Zelfstandig werkend kok

Als zelfstandig werkend kok verwen je gasten dagelijks met de lekkerste gerechten. Van een perfect gegrilde steak tot desserts om je vingers bij af te likken, jij tovert het op tafel. Maar eh, hoe zelfstandig is deze job eigenlijk? Welke taken heb je als zelfstandig werkend kok allemaal? En welk salaris kun je verwachten? In dit artikel komt het allemaal voorbij, zodat je snel ontdekt of dit echt de job is voor jou.

Wat is een zelfstandig werkend kok?

Een zelfstandig werkend kok is een ervaren kok die zelfstandig gerechten bereidt. Je werkt vaak onder leiding van een chef-kok of sous-chef, die hoger in de rangorde staan dan jij, maar hebt de skills om zonder constante begeleiding te werken. Als zelfstandig werkend kok run je vaak ook een bepaald deel van de keuken, zoals de koude keuken, warme keuken of patisserie. Je bent dan tegelijkertijd een chef de partie: een zelfstandig werkend kok met een bepaalde specialisatie.

Salaris zelfstandig werkend kok 2025

Geef maar toe, je bent razend benieuwd wat deze job je oplevert. Oftewel: wat verdient een zelfstandig werkend kok? Dat hangt vooral af van je ervaring, de locatie waar je werk en het type werkgever. Meestal verdien je als starter rond het minimumloon en loopt dit op tot zo’n € 3.500 bruto per maand. Je salaris groeit verder door als je promotie maakt tot sous-chef of uiteindelijk chef-kok. In die functies heb je namelijk nog meer (leidinggevende) verantwoordelijkheden.

Functieomschrijving zelfstandig werkend kok

Als zelfstandig werkend kok bereid je zelfstandig gerechten in een keuken. Je let daarbij op kwaliteit, presentatie en natuurlijk hygiëne. Zo laat je gasten echt genieten. Tijdens het koken pas je verschillende technieken toe en werk je met diverse ingrediënten. Om ervoor te zorgen dat de gerechten snel en tegelijkertijd op tafel staan, organiseer je je werk goed en stel je prioriteiten. Om dit ook tijdens piekmomenten te kunnen bolwerken, doe je op rustige momenten alvast het voorbereidende werk. Denk aan groenten wassen en snijden, vlees marineren, kaas raspen en sauzen en bouillons maken. Dit heet mise-en-place. Soms helpt een keukenhulp je daarbij.

Koken is jouw belangrijkste, maar zeker niet enige taak. Je houdt je als zelfstandig werkend kok ook bezig met voorraadbeheer. Je houdt bij welke ingrediënten bijna op zijn en plaatst in overleg met de chef-kok en/of sous-chef bestellingen. Soms help je hen ook bij het samenstellen van een nieuwe menukaart of brainstormen jullie over nieuwe gerechten. Ook met het andere keukenpersoneel werk je nauw samen. Je assisteert je collega’s waar nodig en stuurt keukenhulpen aan, zodat het werk in de keuken zo soepel mogelijk verloopt.

Taken van een zelfstandig werkend kok

  • Zelfstandig gerechten bereiden.
  • Gerechten garneren en presenteren volgens de richtlijnen.
  • Ingrediënten en werkzaamheden voorbereiden (mise-en-place).
  • Voor een georganiseerde en schone werkplek zorgen.
  • De kwaliteit en versheid van ingrediënten controleren.
  • De smaak, gaarheid en presentatie van gerechten bewaken.
  • De HACCP-richtlijnen naleven.
  • De voorraad beheren, tekorten signaleren en bestellingen plaatsen.
  • Helpen bij het samenstellen van nieuwe menukaarten.
  • Keukenhulpen aansturen.

Waar werkt een zelfstandig werkend kok?

Dat verbaast je vast niet: overal waar professioneel wordt gekookt, kun je als zelfstandig werkend kok aan de slag. Het is maar net wat voor soort eten jij graag klaarmaakt en wat voor skills je in huis hebt. Bereid je straks verfijnde gerechten in een luxe restaurant, of maak je liever patiënten in het ziekenhuis blij met een lekkere maaltijd? Ook een baan bij een cateringbedrijf, in een hotel, bedrijfskantine of misschien zelfs op een cruiseschip behoort tot de mogelijkheden.

Zelfstandig werkend kok opleiding

Om als zelfstandig werkend kok te kunnen werken is ‘aardig kunnen koken’ niet voldoende. Je komt het verst met de vakopleiding Zelfstandig Werkend Kok op mbo-niveau 3. Deze opleiding bestaat als bol- (voornamelijk naar school, afgewisseld met stages) en als bbl-variant (werken en leren), dus je combineert theorie altijd met praktijkervaring. Tijdens de opleiding maak je kennis met verschillende kooktechnieken en -vaardigheden, doe je de nodige voedselkennis op en leer je hygiënisch werken. Ook maak je kennis met allerlei recepturen en leer je hoe je je werk in de keuken plant en organiseert.

Na afronding van de opleiding kun je als zelfstandig werkend kok aan de slag. Let op dat sommige werkgevers wel aanvullende eisen stellen rondom hygiënisch werken, zoals een bewijs ‘Sociale Hygiëne’. Je kunt ook nog even verder studeren door bijvoorbeeld de mbo-opleiding Gespecialiseerd Kok (niveau 4) te volgen. Je doet dan specialistische kennis op en kunt in topkeukens aan de bak. Je hebt deze opleiding ook nodig als je wilt doorgroeien tot sous-chef of chef-kok.

Klaar om zelfstandig werkend kok te worden?

Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een cv voor de horeca maakt of welke aanhef je voor je motivatiebrief gebruikt.


Key takeaways

  • Een zelfstandig werkend kok is iemand die zelfstandig gerechten bereidt in een professionele keuken.
  • Het salaris van een zelfstandig werkend kok ligt tussen het minimumloon en € 3.500 bruto per maand.
  • Taken zijn gerechten bereiden, garneren en presenteren, mise-en-place, de kwaliteit in monitoren, voorraadbeheer, de hygiënerichtlijnen naleven en meedenken over het menu.
  • Je werkt in een restaurant, bedrijfskantine, zorginstelling, bij een cateringbedrijf of op een andere plek met een professionele keuken.
  • Met de mbo-opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) bereid je je goed voor op deze baan.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een zelfstandig werkende kok?

  • Dat is een kok die in een professionele keuken zelfstandig gerechten bereidt. Je staat in deze functie wel onder leiding van een sous-chef of chef-kok, maar hebt tijdens het werk niet constant begeleiding nodig.

  • Welk niveau is zelfstandig werkend kok?

  • Zelfstandig werkend kok is een functie op mbo-niveau 3. In de keuken sta je in de rangorde onder de chef-kok en de sous-chef, maar boven de commis de cuisine (een beginnend kok) en de keukenhulpen.

  • Wat verdient een zelfstandig werkend kok?

  • Het salaris van een zelfstandig werkend kok ligt ongeveer tussen het minimumloon en € 3.500 bruto per maand, afhankelijk van ervaring, locatie en werkgever.