Omring jij je graag met de lekkerste gerechten en drankjes? Dan is een baan als F&B manager je op het lijf geschreven. F&B staat namelijk voor (je raadt het al) ‘food and beverage’. Maar wat zijn de taken van een food and beverage manager? En wat kun je verwachten qua salaris? Lees snel verder, want in onze F&B manager functieomschrijving vind je alle info.
Op deze pagina

Wat is een F&B manager?
Als F&B manager houd je je de hele dag bezig met hapjes en drankjes (food and beverages). Je vindt deze functie vooral in hotels, restaurants, op evenementenlocaties of bij andere horecagelegenheden. Van het menu samenstellen tot de inkoop van ingrediënten en het aansturen van personeel: als food and beverage manager regel je het allemaal. De taken van een F&B manager hebben veel gemeen met die van een cateringmanager. Niet gek dus dat deze functies soms gecombineerd worden.
Taken van een F&B manager
- Het horeca- en cateringpersoneel trainen en aansturen.
- Menu’s en drankkaarten opstellen in samenwerking met chefs en sommeliers.
- De kwaliteit en presentatie van gerechten en drankjes bewaken.
- Ingrediënten inkopen en de drankvoorraad regelen.
- Budgetteren en kostenbeheer regelen voor food and beverage afdelingen.
- Zorgen dat medewerkers de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften naleven.
- Contact onderhouden met bijvoorbeeld leveranciers.
Als F&B manager heb je verschillende functieniveaus. Als junior food and beverage manager werk je vooral ondersteunend en leer je de kneepjes van het vak. Een medior food and beverage manager heeft al wat ervaring en krijgt meer verantwoordelijkheden, zoals een klein team van horeca- en cateringpersoneel aansturen en werkprocessen optimaliseren. Een senior food and beverage manager heeft de eindverantwoordelijkheid.
Salaris F&B manager 2025
Je salaris als F&B manager hangt af van verschillende factoren, zoals je werkgever en functieniveau. Omdat F&B manager een verantwoordelijke functie is, levert deze job je sowieso een lekker zakcentje op. Als junior food and beverage manager start je salaris rond de € 3.200 bruto per maand. Dit kan oplopen tot € 4.300 bruto per maand voor een senior food and beverage manager. Ook mooi meegenomen: als je op onregelmatige werktijden werk, krijg je extra toeslagen.
Salaris F&B manager 2025 | Salaris per maand |
---|---|
Junior food & beverage manager | € 3.200 |
Medior food & beverage manager | € 3.750 |
Senior food & beverage manager | € 4.300 |
Jouw werkdag als F&B manager
Omdat je als F&B manager veel verschillende taken hebt, ziet je werkdag er altijd anders uit. Om je een idee te geven: de ochtend begint met een teamoverleg waarin je samen met de medewerkers de planning doorneemt. Daarna loop je een ronde door de zaak om de sfeer te proeven en te controleren of alles klaarstaat voor de eerste gasten. Vervolgens schuif je aan bij een meeting met leveranciers om nieuwe producten en prijsafspraken te bespreken. In de middag duik je in de omzetcijfers om te zien waar optimalisatie mogelijk is. En aan het einde van de dag blik je als F&B manager samen met het team terug op de service en bespreek je eventuele verbeterpunten.
F&B manager opleiding
Om food & beverage manager te worden, heb je verschillende opleidingsmogelijkheden. Veel F&B managers hebben een mbo- of hbo-opleiding gevolgd in de richting van horeca of hotelmanagement. Bijvoorbeeld een mbo-opleiding Manager/Ondernemer Horeca op niveau 4. Op hbo-niveau zijn opleidingen zoals Hotel- en Eventmanagement of Food & Beverage Management populair.
Er zijn ook kortere cursussen in gastvrijheid, horeca management en leiderschap die kunnen helpen om door te groeien naar een functie in food and beverage. Je begint dan vaak als cateringmedewerker en groeit later door naar F&B manager. En wie al jarenlange horeca-ervaring heeft, kan vaak zonder opleiding of cursus doorgroeien naar een leidinggevende functie binnen food & beverage management.
Competenties van een F&B manager
Als F&B manager zit gastvrijheid in je bloed. Je weet precies hoe je een fijne sfeer creëert, zowel voor klanten als medewerkers. Ook houd je als food and beverage coördinator het overzicht en zorg je dat chefs , afwassers, de bediening en ander keukenpersoneel hun werk goed kunnen doen. Cijfers schrikken je niet af, want je houdt strak de kosten en budgetten in de gaten. Daarnaast ben je flexibel, want in deze functie is geen dag hetzelfde. Je schakelt razendsnel en lost problemen op voordat iemand doorheeft dat er iets misging. Zo zorg jij er als F&B manager voor dat alles binnen en buiten de keuken goed verloopt.
Klaar om F&B manager te worden?
Met onze sollicitatietips wordt solliciteren een makkie. Check bijvoorbeeld hoe je een cv voor de horeca maakt of hoe je jezelf voorstelt tijdens een sollicitatiegesprek.
Key takeaways
- Betekenis: als F&B manager stuur je horeca- en cateringpersoneel aan, koop je ingrediënten in en bewaak je de kwaliteit van gerechten en drankjes.
- Salaris: tussen de € 3.200 en € 4.300 bruto per maand.
- Opleiding: met een mbo- of hbo-opleiding in de richting van horeca of (hotel)management zit je goed.
- Competenties: het is belangrijk dat je gastvrij en flexibel bent en oplossingsgericht werkt.
Overzicht F&B manager
Beroepsgroep | Horeca |
Salaris 2025 | € 3.200 - € 4.300 bruto per maand |
Opleidingsniveau | Mbo, hbo, wo |
Competenties en eigenschappen | Flexibel, gastvrij, oplossingsgericht |
Gerelateerde functies | Cateringmanager, cateringmedewerker, horecamedewerker |
Vacatures F&B manager
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent F en B?
-
Wat doet een F&B manager?
-
Wat verdient een F&B manager?
‘F en B’ staat voor food and beverage. Dit is de branche waarin eten en drinken verzorgd wordt voor horecagelegenheden. In deze branche heb je verschillende horeca functies, zoals een F&B manager, cateringmedewerkers en medewerkers in de bediening.
Als F&B manager leid je het horecateam, stel je menu’s op en regel je de inkoop en voorraad van ingrediënten. Ook beheer je het budget en zorg je voor naleving van hygiëne- en veiligheidsvoorschriften.
Het salaris van een F&B manager ligt tussen de € 3.200 - € 4.300 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, hangt af van je functieniveau en werkgever.