Een dienblad vol wijnglazen dragen? Daar draai jij je hand niet voor om als medewerker bediening. Je weet precies hoe je jouw dienblad het beste balanceert en manoeuvreert zo over het drukke terras naar de juiste tafel. En door naar de volgende bestelling. Yep, da’s ongeveer hoe het werk van een bedieningsmedewerker eruitziet. Maar wat verdien je eigenlijk in de bediening van de horeca? En welke taken heb je nog meer als medewerker in de bediening in de horeca? Deze functieomschrijving maakt het allemaal duidelijk. Liever meteen solliciteren op een leuke job in de bediening? Kan ook, klik dan meteen door naar onze vacatures.
Op deze pagina

Wat is een medewerker bediening?
De bediening is het team in een horecazaak dat eten en drinken rondbrengt en bestellingen opneemt bij klanten. Een medewerker bediening of serveerder ‘bedient’ dus alle gasten. Ze bereiden niet het eten voor en schenken geen drankjes, maar zorgen er puur voor dat alle versnaperingen op de juiste plek terechtkomen. Je loopt als bedieningsmedewerker dus constant heen en weer.
Sommige serveerders pakken alle taken in de bediening op: ze nemen bestellingen op, brengen drankjes rond en serveren het eten uit. Maar in andere horecazaken is er een verschil tussen een bedieningsmedewerker die bestellingen opneemt en een zogenaamde ‘runner’ in de horeca. Runners serveren alleen gerechtjes uit. Deze functie zie je bijvoorbeeld vaak in all-you-can-eat restaurants, omdat daar heel veel eten wordt uitgeserveerd.
Salaris medewerker bediening in de horeca 2025
Scoor je een bijbaan als medewerker bediening? Je salaris ligt dan meestal rond het minimumloon, of het minimumjeugdloon als je onder de 21 jaar bent. Naarmate je meer ervaring opdoet in de job, kun je meer gaan verdienen. Het salaris in de horeca in de bediening ligt maximaal rond de € 3.000 bruto per maand. Houd er rekening mee dat je vaak ‘s avonds, in het weekend en op feestdagen werkt in de horeca. Daar krijg je in deze sector meestal geen toeslag voor.
Wel krijg je nog een lekkere fooi bovenop je salaris als medewerker bediening. In sommige horecazaken houd je als medewerker bediening zelf de fooi die je krijgt. In andere zaken gaat alle fooi in een pot die eerlijk wordt verdeeld aan het einde van de dag. Check dus even bij je werkgever hoe dit in jullie team werkt.
Taken van een medewerker bediening in de horeca
Werk je als medewerker bediening? Dan is bestellingen opnemen en drankjes en gerechten serveren jouw grootste verantwoordelijkheid. Je verwelkomt gasten, wijst hen naar een tafel, brengt eventueel de menukaart langs en neemt hun bestelling op zodra ze een besluit hebben gemaakt. Soms krijg je een vraag over een gerecht of willen gasten advies. Daar sta jij natuurlijk altijd voor open. Je weet precies welk wijntje het beste bij de chef special past en geeft zonder problemen allergeneninformatie door. Weet je iets niet? Dan vraag je het vlug na bij je manager, zodat de gast snel geholpen wordt. Vervolgens voer jij de bestelling in op je smartphone of direct in de kassa.
Werk je in een grote horecazaak als medewerker bediening? Dan zetten de barmedewerkers de drankjes voor je klaar. In andere zaken duik je zelf de koelkast in. Je draagt de drankjes handig naar de juiste tafel en serveert ze uit. Weet jij nog wie de chardonnay had besteld en wie de rosé? Gerechten worden klaargemaakt door de chef-kok en keukenmedewerkers. Je krijgt een seintje zodra alles ready is, haalt het eten op en serveert dit vervolgens ook weer netjes uit. ‘Is alles naar wens?’ Zo ja, dan ga je door naar de volgende klant. Is er een probleem? Jij lost het meteen op. Alles voor tevreden klanten.
Medewerker bediening horeca functieomschrijving
- Gasten verwelkomen en naar een tafel helpen.
- Menukaarten uitdelen en bestellingen opnemen.
- Vragen over gerechten beantwoorden en advies geven.
- Drankjes en gerechten uitserveren.
- Monitoren of alles in orde is en eventuele problemen oplossen.
- Tafels afruimen en schoonmaken zodra de gasten vertrokken zijn.
- Overige schoonmaakwerkzaamheden aan het einde van de werkdag.
Opleiding en competenties medewerker bediening horeca
Je hebt geen opleiding nodig om in de bediening in de horeca te werken. Het is een populaire bijbaan voor studenten, omdat je vaak in de avond of het weekend moet werken. Zo is de job dus perfect te combineren met colleges of andere bezigheden doordeweeks. Welke competenties je nodig hebt voor de functie medewerker bediening? Het is belangrijk dat je je hoofd altijd koel houdt en stressbestendig bent, want werken in de horeca, zeker in de bediening, kan soms best stressvol zijn. Je moet prioriteiten kunnen stellen: welke klant help je eerst? Ook sterke communicatieve skills zijn onmisbaar, want je werkt nauw samen met je collega’s. In je eentje kun je geen heel restaurant runnen, dus jij en je collega’s moeten duidelijke afspraken maken en elkaar constant op de hoogte houden.
Ben je daarnaast een behulpzaam type en blijf je altijd vriendelijk? Bonuspunten voor jou, want het is belangrijk dat gasten zich welkom voelen. Als medewerker bediening ben jij echt het gezicht van de horecazaak en je wilt natuurlijk dat gasten een andere keer weer terugkomen of misschien zelfs een leuke review of TikTok posten.
Klaar om medewerker bediening te worden?
Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een cv voor een horecafunctie maakt of je een sollicitatiegesprek in de horeca voorbereidt.
Key takeaways
- Betekenis: een medewerker bediening is verantwoordelijk voor het bedienen van gasten in een horecazaak. Denk aan bestellingen opnemen en uitserveren.
- Salaris: een medewerker bediening verdient tussen het minimumloon en € 3.000 bruto per maand.
- Taken: een medewerker bediening verwelkomt gasten, neemt bestellingen op, beantwoordt vragen over gerechten en serveert drankjes en gerechten uit.
- Je hebt nodig: je bent stressbestendig, kunt goed prioriteren, hebt sterke communicatieve skills en bent goed in samenwerken.
Overzicht medewerker bediening
Vacatures medewerker bediening
Veelgestelde vragen
-
Hoe noem je iemand die werkt in de bediening?
-
Wat is een medewerker bediening?
-
Hoeveel verdien je als medewerker bediening?
-
Wat zijn de taken van een medewerker bediening in de horeca?
Daar zijn verschillende namen voor, zoals medewerker bediening, bedieningsmedewerker, serveerder en serveerster.
Een medewerker bediening werkt in de bediening in de horeca. In deze functie bedien je gasten, bijvoorbeeld door bestellingen op te nemen en gerechten uit te serveren.
Meestal ligt je salaris als medewerker bediening rond het minimumloon of minimumjeugdloon. Je kunt op fulltime basis maximaal zo’n € 3.000 bruto per maand verdienen in deze functie.
Een medewerker bediening verwelkomt gasten, deelt menukaarten uit, neemt bestellingen op, beantwoord vragen over gerechten en drankjes, serveert het eten en drinken uit en lost eventuele problemen op.