Als horecamedewerker hoef je je niet te vervelen. Een dienblad met wijnglazen door een druk restaurant manoeuvreren, tientallen bestellingen correct in de kassa invoeren, een kast vol bierglazen poleren… Al die verschillende taken maakt de job vlot en uitdagend. Ben je benieuwd of werken als medewerker horeca iets voor jou is? Dan wil je vast meer weten over de taken en welke skills je nodig hebt. En ook belangrijk: wat verdien je eigenlijk in de horeca? Wij praten je bij, zodat je straks vol energie op een toffe horecamedewerker vacature kunt solliciteren. Sta jij straks misschien wel cocktails te shaken in je favo bar.
Op deze pagina

Wat is een horecamedewerker?
Een medewerker in de horeca. Ja, hoor, flauw. The thing is, wat jouw baan als horecamedewerker inhoudt, is sterk afhankelijk van je werkplek. Zo ziet je takenpakket in een restaurant er heel anders uit dan in een ziekenhuis of bedrijfskantine. Eén ding blijft altijd hetzelfde: je werkt in een horecazaak en hebt een allround functie. Je pakt dus verschillende taken op, afhankelijk van waar extra handen nodig zijn. De ene keer help je de afwassers een handje en de andere keer versterk je de bediening. Wie weet help je de chef-kok ook weleens in de keuken met bitterballen bakken of broodjes beleggen.
Salaris horecamedewerker 2025
Horecamedewerker is een populaire bijbaan voor studenten. Maar hoeveel verdien je dan in de horeca? Als je onder de 21 bent, krijg je waarschijnlijk het minimumjeugdloon of iets daarboven. Boven de 21 geldt het minimumloon. Als je meer ervaring hebt of als je werkgever een hoger loon geeft dan in de horeca cao staat, ligt je salaris als horecamedewerker wat hoger. Maximaal verdien je zo’n € 3.000 bruto per maand. Let op dat je ook vaak fooi krijgt in de horeca. Vraag aan je werkgever hoe dit geregeld wordt, want soms mag je de fooi die je krijgt zelf houden. In andere gevallen gaat het in een potje dat aan het eind van de maand onder alle horecamedewerkers wordt verdeeld.
Heb je een bijbaan in de horeca? Dan is de kans groot dat je een all-in loon krijgt. Dit betekent dat je vakantiegeld en de uitbetaling van je vakantiedagen al in je loon als horecamedewerker verwerkt zijn. Daardoor ligt je salaris als horecamedewerker hoger dan het minimumloon. Maar je krijgt je vakantiedagen en vakantiegeld niet meer apart uitbetaald.
Wat doet een horecamedewerker?
Jij bent als allround horecamedewerker de vliegende keep in de horecazaak waar je werkt. Misschien krijg je een wisselend rooster, waardoor je de ene keer in de bediening staat en de andere keer in de keuken. Of je wisselt je taken gedurende de werkdag af. In ieder geval zorg je dat de workflow in de zaak goed verloopt. Je neemt bestellingen op bij klanten en verwerkt deze in de kassa. Heb je bardienst? Dan zet je de bestelling met drinken klaar voor de bedieningsmedewerkers. Biertjes tappen, wijntjes schenken, cocktails shaken, jij kan het allemaal. Soms breng je als horecamedewerker zelf dat volle dienblad weg, een andere keer zet je deze klaar voor je collega, zodat jij verder kunt met de volgende bestelling.
Ook van afwassen en helpen in de keuken ben jij niet vies. Bestek poleren kun jij razendsnel en je helpt de keukenmedewerkers graag een handje met het klaarzetten van borden en snijden van groenten. Aan het einde van de dag help je als horecamedewerker met schoonmaken, zodat de zaak de volgende dag weer spic en span is voor de volgende werkdag.
Taken van een horecamedewerker
- Bestellingen opnemen bij klanten en in de kassa verwerken.
- Drankjes schenken en klaarzetten.
- Drankjes en gerechten rondbrengen.
- Helpen met afwassen en poleren.
- Keukenpersoneel helpen met kleine taken in de keuken.
- De zaak schoonmaken en netjes houden.
- Bijspringen waar het nodig is.
- Vragen van klanten beantwoorden.
Waar werkt een horecamedewerker?
Denk je aan een baan in de horeca, dan denk je al snel aan een restaurant, lunchroom, koffiezaak of bar. Maar je kunt op nog veel meer andere plekken werken. Wat dacht je van een job als horecamedewerker in een ziekenhuis of zorginstelling? Of een bedrijfskantine? En zelfs werken als horecamedewerker in de McDonald’s of een andere fastfoodketen is mogelijk. Jij kiest dus helemaal zelf waar je aan de bak gaat.
Competenties van een horecamedewerker
Om te kunnen werken als horecamedewerker is een opleiding bijna nooit nodig. Tuurlijk is het wel handig om een horeca of hospitality gerelateerde opleiding te volgen als je graag verder wilt groeien in het vak. Maar voor een bijbaan in de horeca is het vooral belangrijk dat je veel zin hebt om hard te werken en je hoofd koel houdt bij een beetje stress. Werken in de horeca kan namelijk behoorlijk hectisch zijn en de drukte komt met pieken en dalen. Daarom is het handig als je snel schakelt, flexibel bent en graag bijspringt waar hulp nodig is. Behulpzame en proactieve types zitten dus goed op hun plek in een baan als horecamedewerker.
Klaar om horecamedewerker te worden?
Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een motivatiebrief voor horecamedewerker schrijft of je voorbereidt op een sollicitatiegesprek in de horeca.
Key takeaways
- Betekenis: een horecamedewerker is een allround medewerker in een horecazaak die verschillende taken oppakt.
- Salaris: een horecamedewerker verdient tussen het minimum(jeugd)loon en € 3.000 bruto per maand.
- Taken: bestellingen opnemen bij klanten en in de kassa verwerken, helpen met afwassen en poleren, keukenpersoneel helpen met kleine taken, bijspringen waar het nodig is.
- Werkplek: bijvoorbeeld een restaurant, lunchroom, koffiezaak, bar, ziekenhuis, zorginstelling of bedrijfskantine.
- Je hebt nodig: je bent stressbestendig, flexibel, behulpzaam en proactief. Je kunt snel schakelen en houdt van hard werken.
Overzicht horecamedewerker
Veelgestelde vragen
-
Wat is een horecamedewerker?
-
Wat verdien je als horecamedewerker?
-
Welke functies zijn er in de horeca?
Een horecamedewerker is een allround medewerker in een horecazaak, zoals een restaurant of bedrijfskantine. In deze functie pak je verschillende taken op en spring je bij waar hulp nodig is, bijvoorbeeld in de bediening, in de keuken of achter de bar.
Het gemiddeld loon van een horecamedewerker ligt tussen het minimumloon en € 3.000 bruto per maand. Da’s op fulltime basis. Hier bovenop krijg je vaak nog fooi.
Naast een allround horecamedewerker, kun je in de horeca ook werken als onder andere afwasser, medewerker bediening, barista of chef-kok.