen van gasten, vind je snel een passende oplossing. Tot slot houd je de voorraad in de gaten en bedenk je samen met de chef-kok nieuwe gerechten.

Taken van een sous-chef

  • Keukenpersoneel aansturen.
  • De chef-kok vervangen bij afwezigheid.
  • De dagelijkse werkzaamheden plannen.
  • Voor een georganiseerde en schone werkomgeving zorgen.
  • De kwaliteit en presentatie van gerechten controleren.
  • De hygiënevoorschriften naleven.
  • Helpen met de mise-en-place.
  • Gerechten bereiden.
  • Nieuwe gerechten en menu’s ontwikkelen met de chef-kok.
  • De voorraad bijhouden en ingrediënten bestellen.

Waar werkt een sous-chef?

Als sous-chef kun je in professionele keukens aan de slag. Vooral in keukens waar hoogwaardige maaltijden worden bereid komt deze functie voor. Dat kan bijvoorbeeld de keuken zijn van een kleine bistro, een luxe sterrenrestaurant of misschien wel een hotel of resort. Een andere optie is om aan de slag te gaan in een ziekenhuis of zorginstelling. Daar vind je vaak grote keukens waar je de werkzaamheden in de goede banen kunt leiden. Het is aan jou in wat voor soort keuken je straks als sous-chef de lekkerste gerechten klaarmaakt.

Sous-chef opleiding

Er bestaat geen specifieke sous-chef opleiding, maar er zijn wel een aantal andere opleidingen op het gebied van koken. Als je graag direct na je opleiding als sous-chef aan de slag wilt, kun je het best kiezen voor de mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Kok. Tijdens deze opleiding leer je namelijk niet alleen (gespecialiseerde) kooktechnieken, maar werk je ook aan je leidinggevende skills. Handig, want leiderschap is heel belangrijk in deze functie.

Een andere optie is de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3). Dit is een basisopleiding die alle belangrijke kooktechnieken en -vaardigheden behandelt. Na afronding kun je in een keuken aan de slag, meestal als zelfstandig werkend kok. Vanuit die functie kun je doorgroeien tot sous-chef.

Klaar om sous-chef te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een motivatiebrief voor de horeca schrijft of hoe je een cv lay-out kiest.


Key takeaways

  • Een sous-chef is de rechterhand van de chef-kok en de tweede rang in de keuken.
  • Het sous-chef salaris ligt meestal tussen het minimumloon en € 4.000 bruto per maand.
  • Taken zijn keukenpersoneel aansturen, helpen met de mise-en-place, gerechten bereiden, de kwaliteit controleren, de voorraad bijhouden en nieuwe menu’s bedenken.
  • Een sous-chef werkt in een professionele keuken. Bijvoorbeeld van een luxe restaurant, bistro, hotel of zorginstelling.
  • De mbo-4-opleiding Gespecialiseerd Kok bereidt je het best voor op een baan als sous-chef.

Veelgestelde vragen

  • Wat is de taak van een sous-chef?

  • Als sous-chef is het assisteren van de chef-kok jouw belangrijkste taak. Je stuurt keukenpersoneel aan, organiseert en plant werkzaamheden, kookt zelf lekker mee en controleert de kwaliteit van de gerechten.

  • Wat verdient een sous-chef?

  • Als sous-chef ligt je salaris ergens tussen het minimumloon en € 4.000 bruto per maand. Wat je precies verdient, hangt vooral af van je ervaring en het soort werkgever.

  • Wat is het verschil tussen een keukenchef en een sous-chef?

  • De keukenchef of chef-kok is eindverantwoordelijk voor de keuken. Als sous-chef assisteer je daarbij en draag je de eindverantwoordelijkheid alleen als de chef-kok er niet is. Je staat dus een rang lager dan de keukenchef.